Ανθισε η πιο άνυδρη έρημος του πλανήτη

Η βροχή που έπεσε μετά από χρόνια στην Ατακάμα στη Χιλή προκάλεσε έκρηξη εμφάνισης πολύχρωμων φυτών

cargo-train-atacama-blooms

Πραγματικά μοναδική για την Ατακάμα σκηνή με το τρένο να κινείται μέσα σε μια «θάλασσα» κόκκινης χλωρίδας

Σπάνια αλλά εκπληκτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, η έρημος Ατακάμα.

Υπάρχουν περίοδοι πολλών ετών που δεν πέφτει σταγόνα βροχή στην Ατακάμα και όταν κάποτε πέφτει είναι ελάχιστη. Μάλιστα η πόλη Αρίκα στη Χιλή, στο βόρειο τμήμα της Ατακάμα, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ απουσίας βροχής, έχοντας περάσει 173 συνεχόμενους μήνες χωρίς μια σταγόνα βροχής στις αρχές του 20ου αιώνα. Σε μία γειτονική πόλη, την Αντοφαγκάστα, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μόλις 1,78 χιλιοστά.

Για αυτό και η περιοχή είναι ιδανική για αστρονομικές παρατηρήσεις καθώς ο ουρανός είναι πάντοτε απόλυτα καθαρός. Ετσι στην Ατακάμα έχουν τοποθετηθεί πολύ ισχυρά τηλεσκόπια από τα οποία σχεδόν καθημερινά προκύπτει και μια νέα ανακάλυψη για το Σύμπαν.

Τον Μάρτιο, σφοδρές καταιγίδες έφεραν 24,38 χιλιοστά βροχής σε μια ημέρα σε τμήματα της Ατακάμα.

Αυτή η σχετικά μικρή ποσότητα αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός βροχόπτωσης για την έρημο, ισοδύναμο με πάνω από 14 χρόνια βροχής σε μία ημέρα.

Ο χείμαρρος που προκλήθηκε στο συνήθως ξηρό ποταμό Κοπιάπο οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων εκείνη την ημέρα.

Μετά από μεγάλη περίοδο ανομβρίας η αρκετή βροχή που έπεσε πότισε το έδαφος και το υπεδάφος σε βαθμό τέτοιο ώστε να κάνουν την εμφάνιση τους πολλά φυτά και λουλούδια με έντονα χρώματα μετατρέποντας την άγονη και άχρωμη Ατακάμα κυριολεκτικά σε ένα επίγειο ουράνιο τόξο! Ηδη οι φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της ερήμου κατακλύζουν τον κυβερνοχώρο.

Πληροφορίες: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟ ΒΗΜΑΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: