Στο ΣτΕ επτά κάτοικοι της Γλυφάδας κατά του εκσυγχρονισμού στα «Αστέρια»

asteria_glyfadas

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν επτά κάτοικοι της Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων δύο δημοτικοί σύμβουλοι του ομώνυμου δήμου, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων εκσυγχρονισμού του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας».

Η έκταση των «Αστεριών Γλυφάδας» ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημόσιου. Όμως από το 1954 έχει παραχωρηθεί προς χρήση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ακολούθησε η παραχώρηση της έκτασης για 30 χρόνια στην εταιρεία «Αστήρ Α.Ξ.Ε.» και στη συνέχεια ενεπλάκη και ο ΕΟΤ. Τελικά, η Εθνική Τράπεζα συνήψε συμφωνία μακροχρόνιας ενοικίασης της έκτασης με την εταιρεία «Ναυσικά Α.Ε.».

Στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων είναι μη νόμιμη καθώς εγκρίθηκαν από τον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, ενώ αυτό έπρεπε να γίνει από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι με την μελέτη νομιμοποιήθηκαν αυθαίρετες εγκαταστάσεις μέσα σε δασική έκταση, ενώ έγιναν πολλαπλές αυθαίρετες υπερβάσεις του ορίου δόμησης και αυθαίρετες αλλαγές στις χρήσεις των ακινήτων.

Σε άλλο σημείο υποστηρίζουν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ομαδοποιεί τις αυθαίρετες και τις μη νόμιμες κατασκευές κάτω από το πέπλο των υφιστάμενων κτισμάτων, ενώ υπογραμμίζουν ότι έχουν νομιμοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές τόσο στον αιγιαλό όσο και στις δασικές εκτάσεις της περιοχής του Αστέρα Γλυφάδας, κάτι που είναι αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στη νομολογία του ΣτΕ.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι παράνομη, καθώς αγνοεί τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ παράλληλα λησμονεί ότι η «τεχνητή δασική φυτεία» που υπάρχει στην έκταση της επίμαχης περιοχής απολαύει της ίδιας συνταγματικής προστασίας όπως και αυτή της δασικής, σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ. Κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων έγιναν στο τμήμα αυτό, είναι και αυτές αντισυνταγματικές και παράνομες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος 998/1979) στα δάση και τις δασικές εκτάσεις του νομού Αττικής απαγορεύονται ρητά οι εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα, σημειώνουν στην προσφυγή τους.

Ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργία του υπάρχοντος συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας», έκτασης 280 στρεμμάτων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 400 κλινών, συνεδριακό κέντρο 600 ατόμων, συγκρότημα κέντρου αναζωογόνησης και ομορφιάς, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακό χώρο (στον διαμορφούμενο χώρο του πρώην νυκτερινού κέντρου «Αστέρια»), επιπλωμένα διαμερίσματα (καμπάνες-bungalows) τους ενός, των δύο και τριών δωματίων, εστιατόρια, πισίνες, κτίρια υποδοχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, snack-bar, κ.λπ.

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ακολούθησε η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Γλυφάδας, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία της ξενοδοχειακής μονάδας στα Αστέρια Γλυφάδας, με τη χορήγηση της σχετικής έγκρισης-άδειας δόμησης.

Παράλληλα, τα επιχειρηματικά σχέδια προβλέπουν την ριζική ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων του τουριστικού συγκροτήματος στα Αστέρια Γλυφάδας. Ακόμη, προβλέπεται η μετατροπή του συγκροτήματος σε «σύνθετο τουριστικό κατάλυμα» και φυσικά η επανάχρησή του σε πολύ βελτιωμένα επίπεδα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Πηγή: bankwars.gr



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: