Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα βοσκοτόπια

voskotopos agelades ktinotrofia

Κατατέθηκε την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, στην αρμόδια Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», με το οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να δώσει λύσεις στο καυτό θέμα των βοσκοτόπων, ώστε να προχωρήσει και η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ώστε να προωθηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια εντός του Νοεμβρίου.

Με τους ορισμούς των βοσκήσιμων γαιών που προβλέπει το νομοσχέδιο εκτιμάται από το ΥπΑΑΤ ότι θα προκύψουν περί τα 30 εκατ. στρέμματα, έναντι των περίπου 20 εκατ. στρεμμάτων που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να εκπονηθούν τα οριστικά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που θα κατοχυρώσουν δια παντός, τόσο τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, όσο και το πλαίσιο διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών της χώρας.

Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «μεγάλη μεταρρύθμιση», την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Είναι μια οραματική προσέγγιση και αποτελεί τη βάση για να κάνει η κτηνοτροφία το άλμα», επισήμανε και τόνισε πως αναγκαία, αυτή τη στιγμή, για τον κτηνοτροφικό τομέα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η εξασφάλιση φθηνών ζωοτροφών.

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr
ΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , ,

1 reply

  1. Θα ήταν πολύ προοδευτικό νομοσχέδιο αν ξέφραζε τις περιφράξεις των καταπατητών, όπως των βοσκότοπων της Σκύρου, που είναι από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευτελούς κατάστασης της μη παραγωγικότητας, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς αποκλείει άλλους πολίτες που έχουν όρεξη για δημιουργικότητα, ενώ απεναντίας οι καταπατητές των βοσκότοπων της κοινόχρηστης περιουσίας της ολότητας των πολιτών, χωρίς να παρουσιάζουν καμιά συνδρομή παραγωγής τυροκομικών και κρέατος στην Εθνική οικονομία, επιζούν από τις επιδοτήσεις εις βάρος των υπολοίπων, και ταυτόχρονα ξεπουλάν ανεξέλεγκτα χωρίς συνείδηση δημιουργώντας μελλοντικά προβλήματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: