Σταθερές τιμές παραγωγού για κάστανα και καρύδια

kastanaΣτα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμάνθηκαν φέτος οι τιμές παραγωγού στα κάστανα. Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική παραγωγή κάστανου παρουσιάζει ανοδική πορεία, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Κάποια προβλήματα υπήρξαν στην ελληνική παραγωγή από την ανθράκωση ενώ την ανησυχία του εξέφρασε παραγωγός από την Πιερία για την ασθένεια της «σφήκας» της καστανιάς. Σημαντική συμβολή στις πωλήσεις έχουν τα τελευταία τρία χρόνια οι Ιταλοί έμποροι, που προχωρούν σε μαζικές αγορές από όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η «σφήκα της καστανιάς» είχε χτυπήσει την παραγωγή της γειτονικής χώρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο ύψος και την ποιότητα της παραγωγής.

Επίσης στα ίδια περίπου με πέρσι επίπεδα κυμάνθηκε και η τιμή παραγωγού για τα καρύδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, η έκταση της καλλιέργειας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 700.000 στρέμματα περίπου, ενώ η μέση απόδοση φτάνει στα 200 – 400 κιλά το στρέμμα. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΛΓΟ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι είμαστε ελλειμματικοί στην παραγωγή καρυδιών και εισάγουμε από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ουκρανία, κ.α., γεγονός που μας επεσήμαναν ορισμένοι παραγωγοί ως ανασταλτικό παράγοντα για την διάθεση του προϊόντος τους στην εγχώρια αγορά. Στα αγροκτήματα άνω των 3 στρεμμάτων η συγκομιδή μπορεί να γίνει με μηχανικά μέσα, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.

Πηγή: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Κάστανα: σταθερή η τιμή παραγωγού, αρκετά προβλήματα στην παραγωγή

Σταθερή η τιμή του καρυδιού, οι εισαγωγές δημιουργούν πρόβλημα στην διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια αγοράΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: