Παράθυρο ελπίδας για το ΤΕΙ Δασοπονίας στην Καρδίτσα

katsavria

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας έρευνας και Τεχνολογίας για την παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, κατέθεσε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας. Η ερώτηση, η οποία εκφράζει και τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Χ. Κατσαβριά: “Να παραμείνει το Τμήμα Δασοπονίας στην Καρδίτσα και να συμπεριληφθεί στο Μηχανογραφικό των Πανελλαδικών Εξετάσεων”

Σία Αναγνωστοπούλου: “Δίκαιο το αίτημα. Θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες του «Σχεδίου Αθηνά»”

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρωτολογία της έκανε περιεκτική αναφορά στον ακαδημαϊκό χάρτη της Καρδίτσας. Χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδη και χωρίς καμία τεκμηρίωση» τη μεταφορά στο Καρπενήσι του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος με το «Σχέδιο Αθηνά», καθώς δημιουργεί σοβαρό ακαδημαϊκό έλλειμμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά και στην κοινωνία της Καρδίτσας και τόνισε ότι:

α) Θα εκλείψει από τη Θεσσαλία το μοναδικό Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
β) οι επενδύσεις της ελληνικής πολιτείας στις υποδομές και τον εξοπλισμό του Τμήματος θα απαξιωθούν πλήρως και
γ) οι ακαδημαϊκές συνέργειες που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος – συνέργειες μεταξύ των Τμημάτων της Περιφέρειας – θα αποδυναμωθούν. Η απρόσκοπτη ακαδημαϊκή συνέχεια του Τμήματος θα παύσει, καθώς οι υποδομές και το ακαδημαϊκό περιβάλλον συνεργειών του Τμήματος υποδοχής, είναι καταφανώς κατώτερες των υπαρχουσών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Τα ερωτήματα που έθεσε στην κ. Αναγνωστοπούλου, συγκεκριμένα ήταν:
1. Για ποιο λόγο τελικά το Τμήμα συγχωνεύτηκε με το ομότιτλο του Καρπενησίου μετά από 30 χρόνια θετικής πορείας και προσφοράς και,
2. Εάν το Υπουργείο Παιδείας θα αποκαταστήσει άμεσα μια μεγάλη αδικία, ένα ακαδημαϊκό έγκλημα, με:

  • την διατήρηση του Τμήματος στην Καρδίτσα και
  •  την συμπερίληψή του στο μηχανογραφικό δελτίο των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Η Αναπλ. Υπουργός, απαντώντας, μίλησε «για τα πελατειακά και τοπικιστικά κριτήρια με τα οποία ιδρύθηκαν διάφορα ΑΕΙ μέσα σε μια νύχτα». Υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις της κ. Κατσαβριά, χαρακτήρισε «σκοτεινά και αδιαφανή τα κριτήρια του Σχεδίου Αθηνά με βάση τα οποία συγχωνεύτηκαν και έκλεισαν πολλά ακαδημαϊκά τμήματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας». Η κ. Αναγνωστοπούλου επιφυλάχθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα για το Τμήμα στη δευτερολογία της.

Η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, στη δευτερολογία της, επανήλθε επιμένοντας να παραμείνει το Τμήμα στην Καρδίτσα και αναρωτήθηκε: «Μήπως η συγχώνευση του Τμήματος με αυτό του Καρπενησίου ενείχε πολιτικές σκοπιμότητες και εξυπηρέτησε πελατειακές σχέσεις;» Η βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι πρωτοφανές να καταπατώνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια λειτουργίας του Τμήματος Δασοπονίας και να καταδικάζεται με αυτό τον τρόπο σε μαρασμό. Σημείωσε επίσης ότι η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος εκθειάζει τα επιτεύγματα και τις προοπτικές του και επισήμανε ότι η παραμονή του στην Καρδίτσα δεν επιφέρει κανένα κόστος στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η κ. Αναγνωστοπούλου και το Υπουργείο Παιδείας θα εξετάσουν με ευαισθησία το πρόβλημα.

Η κ. Αναγνωστοπούλου συμφώνησε πλήρως με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να βρεί τρόπους για την αποκατάσταση του Τμήματος Δασοπονίας. Ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί για τη συμπερίληψη του Τμήματος στο εφετινό μηχανογραφικό των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς νομικά και τεχνικά αυτό έπρεπε να είχε συμβεί ήδη από τον Μάιο του 2015. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι οι αδικίες και οι αστοχίες του Σχεδίου Αθηνά θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και ότι πιθανότατα οι αλλαγές που απαιτούνται για το Τμήμα Δασοπονίας, όπως και για άλλα τμήματα με παρόμοια προβλήματα, θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο.

Πηγή: thessalos.netΚατηγορίεςΕκπαίδευση - Επιμόρφωση

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: