Ψάρια στη στεριά και πίθηκοι που φταρνίζονται στη βροχή

Αυτή η οχιά «φορά» στο κεφάλι της ένα κόσμημα από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί σχέδια | Liang Zhang/WWF

Συντάκτης: efsyn.gr

Τα Ανατολικά Ιμαλάια, μια περιοχή του πλανήτη που έχει θιγεί πολύ από τη ρύπανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έκρυβαν θησαυρούς της χλωρίδας και της πανίδας. Αυτό απέδειξαν οι επιστήμονες που τα τελευταία πέντε χρόνια ανακάλυψαν 200 νέα είδη ζωής (133 φυτά, 10 αμφίβια ζώα και ένα θηλαστικό, αλλά και 26 ψάρια). Κάποια εξαιρετικής ομορφιάς και κάποια με θαυμαστά χαρακτηριστικά.

Βασιλιάς των ανακαλύψεων είναι ένας «συγγενής» του ανθρώπου, ένας πίθηκος από τη Μιανμάρ. Βασικό χαρακτηριστικό του, η ανασηκωμένη και κοντή μύτη του -γι’ αυτό τον αποκάλεσαν και Snubby-, που είναι πολύ ευαίσθητη στον βροχερό καιρό. Οι σταγόνες της βροχής κυλούν μέσα στα ρουθούνια του και του προκαλούν διαδοχικά φταρνίσματα. Έτσι, για να προστατευτεί τις βροχερές ημέρες, κάθεται σκυμμένος, χώνοντας το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια του.

Ένας πιτσιλωτός τρυποφράκτης είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος των πτηνών, ενώ από τη λίστα δεν λείπουν και τα ερπετά. Εντυπωσιάζουν ένας βάτραχος με γαλανά μάτια, αλλά και μια οχιά με λογχοειδές κεφάλι, που φέρει διακοσμητικά σχέδια σε κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί, τα οποία μοιάζουν με κόσμημα, σύμφωνα με το WWF.

Και το γαλάζιο ψάρι που περπατάει

Στη Δυτική Βεγγάλη, ανακαλύφθηκε ένα αρπακτικό ψάρι-νάνος με έντονα γαλάζια χρώματα στα πτερύγια και γύρω από το στόμα, που… περπατάει στη στεριά. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, μπορεί να ζήσει, να αναπνεύσει και να κινηθεί στη στεριά έως και τέσσερις ημέρες, ενώ μπορεί να κινείται κάνοντας συστροφές σε υγρά εδάφη, σε απόσταση μέχρι και ενός τετάρτου το μιλίου, για να πάει από μία λίμνης ύδατος μέχρι την επόμενη.

Το ψάρι αυτό μπορεί να ζήσει και να κινηθεί στη στεριά για τέσσερις συνεχείς ημέρες | Henning Strack Hansen/WWF

Η περιοχή των Ανατολικών Ιμαλαΐων, που περιλαμβάνει το Μπουτάν, μέρος της Ανατολικής Ινδίας και το Νεπάλ, θεωρείται από τα μέρη του πλανήτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους για τα νέα αυτά είδη.

Επισημαίνουν ότι από το σύνολο της χλωρίδας και της πανίδας που ενδημούν εκεί, μόνο το 25% δεν έχει υποστεί πλήγματα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται μεταξύ αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο προς εξαφάνιση παγκοσμίως.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι φυσικά η μεγαλύτερη απειλή για ζώα και φυτά: δάση αποψιλώνονται, λαθροθήρες καραδοκούν, αυξάνεται η εξόρυξη ορυκτού πλούτου, γίνεται εμπόριο άγριων ζώων, ενώ ταυτόχρονα η μόλυνση και η εξάπλωση των ηδροηλεκτρικών φραγμάτων αυξάνουν τα όποια προβλήματα.

«Φανταστικό δώρο της φύσης»

Πάντως το WWF εκφράζει και μια αχτίδα ελπίδας. Η ειδικός για νέα φυτικά και ζωικά είδη του Ιδρύματος, Χέδερ Σολ, ανέφερε πως αυτές οι νέες ανακαλύψεις δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα πραγματικά πολλά νέα πράγματα να μάθουμε για τη ζωή με την οποία μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη.

Αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε: «Είναι και μια θλιβερή προειδοποίηση πως να δράσουμε άμεσα για να προστατεύσουμε αυτά τα εύθραυστα οικοσυστήματα, άγνωστοι θησαυροί θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα».

Μια από της πλέον απειλούμενες περιοχές του πλανήτη έκρυβε πολλούς νέους θησαυρούς

«Φανταστικό δώρο της φύσης» χαρακτήρισε και ο Ντέτσεν Ντόρτζι, εκπρόσωπος του Ιδρύματος στο Μπουτάν, αυτή την ανακάλυψη των 211 νέων ειδών. Αλλά συμπλήρωσε: «Μαζί με την ανακάλυψη έρχεται και η ευθύνη για φροντίδα και προστασία αυτής της ευλογίας».

Το WWF βοηθά της χώρες της περιοχής να αναπτύξουν «πράσινες» μορφές οικονομικής ανάπτυξης, επιμένοντς στην προώθηση αειφόρων μορφών ύδρευσης, αλλά και βοηθώντας τους κατοίκους να προσαρμοστούν στις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

efsyn.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: