Αγέλη λύκων…πολύ καλό για να ΄ναι αληθινό

lukoi

Η φωτογραφία με τους 25 λύκους σε ένα χιονισμένο τοπίο κατακλύζει τις τελευταίες ημέρες το facebook και χιλιάδες χρήστες την αναπαράγουν επηρεασμένοι, προφανώς, από το μεταφρασμένο σχόλιο που την συνοδεύει και περιγράφει την δομή και οργάνωση μιας αγέλης λύκων κατά τις χειμερινές μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με την περιγραφή της εικόνας, όπως κυκλοφορεί στο facebook, πρόκειται για την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων. Οι τρεις πρώτοι λύκοι είναι οι πιο αδύναμοι και άρρωστοι. Αυτοί που ρυθμίζουν το βάδισμα. Αν αντιστραφεί η σειρά, θα μείνουν πίσω θα χαθούν. Στην περίπτωση ενέδρας, είναι οι πρώτοι που θα χαθούν. Πηγαίνοντας μπροστά, ανοίγουν το δρόμο μέσα στο χιόνι και το πατικώνουν. Πίσω τους ακολουθούν πέντε ισχυροί λύκοι σχηματίζουν την πρωτοπορία, ενώ στη μέση, είναι ο πλούτος της αγέλης, 11 θηλυκές, στη συνέχεια, άλλοι πέντε λύκοι σχηματίζουν τα μετόπισθεν. Και τελευταίος, σχεδόν απομονωμένος από την αγέλη, είναι ο αρχηγός-ηγέτης, θα πρέπει να επιτηρεί την αγέλη, να την ελέγχει άμεσα, να συντονίζει και να δίνει τις απαραίτητες εντολές.

Ομολογουμένως μια τέτοια κατάσταση αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας και μας ωθεί να κάνουμε κλικ στο “Μου αρέσει” ή στο “Κοινοποιήστε”. Θα μπορούσε όμως να είναι έτσι η πραγματική κατάσταση σε μια αγέλη λύκων;

Η πρώτη χαραμάδα καχυποψίας ξεκινάει από το πως περιγράφεται ο ρόλος των αδύναμων και άρρωστων ατόμων, “αυτοί ρυθμίζουν το βάδισμα” και “πηγαίνοντας μπροστά, ανοίγουν το δρόμο μέσα στο χιόνι και το πατικώνουν”. Δυστυχώς, εάν συνέβαινε αυτό, δηλαδή τα αδύναμα και άρρωστα άτομα να ρυθμίζουν την μετακίνηση, η επιβίωση ολόκληρης της αγέλης θα ήταν επισφαλής. Το δε άνοιγμα του μονοπατιού στο βαθύ χιόνι θα εξαντλούσε πολύ γρήγορα την δύναμη τους, οδηγώντας τα στο θάνατο και στην αντικατάσταση τους από τα επόμενα πιο αδύναμα που θα εξαντλούνταν και αυτά. Στον αγώνα της επιβίωσης που επικρατεί στην άγρια φύση, όποιο ζώο δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό που επιβάλλουν τα κυρίαρχα άτομα, αρσενικά ή θηλυκά, μένει πίσω και δυσκολεύεται να επιζήσει. Μπορεί να μην ακούγεται καλά αλλά αυτό συμβαίνει στα χιονισμένα βουνά του βόρειου Καναδά όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία.

Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο μαθαίνουμε ότι η φωτογραφία είναι του Chadden Hunter, ερευνητή και παραγωγού στο BBC Natural History Unit και δείχνει μια αγέλη 25 λύκων (Canis lupus occidentalis) που κυνηγά βίσονες στον Αρκτικό Κύκλο του βόρειου Καναδά, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς Frozen Planet. Στα μέσα του χειμώνα, στο Wood Buffalo National Park, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους –40 βαθμούς κελσίου. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε αρχικά στο theguardian.com και από την λεζάντα της μαθαίνουμε ότι τα μέλη της αγέλης των λύκων κινούνται, υπό την καθοδήγηση του κυρίαρχου θηλυκού (alpa female), περπατώντας το ένα πίσω από το άλλο στο βαθύ χιόνι για εξοικονόμηση ενέργειας και δυνάμεων. Το μέγεθος της αγέλης, κατά την διάρκεια του χειμώνα, αποτελεί σημάδι της διαθεσιμότητας της λείας (βίσονες) όταν αυτή είναι περιορισμένη λόγω εποχής (έλλειψη τροφής και δυσκολία ανεύρεσης της στο βαθύ χιόνι). Οι λύκοι του Wood Buffalo National Park είναι οι μοναδικοί λύκοι στο κόσμο που επιδίδονται στο κυνήγι του βίσονα που έχει μέγεθος δέκα φορές το μέγεθος του λύκου. Πρόκειται για τους πιο μεγάλους και δυνατούς λύκους της γης.

lukoi_vison

Κατά την διάρκεια του κυνηγιού, η αγέλη των λύκων ακολουθώντας για ώρες το κοπάδι των βισόνων προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση και να τους αναγκάσει σε άτακτη φυγή ελπίζοντας ότι κάποιο νεαρό ζώο θα ξεκόψει από την ομάδα, θα ξεμοναχιαστεί και θα αποτελέσει το εύκολο και απροστάτευτο θύμα. Υπάρχουν και τα απρόοπτα, βέβαια, όπως στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο με την συγκεκριμένη τεράστια αγέλη να κυνηγάει ένα βίσονα. Αξίζει να το δείτε….

dasarxeio.com


Γίνετε ενεργά η πηγή του dasarxeio.com. Στείλτε ειδήσεις, κείμενα και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο dasarxeio@gmail.com


logo_dokimastiko

 



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

4 replies

  1. Ασφαλώς και οι ισχυρισμοί του Guardian δεν αποτελούν “θέσφατα”. Ωστόσο κάποιες φορές είναι δύσκολο να βρεθεί η αλήθεια. Όπως αναφέρετε η υπηρεσία Αλιείας και Θήρας του Idaho είχε κίνητρο να διαψεύσει την ύπαρξη μιας τόσο μεγάλης αγέλης, αντίστοιχο κίνητρο όμως είχαν και όσοι αντιμάχονταν την απόφαση για την εισαγωγή των λύκων και όπως προκύπτει από την συνέχεια της παραπάνω δημοσίευσης που έβαλα, δεν διστάζουν να “παραποιήσουν” φωτογραφίες εμφανίζοντας τεράστιους σκοτωμένους λύκους με σκοπό να τρομάξουν τον πληθυσμό και μέσω του φόβου να περάσουν την άποψή τους…Οφείλω να πω όμως ότι οι πληροφορίες που παραθέτετε για την προέλευση της φωτογραφίας είναι χρήσιμες και φωτίζουν όλες τις πλευρές. Εντέλει αυτό χρειαζόμαστε. Θα ήταν εξίσου χρήσιμο αν δίνατε κάποιες πηγές και για τα υπόλοιπα που πραγματεύεται το άρθρο και γιατί όχι… αν πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο, να γράφατε κάποιο δικό σας ως “απάντηση”. Η ιστοσελίδα με χαρά θα το δημοσιοποιούσε… Καλημέρα.

  2. γράφετε:
    ” …Η πρώτη χαραμάδα καχυποψίας ξεκινάει από το πως περιγράφεται ο ρόλος των αδύναμων και άρρωστων ατόμων, “αυτοί ρυθμίζουν το βάδισμα” και “πηγαίνοντας μπροστά, ανοίγουν το δρόμο μέσα στο χιόνι και το πατικώνουν”. Δυστυχώς, εάν συνέβαινε αυτό, δηλαδή τα αδύναμα και άρρωστα άτομα να ρυθμίζουν την μετακίνηση, η επιβίωση ολόκληρης της αγέλης θα ήταν επισφαλής. Το δε άνοιγμα του μονοπατιού στο βαθύ χιόνι θα εξαντλούσε πολύ γρήγορα την δύναμη τους, οδηγώντας τα στο θάνατο και στην αντικατάσταση τους από τα επόμενα πιο αδύναμα που θα εξαντλούνταν και αυτά. Στον αγώνα της επιβίωσης που επικρατεί στην άγρια φύση, όποιο ζώο δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό που επιβάλλουν τα κυρίαρχα άτομα, αρσενικά ή θηλυκά, μένει πίσω και δυσκολεύεται να επιζήσει….”

    1. οι λύκοι ΔΕΝ ζορίζονται ιδιαίτερα όταν περπατάνε στο απάτητο χιόνι. Οι πατούσες τους έχουν μιά ιδιόμορφη κατασκευή που τις κάνει ισοδύναμες με τις χιονορακέτες … έτσι λοιπόν οι λύκοι απλώς περπατάνε και βεβαίως συμπιέζουν το χιόνι ώστε οι επόμενοι να βρίσκουν πιο στέρεο έδαφος …
    2. οι λύκοι είναι τα μόνα ίσως θηλαστικά ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ της αγέλης τους, ό,τι και αν συμβεί … έστω και αν χρειαστεί να σταματήσουν το κυνήγι ή να αλλάξουν την πορεία της αγέλης … επομένως τα λεγόμενα σας περί επιβίωσης στην άγρια φύση κλπ κλπ (θυμίζουν γυμνασιακή έκθεση) ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ για την κοινωνία των λύκων. Ανατρέξτε στα βιβλία και διαβάστε τι γίνεται όταν ένα μέλος της αγέλης τραυματίζεται ή δεν μπορεί να ακολουθήσει την αγέλη …
    3. η συγκεκριμμένη φωτογραφία, που φαίνεται ότι τραβήχτηκε στο Idaho των Ηνωμένων Πολιτειών, (και όχι στον Καναδά – υπάρχει διαμάχη σχετικά με την πατρότητα της φωτό, ασχέτως του τι ισχυρίζεται ο Guardian) δείχνει μιά ασυνήθιστα μεγάλη αγέλη γκρίζων λύκων. Τα ζώα περπατούν σε γραμμή και κινούνται με ορισμένο τρόπο για να ελάχιστοποιήσουν τους κινδύνους που τα απειλούν, που κυρίως προέρχονται από άλλες αγέλες λύκων στην διαμάχη τους για τον ζωτικό χώρο και άρα την τροφή. Ο ΤΡΟΠΟΣ που κινούνται, το pattern της κίνησης δηλαδή, είναι ΤΟ ΙΔΙΟ σε όλα τα θηλαστικά που είναι νομάδες: μπροστά κινούνται τα λιγότερο ικανά ζώα, μπρος και πίσω όσα είναι ικανά να αμυνθούν ή να επιτεθούν και στο μέσον τα πιό αδύναμα ζώα … τό ίδιο γίνεται στους ελέφαντες, το ίδιο γίνεται στα καριμπού, το ίδιο στους βίσσωνες, το ίδιο σε όλα τα ζώα που είναι νομάδες … μπροστά οι λιγότερο ικανοί (αλλιώς θα έμεναν πίσω), μπρος και πίσω οι δυνατοί και στο μέσον οι πιό αδύναμοι … αυτά είναι στοιχειώδεις γνώσεις στην ηθολογία των ζώων-νομάδων.
    4. έμαθε όλος ο κόσμος τους άλφα και ωμέγα λύκους και θεωρεί ότι ΤΑ ΕΜΑΘΕ ΟΛΑ …

    • Από που φαίνεται ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Idaho?

      “About two months ago I got a photo of a long line of wolves (25) trailing through the snow near Kamiah, Idaho, according to the sender who was alarmed. It didnt look like Kamiah to me though. The photo kept popping up, but its location was never the same . . . maybe Idaho, Montana, Wyoming. I soon learned, however, it was taken in Wood Buffalo National Park in northern Alberta, stolen from a blog and circulated for political convenience.

      Finally, Idaho Fish and Game Department announced the photo’s true origin after it began to circulate in southeast Idaho where I live, and was being passed off as “near Soda Springs, Idaho,” where there is never more than an occasional wolf passing through.”
      http://www.thewildlifenews.com/2011/12/11/wolf-fraud-photo/

      • δεν ξέρω που τραβήχτηκε η φωτογραφία

        όταν έγινε γνωστή, διεκδίκησαν την πατρότητα της διάφοροι, εν οις και ο Chadden Hunter, συνεργάτης στο συνεργείο που γύριζε το ντοκυμαντέρ Frozen Planet, o οποίος ισχυρίζεται ότι την τράβηξε στον Καναδά.

        Φαίνεται ότι το μέρος που τραβήχτηκε η φωτό αυτή έχει μεγάλη σημασία για μιά διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην πολιτεία του Idaho, ΗΠΑ, σχετικά με τους λύκους. Η εκεί Υπηρεσία Αλιείας και Θήρας εισήγαγε από τον Καναδά, αγέλες λύκων για να “διορθώσει” τον ελλειμματικό τους αριθμό μετά από μιά περίοδο που επιτράπηκε η εξόντωση τους από κυνηγούς και παγιδευτές λύκων.
        Οι λύκοι που εισήχθησαν όμως παρουσίασαν “προβληματική” συμπεριφορά, αφού δεν φέρονταν όπως οι αυτόχθονες λύκοι (πχ σκότωναν όχι για να φάνε αλλά για παιχνίδι …) με αποτέλεσμα να έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών από θιγόμενους πολίτες αυτής της Πολιτείας.
        Το που τραβήχτηκε λοιπόν η φωτογραφία, απέκτησε ξαφνικά μεγάλη σημασία και ισχυρό όπλο για τα επιχειρήματα ένθεν και ένθεν (πχ είναι αναμενόμενο η υπεύθυνη για την εισαγωγή των λύκων Υπηρεσία Αλιείας και Θήρας, να αρνείται την ύπαρξη μιάς τόσο μεγάλης αγέλης στο Idaho …)

        To ότι την δημοσιεύει ο Guardian, εμένα προσωπικά δεν μου διασφαλίζει την γνησιότητα της πατρότητας της φωτογραφίας.
        Επίσης δεν ξέρω ποιός και πως έκανε τον σχολιασμό της (πχ ότι την αγέλη οδηγεί το κυρίαρχο θηλυκό), αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι και ο ίδιος ο Chadden Hunter είχε δηλώσει ότι δεν θυμόταν και πολλά πράγματα σχετικά με το που και πως …
        Υπ ‘όψιν επίσης ότι η φωτό – εάν όντως τραβήχτηκε στον Καναδά, αυτό έγινε το 2010, διότι τότε γυριζόταν το Frozen Planet …

        δεν ξέρω λοιπόν που τραβήχτηκε η φωτογραφία
        ξέρω όμως ότι σπάνια η αλήθεια είναι μόνο αυτό που φαίνεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading