Πρωτοβουλία κρατών για την προστασία του Κεντρικού Δάσους της Αφρικής

tropiko dasos africa

Εξι χώρες της Αφρικής ήρθαν σε συμφωνία με χορηγούς για ένα σχέδιο που θα προστατέψει τα τροπικά δάση της λεκάνης του ποταμού Κονγκό – της δεύτερης μεγαλύτερης λεκάνης στον κόσμο μετά από αυτήν του Αμαζονίου – θα απαλύνει τη φτώχεια και θα πολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Η Νορβηγία, ο πρώτος χορηγός που ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για το πρόγραμμα, είπε ότι θα προσφέρει μέχρι και 47 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, από το 2016 έως και το 2020, από πόρους που είχε προϋπολογίσει για την προστασία των τροπικών δασών.

«Το να διευθετήσουμε θέματα που αφορούν τη μη-βιώσιμη γεωργία, την χρήση ξύλου ως καύσιμου, και την ανάπτυξη δασών και υποδομών θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις,» ανακοίνωσε το γραφείο του ΟΗΕ που ασχολείται με προγράμματα ανάπτυξης σήμερα (Τετάρτη).

Το πρόγραμμα προσδοκά να μειώσει τους ρυθμούς παράνομης υλοτομίας και την καύση δασών που αποτελούν ζωτικό παράγοντα για εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και τόπους κατοικίας απειλούμενων ζώων όπως οι γορίλες και οι χιμπατζήδες μπονόμπο. Το πρόγραμμα αποτελεί επίσης και προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

«Χρειάζονται έργα μεγάλης κλίμακας»

«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε (στο Παρίσι) χωρίς έργα μεγάλης κλίμακας για να προστατέψουμε τα δάση του κόσμου», δήλωσε είπε η γαλλίδα υπουργός Ανάπτυξης Ανίκ Ζιραρντέν. Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα καθώς μεγαλώνουν και το εκλύουν όταν σαπίζουν ή καίγονται.

Το σχέδιο, που ονομάστηκε «Πρωτοβουλία για το Κεντρικό Δάσος της Αφρικής» και συμφωνήθηκε σε συνομιλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, καλύπτει τις χώρες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, τού Καμερούν, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ισημερινής Γουϊνέας και της Γκαμπόν.

Ανάμεσα στους χορηγούς συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Νορβηγία, και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βραζιλία, το κυριότερο κράτος της λεκάνης του Αμαζονίου, αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου στο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει οργανισμούς του ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέχρι πρότινος η περιοχή του Κονγκό δεν είχε ελκύσει σημαντικούς χορηγούς για τα δάση της.

Τα δάση στη περιοχή καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (το μέγεθος, περίπου, του Μεξικού) αλλά συρρικνώνονται κατά 5.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον χρόνο.

Οι συρράξεις τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει την πρόσβαση στα δάση, αλλά με πιο σταθερές συνθήκες υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η αποψίλωση δασικών εκτάσεων για καλλιέργειες. «Η μεγαλύτερη πιθανή απειλή στα δάση της κεντρικής Αφρικής είναι το φοινικέλαιο» τόνισε στο Reutersο ο Περ Φάρο, επικεφαλής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Κλίμα και τα Δάση, που εδρεύει στην Νορβηγία.

Πηγή: http://www.tanea.grΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Περιβάλλον

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: