Διάσωση σπάνιων ειδών από λαθρέμπορους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με την προσχώρησή της στη CITES, μια παγκόσμια συμφωνία που αποσκοπεί στην ανάσχεση της παράνομης εμπορίας των αυτοφυών φυτών και των άγριων ζώων, συμβάλλει στην προστασία περισσότερων από 35 000 εμβληματικών ειδών και ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

mouflon agrino

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησε, ως 181ο μέλος, στη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES), μια παγκόσμια συμφωνία που αποσκοπεί να θέσει τέρμα στην παράνομη εμπορία αυτοφυών φυτών και άγριων ζώων.

«Η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία όπλων, η εμπορία ανθρώπων και η παράνομη εμπορία άγριων ειδών χρησιμοποιούν τα ίδια παράνομα δίκτυα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Karmenu Vella. «Η προσχώρηση στη σύμβαση CITES συνιστά μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την κατάρτιση του προγράμματος δράσης μας για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών.»

Η CITES διασφαλίζει ότι μπορεί να γίνεται εμπορία προϊόντων άγριων ειδών σε ορισμένο βαθμό, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες εξαγωγής παρέχουν εγγυήσεις ότι αυτού του είδους η εμπορική δραστηριότητα προέρχεται από βιώσιμες και νόμιμες πηγές.

Ένα παράδειγμα ευρωπαϊκού ενδημικού υποείδους που προστατεύεται από τη σύμβαση είναι το κυπριακό μουφλόν (ή αγρινό). Σήμερα ο πληθυσμός τους αριθμεί περί τις 3.000, ωστόσο τον προηγούμενο αιώνα απειλήθηκαν σχεδόν με εξαφάνιση από τους λαθρέμπορους. Πρόκειται για σπάνια και συνεσταλμένα ζώα τα οποία εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο με τα απειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), επομένως η προστασία τους είναι σημαντική.

Καταπολέμηση των δικτύων εγκληματικότητας

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη υποστήριζαν τη σύμβαση CITES του 1973 για πολλά χρόνια, αλλά μέχρι το 2013, μόνο επιμέρους χώρες μπορούσαν να είναι επίσημοι συμβαλλόμενοι της συμφωνίας. Οι κανόνες έχουν πλέον αλλάξει. Η προσχώρηση της ΕΕ στη CITES ως συμβαλλόμενου της επιτρέπει να ασκεί εντονότερη επιρροή σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργαζόμενη με διεθνείς οργανισμούς καταπολέμησης της εγκληματικότητας όπως η Ιντερπόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Το παράνομο εμπόριο άγριων ειδών, το οποίο οφείλεται στην παράνομη ζήτηση για προστατευόμενα φυτά και μέρη ζώων, έχει τζίρο που ανέρχεται πλέον σε πολλά δισεκατ. ευρώ, με εγκληματικές συμμορίες να εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο.

«Η CITES συνιστά την καλύτερη δυνατή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά των εγκληματιών διακίνησης της άγριας ζωής και των παράνομων και μη βιώσιμων εμπορικών δραστηριοτήτων τους.» «Μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την πείρα που έχει αποκτηθεί από την εξάρθρωση άλλων παράνομων δικτύων» ανέφερε ο επίτροπος Vella.

Η λαθροθηρία συνιστά απειλή για την επιβίωση εμβληματικών ζώων όπως του τίγρη, του ελέφαντα και του ρινόκερου —ο αριθμός των αφρικανικών ελεφάντων που θανατώθηκαν παράνομα διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Παρόλο που η ΕΕ ενέκρινε τους κανόνες της CITES εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, η Ευρώπη παραμένει μια σημαντική αγορά για τους λαθρέμπορους άγριων ειδών και σημείο διέλευσης για παράνομες εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ασίας και Αφρικής. Γι’ αυτό, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με επιμέρους κράτη μέλη —όλα είναι συμβαλλόμενα μέρη της CITES— προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία και την επιβολή των κανονισμών, να αυξήσει τις κυρώσεις και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανταπόκρισής της, προτίθεται να προτείνει την έγκριση ενωσιακού προγράμματος δράσης το 2016 για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών με στόχο την περαιτέρω προστασία των απειλούμενων ευρωπαϊκών ειδών, όπως της αρκούδας, του λύκου και του λύγκα.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: