Γιάννης Τσιρώνης: Μήπως κάποιοι πουλάνε οικολογία;

 

tsironis

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν εκτενείς αναφορές στον ημερήσιο Τύπο αλλά και σχετικό άρθρο στην “Αυγή” με αφορμή Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας σε παραλία της Ίου. Με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Τσιρώνης απαντάει αναφέροντας:

1. Διαφωνώ με τη συγκεκριμένη για την επένδυση στην Ίο, αλλά πριν αναλάβουμε ως κυβέρνηση είχε παρθεί η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Όποιος έχει να προτείνει τρόπο να ανακληθεί η ΑΕΠΟ, χωρίς να πέσει η ανάκλησή της στο πρώτο πρωτοδικείο, ας το εξηγήσει και στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στο έργο.

2. Η παραχώρηση του αιγιαλού είναι διοικητική πράξη που ακολουθεί την ΑΕΠΟ. Όσοι ζητάνε να μην υπογράψουμε την παραχώρηση αιγιαλού είναι σαν να αντιστέκονται στην κατασκευή ενός εργοστασίου, ζητώντας από το υπουργείο συγκοινωνιών να μην υπογράψει την κατασκευή… οδικού κόμβου. Όλα σχεδόν τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία έχουν παραχώρηση αιγιαλού.

3. Οι τιμές παραχώρησης αιγιαλού δεν είναι τιμές πώλησης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, γιατί ο αιγιαλός παραμένει δημόσιος και κοινόχρηστος. Είναι τουλάχιστον γελοίο να συγκρίνεται παραχώρηση αιγιαλού με την αγορά διαμερίσματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν θυμάμαι το οικολογικό κίνημα να έχει ξεσηκώσει αγώνα για τη μη παραχώρηση αιγιαλού σε οποιαδήποτε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, ούτε καν στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.

4. Όταν έφτασε η ΚΥΑ στο υπουργείο μας, εξάντλησα κάθε χρονικό όριο συζητώντας με τους βουλευτές Κυκλάδων και την Επιτροπή Παρακολούθησης, Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Περιβάλλοντος (ΕΠΕΚΕΠΕ) με το ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα να ανακληθεί η ΑΕΠΟ και να μην υπογράψουμε. Κανείς, ούτε από τους βουλευτές ούτε από τα κόμματα, δεν διατύπωσε την άποψη ότι μπορεί να παρεμποδιστεί η επένδυση, παρεμποδίζοντας την υπογραφή παραχώρησης του αιγιαλού.

Από τα παραπάνω συνάγεται το αυτονόητο: Δεν θα εμποδίσουμε την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας με ανοησίες του τύπου να μην παραχωρηθεί ο αιγιαλός από το ΥΠΕΝ, να μην του δίνει ρεύμα η ΔΕΗ, να μην του ανοίγει βιβλία και στοιχεία η εφορία. Ο μόνος διοικητικός τρόπος είναι η ανάκληση της ΑΕΠΟ, αλλά αυτό δεν το προτείνει κανένας «οικολογικός φωστήρας», γιατί στερείται νομικής βάσης. Φυσικά, οι φωστήρες της οικολογίας ξεχνάνε τα κινήματα και πάνε να τα υποκαταστήσουν διεκδικώντας από τη δημόσια διοίκηση να «καθαρίσει» για λογαριασμό τους. Δυστυχώς, οι πολέμιοι της κοινωνίας του θεάματος συστηματικά γίνονται οι χειρότεροι θιασώτες της, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την ανυπαρξία της αγωνιστικότητας με το… θέαμα της αγωνιστικότητας και της πράσινης καθαρότητας. Θυμίζουν κάτι αντιεξουσιαστές που αυταπατώνται ότι με τη βία θα νικηθεί ο καπιταλισμός. Ξεχνούν αμφότεροι ότι η κοινωνία του κέρδους εκτρέφεται από το θέαμα και τη βία. Δεν θα επεκταθώ άλλο, χρονιάρες μέρες. Δίνω έτσι μια ευκαιρία, μέχρι να φύγουν οι καλικάντζαροι, στους “συντρόφους” που ανακάλυψαν ευθύνες στο θέμα της Ίου να ανασκευάσουν και να επανορθώσουν. Αν δεν το κάνουν, θα απαντήσω αναλυτικά με στοιχεία και τότε θα διαπιστώσουμε εάν εγώ πουλάω την οικολογία ή εκείνοι “πουλάνε οικολογία”. Μέχρι των Φώτων, λοιπόν, εύχομαι σε όλες και όλους χαρούμενες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και για την υπόλοιπη χρονιά υγεία και χαρά.

 Πηγή: Η ΑΥΓΗ

avgi


.

.

.

.

Γίνετε ενεργά η πηγή του dasarxeio.com! Στείλτε ειδήσεις, κείμενα και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο dasarxeio@gmail.com

logo2ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Μήπως κάποιοι περνιούνται για σωστοί και άλλοι για λάθος; Διαφωνώ εγώ αλλά δεν φταίω; η οι προηγούμενοι φταίνε; Συγνώμη αλλά αυτές δεν είναι απαντήσεις που αρμόζουν σε εσάς. Δεν έχω γνώμη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα γιατί δεν το γνωρίζω, αλλά είναι εύκολο να λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί στερούμαστε από νομικής πλευράς. Κάποια άλλα νομικά ζητήματα όμως τα αλλάζουμε άνετα, τα καταργούμε ή τα ανακατασκευάζουμε για χάρη της τρόϊκας. Να κάνουμε δρόμους, εργοστάσια συμφωνώ γιατί θα απασχολήσουν και Έλληνες εργαζόμενους πιστεύω, αλλά να γίνονται σοβαρές μελέτες αρχικά ώστε οι οποιαδήποτε αλλαγές να μην έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
    Επίσης καλές γιορτές με υγεία και ΠΑΝΤΑ με σεβασμό στο περιβάλλον.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: