Φυτεύουν μόνο έλατα για τα Χριστούγεννα

Συντάκτης:  Δημήτρης Σταθόπουλος

Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν αποτελεί στοιχείο της ελληνικής παράδοσης. Είναι ευρωπαϊκό έθιμο που κατάφερε να εκτοπίσει το ελληνικό, που θέλει τα Χριστούγεννα να στολίζουμε καραβάκια.

Ισως γιατί τα φρεσκοκομμένα έλατα δημιουργούν ένα όμορφο σκηνικό. Η θυσία των δέντρων προκαλεί αντιδράσεις από οικολόγους και έριδες με τους παραγωγούς.

Στο χωριό Ταξιάρχης της ορεινής Χαλκιδικής παράγεται το 70% της εγχώριας καλλιέργειας χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Μήνες πριν, στην προσπάθειά μας να σκιαγραφήσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται η καλλιέργεια και η διάθεση στην αγορά των ελάτων της περιοχής, βρεθήκαμε στο χωριό και μιλήσαμε με τους παραγωγούς.

Ο φιδωτός δρόμος που συνδέει την Αρναία με τον Ταξιάρχη σε βάζει σιγά σιγά στο κλίμα.

Οι καταπράσινες πλαγιές του Χολομώντα, τα αρώματα των φυτών, τα όμορφα υψίπεδα αποτελούν την εισαγωγή σε μια εμπειρία όπως αυτή της ξενάγησης σε ένα χωριό όπου το 95% των κατοίκων ασχολούνται με την καλλιέργεια του ελάτου.

Οπου και αν στρέψεις τη ματιά σου θα δεις συστάδες από έλατα τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Είναι ίσως το μόνο προϊόν που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί εδώ.

Η αφετηρία

Eκατοντάδες μικρά έλατα στο φυτώριο

Γυρνώντας τον χρόνο περίπου 50 χρόνια πίσω, το ΑΠΘ προχώρησε σε συνεργασία με μια μικρή ομάδα, αρχικά 10 κατοίκων, στη συστηματική καλλιέργεια ελάτων με αποκλειστικό σκοπό τη διάθεσή τους στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε σχεδόν όλες τις οικογένειες του χωριού στην καλλιέργεια δέντρων. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι αυτή τη στιγμή είναι φυτεμένα περίπου 250.000 έλατα με σκοπό την εμπορία τους.

Ο κάθε καλλιεργητής φροντίζει να αναπληρώνει τα δέντρα που κόβει κάθε χρόνο ώστε μετά από περίπου 10 χρόνια αυτά να είναι έτοιμα για πώληση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα φυτά τα πρώτα 2 χρόνια βρίσκονται στα φυτώρια και στη συνέχεια μεταφυτεύονται στις ιδιωτικές εκτάσεις ή μέσα σε μεγάλες γλάστρες.

Σε σχέση με τις κατηγορίες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, ο καλλιεργητής Γιάννης Ξάκης μάς διευκρίνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για δάση.

Είναι ιδιόκτητες εκτάσεις μέσα στις οποίες καλλιεργούμε αυτά τα δέντρα και τα διαθέτουμε στην αγορά όταν αυτά φτάσουν στο ιδανικό ύψος.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο φυτεύουμε νέα δέντρα με στόχο την αντικατάσταση αυτών που πουλήθηκαν, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής τους ενισχύουν τη χλωρίδα της περιοχής και αποτελούν πηγή οξυγόνου».

1. Το έθιμο

Η παρουσία του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ελληνική πραγματικότητα ξεκινάει δειλά το 1930, αλλά από το 1960 και έπειτα αυτό αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή της περιόδου των Χριστουγέννων, έχοντας μάλιστα αποκτήσει και τον ρόλο «πυξίδας» για τον Αγιο Βασίλη ως σημείο στο οποίο πρέπει να αφήσει τα δώρα του.

2. Τα νόμιμα

Ολα τα φυσικά δέντρα που πωλούνται πρέπει να έχουν ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή τους και σφραγίδα στον κορμό, στο σημείο κοπής.

3. Σε γλάστρες

Τα φυσικά έλατα πωλούνται με ειδικά προσαρμοσμένη βάση, ώστε να μπορούν να στέκονται όρθια, ενώ τελευταία, ποσοστό 20% των δέντρων πωλούνται μέσα σε γλάστρες ώστε μετά τις γιορτές να μεταφυτευτούν στον κήπο ή στο κτήμα.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: www.efsyn.gr

 


Γίνετε ενεργά η πηγή του dasarxeio.com. Στείλτε ειδήσεις, κείμενα και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο dasarxeio@gmail.com


logo_dokimastiko

 

 ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: