Πέντε ευκάλυπτους, που είχαν φυτευτεί το 1963 (!) «νέκρωσαν» ολοκληρωτικά άγνωστοι στο παραποτάμιο δάσος του Αλφειού με απώτερο στόχο, να εκμεταλλευτούν για προσωπικό τους όφελος, μελλοντικά τη ξυλεία τους. Τη διαπίστωση της κακόβουλης αυτής κίνησης, έκανε το Δασαρχείο Πύργου πριν δυο μήνες και όπως δήλωσε χθες ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας είναι το πρώτο και μοναδικό περιστατικό που έχει συμβεί στην περιοχή μας. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, το Δασαρχείο πρόκειται να κόψει τα νεκρωμένα δέντρα και να διαθέσει την ξυλεία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Πύργου.
Σε επιτόπια επίσκεψη στο παραποτάμιο Δάσος, ο κ. Λάττας μίλησε για την τεράστιας σημασίας και αξίας – οικολογική και δασολογική- των συγκεκριμένων δέντρων εκφράζοντας την λύπη του για την ύπαρξη ανθρώπων που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. «Βρισκόμαστε στο παραποτάμιο δάσος του Αλφειού, ένα στολίδι για την περιοχή μας που δημιουργήθηκε το 1963 από φυτεύσεις της δασικής υπηρεσίας με σπόρο που ήρθε από την Αυστραλία. Ένα στολίδι που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε μάθει να το εκτιμούμε, ίσως οι επόμενες γενιές να εκτιμήσουν την αξία τους γιατί είναι πάρα πολύ σημαντική και σε συνάρτηση με το Δέλτα του Αλφειού έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός οικότοπος για την άγρια πανίδα και ο ευκάλυπτος βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. Στο δάσος αυτό λοιπόν πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι πέντε μεγάλα δέντρα νεκρώθηκαν από κακόβουλη ενέργεια. Άγνωστοι έχουν κάνει τομές περιμετρικά του κορμού με αλυσοπρίονο και έχουν ρίξει κάποιο φάρμακο -δηλητήριο (ποτάσα, ραουνταπ) και τα νέκρωσαν τελείως. Δεν έκοψαν δηλαδή απλά ένα δέντρο που γνωρίζουμε ότι θα «ξαναπέταγε» καθώς ο ευκάλυπτος έχει αυτή τη δυνατότητα. Εδώ μιλάμε για ολοκληρωτική νέκρωση και των πέντε δέντρων.
Αυτή η ενέργεια ήταν προσχεδιασμένη, κάνανε ολοκληρωτική νέκρωση για να μπορέσουν να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες. Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα της κάλυψης των ατομικών αναγκών αλλά δε μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες με αυτό τον τρόπο. Αυτή η ενέργεια που νεκρώνει πέντε δέντρα που έχουν μια τεράστια σημασία και δασολογική και οικολογική, απλώς για να τα πάρουν. Θα μπορούσαν να πάρουν μια κλάρα που είναι στρεβλή και επικίνδυνη που θα μπορούσε να ξαναπετάξει και όχι να τα νεκρώσουν ολοκληρωτικά. Είναι το πρώτο και μοναδικό περιστατικό που συνέβη στην περιοχή μας και λυπάμαι πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι».
Κική Κολοβέρου | kkoloverou@yahoo.gr
Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
ΚατηγορίεςΥλοτομίες
Φροντίστε ως δασαρχείο, να μην μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί κανένας. Αν τα κόψετε και τα διαθέσετε όπως λέτε, θα έχετε στηρίξει την προσπάθεια αυτού που το έκανε. Κόψτε τα μεν, αλλά μην τα χαρίζετε σε κανέναν.