Χρήση τοπικής χλωρίδας στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και σε έργα πρασίνου

ECOPLANTMED

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σας προσκαλεί στην τελική εκδήλωση ενημέρωσης για το έργο ECOPLANTMED, στα Χανιά στις 17 Δεκεμβρίου 2015 – Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσα «Αριστοτέλης» .

Στόχος του έργου είναι η προώθηση της χρήσης ειδών της τοπικής χλωρίδας και τοπικού γενετικού υλικού στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και σε έργα πρασίνου, καθώς και η προώθηση της παραγωγής τους από τα φυτώρια (ιδιωτικά και δασικά).

Θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις «Εγχειρίδιο για τον πολλαπλασιασμό επιλεγμένων ιθαγενών φυτών της Μεσογείου» & «Οδηγός καλών πρακτικών για την αποκατάσταση μεσογειακών οικοτόπων».

Επιπλέον, θα γίνουν σχετικές εισηγήσεις για το πολλαπλασιαστικό υλικό με προσκεκλημένους ομιλητές από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη Δ/νση Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά θα αναπτυχθούν οι εξής εισηγήσεις:

-Το έργο ECOPLANTMED: Οικολογική χρήση ιθαγενών φυτών για περιβαλλοντική αποκατάσταση και αειφορική ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου

Παναγιώτα Γώτσιου, Βιολόγος, Υπεύθυνη Συντονισμού του έργου, MAIX

-Εγχειρίδιο για τον πολλαπλασιασμό επιλεγμένων ιθαγενών φυτών της Μεσογείου – Είδη της Κρητικής χλωρίδας

Χριστίνη Φουρναράκη, Βιολόγος, ΜΑΙΧ

– Οδηγός Καλών Πρακτικών για την αποκατάσταση Μεσογειακών οικοτόπων

Αδαμαντία Κοκκινάκη, Βιολόγος, ΜΑΙΧ

– Χρήση τοπικού πολλαπλασιαστικού υλικού στην αποκατάσταση διαταραγμένων δασικών οικοσυστημάτων. Παραδείγματα και συμπεράσματα

Πέτρος Κακούρος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Τομέας Βιοτικών Πόρων και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων

– Εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία στην παραγωγή αυτοφυών δασικών ειδών: Παρουσίαση του έργου ForestSeeds

Κατερίνα Κουτσοβούλου, Ευαγγελία Δασκαλάκου, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων

– Κέντρο επεξεργασίας, ελέγχου και πιστοποίησης δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού και δασικά φυτώρια,

Δέσποινα Παϊταρίδου, Δασολόγος, ΥΠΕΝ- Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος – Δ/νση Δασικών Έργων και Υποδομών

Η εκδήλωση απευθύνεται σε φορείς, επιστήμονες και ερευνητές που ασχολούνται με τη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυτογενετικών πόρων, το δημόσιο & ιδιωτικό τομέα φυτικής παραγωγής, αρχιτέκτονες τοπίου και σχεδιαστές κήπων, υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και στον τουριστικό τομέα, τις τοπικές κοινωνίες και το ευρύ κοινό.

Το ECOPLANTMED: “Οικολογική χρήση ιθαγενών φυτών για περιβαλλοντική αποκατάσταση και αειφορική ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου” είναι ένα έργο συνεργασίας τραπεζών γενετικού υλικού, ερευνητικών ινστιτούτων και φορέων που ασχολούνται με τη διατήρηση και διαχείριση των ιθαγενών φυτών. Το έργο υλοποιείται υπό το συντονισμό του ΜΑΙΧ και 4 εταίρους σε Σαρδηνία, Ισπανία, Τυνησία και Λίβανο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ECOPLANTMED είναι 1.050.364 € και συγχρηματοδοτείται κατά 945.328 € (90%) από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin) 2007-2013. Είναι ένα από τα 95 έργα που χρηματοδοτούνται μέσω αυτού του Προγράμματος, μια πολυμερής πρωτοβουλία Διασυνοριακής Συνεργασίας η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ENPI), στο οποίο συμμετέχουν 14 χώρες (Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Μάλτα, Παλαιστινιακή Αρχή, Πορτογαλία, Ισπανία, Συρία – συμμετοχή επί του παρόντος έχει ανασταλεί, Τυνησία). Το Πρόγραμμα, με Διαχειριστική Αρχή την Αυτόνομη Περιφέρεια της Σαρδηνίας (Ιταλία), έχει σαν στόχο να συμβάλει στην προώθηση της βιώσιμης και αρμονικής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογειακής Λεκάνης αξιοποιώντας πλήρως τις ενδογενείς δυνατότητες της περιοχής και αντιμετωπίζοντας τις κοινές προκλήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια Ευρώ (www.enpicbcmed.eu).

Για περισσότερες πληροφορίες: ΜΑΙΧ, κ. Αδαμαντία Κοκκινάκη, τηλ. 28210 35053

Πηγή: cretalive.gr

Πρόγραμμα Ημερίδας , Ιστοσελίδα έργουΕcoplantmed, Εγχειρίδιο για τον πολλαπλασιασμό φυτώνΚατηγορίεςΣυνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: