To Υπ. Περιβάλλοντος φαίνεται να αγνοεί τις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας

eeddy_logo

Την έκπληξη της για τις δηλώσεις του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την «Αστυνομία Φύσης» για τις προστατευόμενες περιοχές εκφράζει η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Ε.Ε.Δ.Δ.Υ.).

Η ΕΕΔΔΥ, σε ανακοίνωση της εκφράζει την απορία της για τον διαχωρισμό των προστατευόμενων περιοχών από τις εκτάσεις που διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία, εφόσον πρόκειται κατεξοχήν για δάση και δασικές εκτάσεις που ανήκουν ήδη στην αρµοδιότητα της.

Τονίζει δε, ότι ο κατακερµατισµός των δασικών αντικειµένων και η εµπλοκή πολλών και πιθανά συναφών «συναρµόδιων» υπηρεσιών και φορέων έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι µόνο προβλήµατα και δυσλειτουργίες µπορεί να επιφέρει και όχι πρόοδο, ανάπτυξη, αποτελεσµατική προστασία και επίλυση προβληµάτων.

Σύμφωνα με την ΕΕΔΔΥ, το αρµόδιο Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί τις αρµοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας και προχωρά στην δηµιουργία ενός νέου σώµατος, χωρίς να λαµβάνει υπόψη την ύπαρξη των δοκιµασµένων και έµπειρων δοµών – υπηρεσιών, πειραµατιζόµενο, αποσπασµατικά, χωρίς προηγούµενη επεξεργασία και λήψη των απόψεων από την καθ’ ύλην αρµόδια Υπηρεσία.

Η εποπτεία, φύλαξη και προστασία των «προστατευόµενων» κατά τον κ. Υπουργό περιοχών, όπως και των λοιπών εκτάσεων της χώρας, αναφέρει η ανακοίνωση, µπορεί να επιτευχθεί αποτελεσµατικά από έναν έµπειρο και δοκιµασµένο φορέα, όπως είναι η ∆ασική Υπηρεσία, όταν και µόνο όταν:

  1. Χαραχτεί επιτέλους µία δασική πολιτική η οποία θα έχει µακροπρόθεσµο χρονικό ορίζοντα.
  2. Υπάρξουν σαφείς και ορισµένες διατάξεις, κωδικοποιηµένες και εύχρηστες και όχι διάσπαρτες σε διάφορους και πολλές φορές άσχετους Νόµους.
  3. Υπάρξει ικανή χρηµατοδότηση.
  4. Εκσυγχρονιστεί ο παλαιός στόλος των οχηµάτων της (σήµερα κινούνται οχήµατα µε πραγµατικό  κίνδυνο  της  ζωής  των  Υπαλλήλων, η  ηλικία  των  οποίων ξεπερνά  τα τριάντα (30) χρόνια).
  5. Εξοπλιστεί µε νέες σύγχρονες τεχνολογίες.
  6. Το προσωπικό της φέρει στολή.
  7. Στελεχωθεί ικανοποιητικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπλήξεων  συνέχεια…  έτσι  µόνο  θα  µπορούσε  να  χαρακτηριστεί  η  νέα χθεσινή «επικοινωνιακή» ανακοίνωση του αρµόδιου Υπουργού αναφορικά µε την δηµιουργία Αστυνοµίας της Φύσης για τις προστατευόµενες περιοχές, η οποία θα είναι “µάλλον” υπό τη ∆ασική Υπηρεσία έχοντας εποπτικά και ανακριτικά καθήκοντα. 

Και δηµιουργείται ευλόγως η απορία, γιατί ο διαχωρισµός των προστατευόµενων περιοχών από τις λοιπές δασικές εκτάσεις, εφόσον αυτές είναι κατεξοχήν δάση και δασικές εκτάσεις που ανήκουν ήδη στην αρµοδιότητα των ∆ασικών Υπηρεσιών; Οι λοιπές δασικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται υπό την απόλυτη Συνταγµατική Προστασία δεν χρήζουν ειδικής προστασίας και ικανής χρηµατοδότησης; 

Πραγµατικά εκπλησσόµαστε µε την δηµιουργία ενός ακόµη «σώµατος», όταν υπάρχει ήδη ο Φορέας εποπτείας, προστασίας, φύλαξης και αυτός είναι η ∆ασική Υπηρεσία. Eίναι σαφές και ορισµένο από τις κείµενες διατάξεις ότι οι Υπάλληλοι της είναι οι µοναδικοί µη ένστολοι, οι οποίοι έχουν ειδικά ανακριτικά καθήκοντα (σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας), και εντός των αρµοδιοτήτων τους είναι η εποπτεία και η προστασία του συνόλου των εκτάσεων της χώρας (δάση, δασικές, χορτολιβαδικές, προστατευόµενες και αγροτικές εκτάσεις). 

Ο κατακερµατισµός των δασικών αντικειµένων και η εµπλοκή πολλών και πιθανά συναφών «συναρµόδιων» υπηρεσιών και φορέων έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι µόνο προβλήµατα και δυσλειτουργίες µπορεί να επιφέρει και όχι πρόοδο, ανάπτυξη και αποτελεσµατική προστασία και επίλυση προβληµάτων (όπως π.χ. ∆ασική Υπηρεσία και ∆ιευθύνσεις Περιβάλλοντος). 

Σήµερα,  που  η  ∆ασική  Υπηρεσία,  σε  κεντρικό  και  περιφερειακό επίπεδο, καταβάλλει αξιόλογες έως αξιέπαινες προσπάθειες για να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς στα καθήκοντα και τις αρµοδιότητες της, παρ’ όλες τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικά στην κατηγορία των ΤΕ  ∆ασοπόνων, σε πιστώσεις και σε υλικοτεχνικές υποδοµές  αλλά  έχοντας να διαχειριστεί και να λειτουργήσει υπό µια κατακερµατισµένη και πολυδιασπασµένη Νοµοθεσία, το αρµόδιο Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί τις αρµοδιότητες της και προχωρά στην δηµιουργία ενός νέου σώµατος.

Χωρίς να λαµβάνει υπόψη την ύπαρξη των δοκιµασµένων και έµπειρων δοµών – Υπηρεσιών, πειραµατιζόµενο, αποσπασµατικά, χωρίς προηγούµενη επεξεργασία και λήψη των απόψεων από την καθ’ ύλην αρµόδια Υπηρεσία. 

Η εποπτεία, φύλαξη και προστασία των «προστατευόµενων» κατά τον κ. Υπουργό περιοχών, όπως και των λοιπών εκτάσεων της χώρας, µπορεί να επιτευχθεί αποτελεσµατικά από έναν έµπειρο και δοκιµασµένο φορέα, όπως είναι η ∆ασική Υπηρεσία, όταν και µόνο όταν:

  1. Χαραχτεί επιτέλους µία δασική πολιτική η οποία θα έχει µακροπρόθεσµο χρονικό ορίζοντα. 
  2. Υπάρξουν σαφείς και ορισµένες διατάξεις, κωδικοποιηµένες και εύχρηστες και όχι διάσπαρτες σε διάφορους και πολλές φορές άσχετους Νόµους.
  3. Υπάρξει ικανή χρηµατοδότηση.
  4. Εκσυγχρονιστεί ο παλαιός στόλος των οχηµάτων της (σήµερα κινούνται οχήµατα µε πραγµατικό  κίνδυνο  της  ζωής  των Υπαλλήλων, η  ηλικία  των  οποίων  ξεπερνά  τα τριάντα (30) χρόνια). 
  5. Εξοπλιστεί µε νέες σύγχρονες τεχνολογίες. 
  6. Το προσωπικό της φέρει στολή. 
  7. Στελεχωθεί ικανοποιητικά.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος
Αντιγόνη Καραδόντα

Η Γενική Γραμματέας
Σοφία Κολλάρου

 



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading