Παρουσίαση του έργου ForestLIFE για τα δάση

Koukounaries, strofulia

Μια σημαντική εκδήλωση, που φωτίζει τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας και τις πολλές αξιόλογες ενέργειες για τη συντήρησή της, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (13/9, 12 το μεσημέρι) στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Γαία στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου έργου ForestLife για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και εκ μέρους της προέδρου Νίκης Γουλανδρή και του Δ.Σ. του μουσείου ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Η πρόταση για το έργο ForestLife υπεβλήθη τον Οκτώβριο 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών τού τότε ΥΠΕΚΑ και επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έργο έχει διάρκεια τέσσερα έτη και συγχρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό μέσο Life της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδιαφέρουσες και πλούσιες οι δράσεις του, μεταξύ των οποίων: διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και ενημέρωσης για τα δάση, εγχειρίδια και σεμινάρια κατάρτισης για επιλεγμένα θέματα (π.χ. δασική διαχείριση, βιοποικιλότητα, προστασία του εδάφους, κλιματική αλλαγή, διαχείριση επισκεπτών σε δασικές περιοχές, εφαρμογή app για smartphones και tablets καθώς και ένα e-book για τα δάση της χώρας, αλλά και πλούσιο ενημερωτικό υλικό όπως και ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα δάση).

Να σημειωθεί ότι τα κύρια προβλήματα για τα δάση της Μεσογείου αποδίδονται στην έλλειψη τεχνικών οδηγών για δασική διαχείριση ή μη ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των κρατών-μελών, στην έλλειψη ουσιώδους γνώσης για τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων των δασών σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 μεταξύ των διαφόρων χρηστών, στην έλλειψη κατάλληλου υλικού ενημέρωσης για τα δάση κ.ά. Ως απόκριση σε αυτές τις ανάγκες το έργο ForestLife έχει κύριο σκοπό την υποστήριξη στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δασικών υπηρεσιών και των φορέων διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η διάδοση του έργου αλλά και η ανάδειξη των δασών ως πρότυπα περιοχών. Οι ομάδες-στόχοι των δράσεων του έργου είναι όσοι εργάζονται στους δασικούς τύπους οικοτόπων στη χώρα, οι χρήστες των δασών καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Ας είναι η Κυριακή που μας έρχεται στο Κέντρο Γαία μια μέρα αφιερωμένη στα πανέμορφα δάση της Ελλάδας και σε όσα πρέπει να γνωρίζουμε κι εμείς για να τα διασώσουμε.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: