«Κατακλυσμός» περιττωμάτων από εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά

Οι αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να κλείσουν αρκετούς δρόμους της πόλης για καθαρισμό, μετά από μεγάλο αριθμό ατυχημάτων που προκλήθηκαν από την παρουσία εκατομμυρίων αποδημητικών πτηνών.

Τα υπεύθυνα πτηνά είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία ψαρόνια, γνωστά στην Ελλάδα και ως μαυροπούλια, που συνήθως φτάνουν στη νότια Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Στη Ρώμη φέτος, για διάφορους λόγους, έμειναν στην πόλη περίπου τέσσερα εκατομμύρια πτηνά, αντί για ένα εκατομμύριο όπως τα περισσότερα έτη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάφορα ατυχήματα αλλά και ευτράπελα.

Τα ψαρόνια περνούν τη μέρα τους στα περίχωρα της Ρώμης, τρεφόμενα κυρίως με ελιές, και το βράδυ επιστρέφουν στο θερμότερο κέντρο της πόλης, κατά κύριο λόγο στις όχθες του Τίβερη. Ο τεράστιος όγκος περιττωμάτων από τα πτηνά εδώ και ένα μήνα καλύπτει μεγάλο ποσοστό του κέντρου της Ρώμης, από δρόμους και πεζοδρόμια μέχρι παγκάκια και μνημεία.

Εργάτες καθαρίζουν τους δρόμους της Ρώμης από τα περιττώματα πουλιών.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η έντονη βροχή και τα πεσμένα φύλλα δημιούργησαν ένα επικίνδυνο και ιδιαίτερα ολισθηρό μείγμα με τα περιττώματα, με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις μία ώρα να καταγράφονται δεκάδες ατυχήματα, πτώσεις μοτοσικλετιστών και διαστρέμματα πεζών.

Οι δημοτικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν διάφορους δρόμους κατά μήκος του Τίβερη για να καθαριστούν και να περαστούν με άμμο. Παράλληλα, παίζουν από μεγάφωνα ήχους αρπακτικών και ψαρονιών σε κίνδυνο, προκειμένου να τα αποθαρρύνουν από το να παραμένουν στην πόλη, ενώ επιστρατεύτηκαν και πέντε γεράκια από το Τέξας για να τα τρομοκρατήσουν. Ωστόσο, τα πέντε γεράκια απέτυχαν στην αποστολή τους λόγω του μεγάλου μεγέθους του σμήνους.

Την κατάσταση αναμένεται να αποφορτίσει η φυσική διαδικασία, καθώς με την πρόσφατη πτώση της θερμοκρασίας στην Ιταλία, τα πουλιά θα συνεχίσουν το αποδημητικό τους ταξίδι νότια προς την Αφρική.

Πέρα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ο λόγος για τη μεγάλη συγκέντρωση πτηνών αυτό το χειμώνα στη Ρώμη φέρεται να είναι η μείωση του δημοτικού προϋπολογισμού, γεγονός που οδήγησε στη μη ανανέωση διαφόρων συμβολαίων «δευτερεύουσας» σημασίας, όπως η υπηρεσία απομάκρυνσης πτηνών.​

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

.

.

.


Γίνετε ενεργά η πηγή του dasarxeio.com! Στείλτε ειδήσεις, κείμενα και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο dasarxeio@gmail.com

logo2ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: