Crash test Τσιρώνη-θεσμών για τη χωροταξική πολιτική

ktimatologio dasikoi xartes

Της Μαριάννας Τζάννε | www.newmoney.gr

Πλήρη ανατροπή της χωροταξικής πολιτικής που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τις προτροπές των θεσμών με σκοπό να ενισχυθούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και οι στρατηγικές επενδύσεις, επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τις αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό είχε ζητήσει και τελικά πέρασαν στο τρίτο μνημόνιο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, λόγω ισχυρών διαφωνιών με το νόμο 4269/2014 (Χωροταξική-Πολεοδομική Μεταρρύθμιση). Σήμερα μαζί με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τα δασική νομοθεσία είναι στην λίστα με τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Η τελική εισήγηση για την αναμόρφωση του σχεδιασμού πρέπει να υποβληθεί μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο στην αρμόδια Επιτροπή που επεξεργάζεται τις αλλαγές, τελικό κείμενο δεν υπάρχει.

Ο λόγος είναι ότι οι προτάσεις του υπουργείου, οι οποίες εκφράζονται από τις δύο γενικές γραμματείς Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κυρίες Χριστίνα Μπαριτάκη και Ρένα Κλαπατσέα που συμμετέχουν στην Επιτροπή αλλά και την κ. Μαρία Ζείφου, σύμβουλο του κ. Τσιρώνη, δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές των αναπτυξιακών υπουργείων και κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα πάρουν το πράσινο φως από τους δανειστές. Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έχει συγκληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο σε επίπεδο γενικών γραμματέων και τεχνοκρατών και έχει συνεδριάσει πέντε φορές.

Οι διαφωνίες και τα αγκάθια

Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν σημεία στο νόμο που συναντούν σημαντικές διαφωνίες και χαρακτηρίζονται ως «αγκάθια». Ο λόγος είναι ότι το ΥΠΕΝ επιδιώκει την επαναφορά του παλιού χωροταξικού πλαισίου, με την κατάργηση του άρθρου 8 που προβλέπει την δημιουργία των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων που αποτελούν τα σπουδαιότερα εργαλεία στα χέρια των επενδυτών αλλά και σημαντικές αλλαγές στο άρθρο 5 για τα Εθνικά Χωροταξικά Πλαίσια που έχουν αντικαταστήσει τα τομεακά Ειδικά Χωροταξικά (για τον τουρισμό, την βιομηχανία, τις ιχθυοκαλλιέργειες κ.α)

Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια εισήγαγε ο νόμος για να υπηρετήσει ειδικές περιπτώσεις σχεδιασμού που απαιτούν συγκεκριμένες χρήσεις γης, και κανόνες δόμησης, φωτογραφίζοντας κυρίως τα επιχειρηματικά σχέδια για οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων. Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια είναι ισότιμα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που πλέον μετονομάστηκαν σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), τα αντίστοιχα των Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) κ.α. Μέσα από τα σχέδια αυτά προωθούνται όλες οι στρατηγικές επενδύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του υπουργείου Οικονομίας (Στρατηγικές Επενδύσεις) καθορίζοντας τις χρήσεις γης, τους όρους αλλά και τους περιορισμούς δόμησης, οι οποίοι εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα.

«Στην πραγματικότητα το ΥΠΕΝ επιδιώκει την επαναφορά του εθνικού χωροταξικού που είχε ψηφιστεί το 2008 από την βουλή και είχε καταργήσει ο τελευταίος νόμος και στην ενσωμάτωση σε αυτό των ειδικών χωροταξικών σχεδίων» εξηγεί μέλος της Επιτροπής. Τι κλίμακες αλλαγές όμως μπορεί να υιοθετήσει το υπουργείο; «Στα βασικά σημεία του χωροταξικού που αυξάνουν τα επίπεδα σχεδιασμού και δυσχεραίνουν τις επενδύσεις είναι αδύνατο να υπάρξουν αλλαγές» αναφέρει η ίδια πηγή που επιβεβαιώνει τις διαφωνίες αλλά και την διαφορετική στρατηγική μεταξύ των μελών της ανομοιογενούς ομάδας που θα εισηγηθεί την τροποποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού. «Είναι αναγκαίο σε αυτή την Επιτροπή να συμμετάσχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας που χειρίζονται θέματα επενδύσεων» επισημαίνει.

Η σύνθεση της Επιτροπής και οι αλλαγές στις χρήσεις γης

Εκτός από τις δύο γενικές γραμματείς του ΥΠΕΝ, στην αρμόδια επιτροπή συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας (Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Λαμπριανίδης, Τουρισμού Ζαχαράτος, Βιομηχανίας κ. Ζαφείρης) ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασσίμης, εκπρόσωπος του νομικού συμβουλίου του κράτους και τέσσερις εμπειρογνώμονες. Ο κ. Λουδοβίκος Βανσεχόβεν, ομότιμος καθηγητής χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο κ. Δημήτρης Οικονόμου καθηγητής Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κυρία Σοφία Αυγερινού, καθηγήτρια του ΕΜΠ και ο κ. Κωστής Χατζημιχάλης, Ομότιμος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Οι δύο πρώτοι συμμετείχαν και στην επιτροπή που εκπόνησε το υφιστάμενο χωροταξικό σχέδιο ως εκπρόσωποι της Task Force.

Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προωθούνται από το υπουργείο και στο κεφάλαιο Β του νόμου που αφορά τις χρήσεις γης με… επιστροφή στο παρελθόν. Οι χρήσεις γης ρυθμίζονταν από ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1987, για το οποίο είχε συσταθεί τα προηγούμενα χρόνια Επιτροπή στο υπουργείο προκειμένου να επεξεργαστεί αλλαγές και την επικαιροποίησή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή αυτή με πρωτοβουλία του υπουργείου θα ανασυσταθεί προκειμένου να καθορίσει τους νέους κανόνες.

Πιο εύκολες θα είναι οι αλλαγές στα ανώδυνα σημεία της μεταρρύθμισης όπως είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του 21μελούς Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας (συζητείται η κατάργηση της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία θεωρείται ότι δεν αποτελεί όργανο διαβούλευσης). Ασαφείς παραμένουν οι αλλαγές στην δασική νομοθεσία, η οποία δεν αποτελεί αντικείμενο της επιτροπής για την αναμόρφωση του χωροταξικού. Στο παρελθόν οι δανειστές πίεζαν ώστε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στα δάση αλλά και για την επιτάχυνση των δασικών χαρτών που θεωρείται βασικός παράγοντας για την κατάρτιση του εθνικού κτηματολογίου. Στο πρώτο σκέλος υπήρξε ο νόμος 4280 /2014 που άνοιγε διάπλατα την βεντάλια των χρήσεων γης στα δάση και ο κ. Τσιρώνης κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα τροποποιήσει. Στο δεύτερο σκέλος το υπουργείο έχει επεξεργαστεί τις ρυθμίσεις με τις οποίες θα επιδιώξει να τρέξει τους δασικούς χάρτες και αναμένεται να παρουσιάσει τις προσεχείς μέρες.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/261924-crash-test-tsironi-thesmon-gia-ti-xorotaksiki-politiki [7/12/2015]ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: