Μεταφύτευση υπεραιωνόβιων δέντρων στην Αθήνα

elies

Η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.» στο πλαίσιο της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτριώνει τις απαιτούμενες εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενό τους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά ελαιόδεντρα. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας έχει αναπτύξει μια καινοτόμο δράση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου, που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων, κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου, μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.».

Πρόσφατα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου και ειδικότερα στην Τ.Κ. Ελαιώνα, πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία, σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών. Ήδη τα δύο εικονιζόμενα ξεριζώθηκαν το πρωί της Παρασκευής και μεταφέρονται με φορτηγό του Στρατού στην Αθήνα.

Η διάσωσή τους, σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, αποτέλεσε υποχρέωση για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των δέντρων. Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο είναι πλέον στο τελικό του στάδιο και πρόκειται να υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του filodimos.gr, σε περίπτωση που η μεταφορά τους δεν καταστεί δυνατή με γερανό και νταλίκες όπως έχει αρχικά σχεδιαστεί, φέρεται πως θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να επιστρατευτούν -αν χρειαστεί- επίγεια και εναέρια μέσα του Στρατού για να επιτευχθεί το εγχείρημα, δίνοντας σίγουρα μια εντυπωσιακή διάσταση στην όλη επιχείρηση, η οποία μάλιστα θα καταγραφεί και θα μεταδοθεί από πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια.

Η μεταφύτευση τεσσάρων από αυτά τα ελαιόδεντρα θα γίνει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (δύο μπροστά από την Πρυτανεία επί της οδού Πανεπιστημίου, ένα στην συμβολή των Οδών Διάκου και Συγγρού και ένα στην πλατεία της μεγάλης του Γένους σχολής στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου) και ενός ακόμα σε κεντρικό σημείο εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει ως σκοπό οι μελλοντικές γενιές, Έλληνες και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν τις υπεραιωνόβιες ελιές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΡΓΟΣΕ ευχαριστεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), το Δήμο Αθηναίων, την Τροχαία Αττικής, το ΕΚΠΑ, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την Εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ, οι οποίοι με την προθυμία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους, συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της περιβαλλοντικής δράσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d