Εκδήλωση παρατήρησης άγριας ορνιθοπανίδας στον υγρότοπο Μουστού

bird watching

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού διοργανώνει το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, εκδήλωση παρατήρησης και αναγνώρισης υδρόβιων πουλιών στον υγρότοπο του Μουστού, για μικρούς και μεγάλους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την άγρια διαχειμάζουσα ορνιθοπανίδα και να απολαύσουν τη φύση!

Με σημείο συνάντησης το πανοραμικό σημείο της λιμνοθάλασσας και με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και βοηθημάτων παρακολούθησης (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό), από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει για τους επισκέπτες:

  • παρατήρηση και αναγνώρισης της άγριας ορνιθοπανίδας,
  • περιήγηση στο μονοπάτι εντός της Περιοχής Απόλυτης Προστασίας της Φύσης «Υγροτόπου Μουστού» και
  • εργαστήρι ζωγραφικής, χειροτεχνίας και κατασκευών για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας στην περιοχή του Μουστού αυτού του μοναδικού, για την πολύπλευρη αξία του, οικοσυστήματος της περιοχής, έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση τόσο των υδρόβιων πτηνών όσο και των ενδιαιτημάτων τους.

Για το σκοπό αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει για 5η συνεχόμενη χρονιά στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα, κάθε έτος, σε πολλές χώρες παγκοσμίως το μήνα Ιανουάριο.

Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ενώ συμμετέχουν εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Η καταμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στο υγροτοπικό σύμπλεγμα του Μουστού από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης σε συνεργασία με μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου ΜουστούΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

1 reply

  1. Δυστυχώς και ο υγρότοπος Μουστού, όπως και μερικοί άλλοι, έχει καταντήσει χώρος σκουπιδιών και ταΐσματος παρυδάτιων πουλιών (κύκνοι, πάπιες, φαλαρίδες) που έχουν γίνει σαν οικόσιτα. Σε λίγο καιρό όλοι οι υγρότοποι θα γίνουν πάρκα που όλοι εμείς, μικροί και μεγάλοι, θα μπορούμε να κάνουμε πικ-νικ και να χαιρόμαστε όχι την άγρια φύση, αλλά τοπία σαν τα πάρκα της γειτονιάς μας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: