Βήματα… προς το χάος

ktimatologio dasikoi xartes

Ναι μεν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνης δηλώνει ότι σε τρία χρόνια θα έχουν οριστικοποιηθεί δασικοί χάρτες για το σύνολο της χώρας, βασικό εργαλείο προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και πρώτη ύλη για την κατάρτιση του δασολογίου, όμως το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου με το οποίο θεωρητικά θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες θεσμοθετεί τη “θολούρα” ως προς τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και άρα τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα.

Εκκινώντας από την πρόθεση επιστροφής των αρμοδιοτήτων στις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς με τον Ν. 4164/2013 έμεινε σ’ αυτές μόνο η θεώρηση των δασικών χαρτών, ενώ η αρμοδιότητα ανάρτησης μεταφέρθηκε στην εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), επιχειρείται η τροποποίηση διατάξεων παλαιότερου νόμου (Ν. 3889/2010 περί επιτάχυνσης και απλούστευσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών). Το αποτέλεσμα… είναι χαοτικό, αφού όλοι είναι αρμόδιοι για όλα και κανένας για τίποτα.

Στο άρθρο 13 “Κατάρτιση και θεώρηση δασικών χαρτών” προβλέπεται ότι η κατάρτιση, η συμπλήρωση και η διόρθωση του δασικού χάρτη, η ανάρτησή του, η παραλαβή, η καταχώριση, η επεξεργασία και η προετοιμασία εξέτασης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτημένου χάρτη γίνονται με μέριμνα της εταιρείας του Κτηματολογίου, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ. Οι εργασίες αυτές μπορεί να εκτελούνται και από ιδιωτικά γραφεία. Το ποια ακριβώς θα είναι η ευθύνη κάθε μέρους σε αυτή τη διαδικασία παραπέμπεται σε υπογραφή “προγραμματικής σύμβασης”, αγνώστου περιεχομένου, ανά μελέτη μάλιστα, την οποία θα υπογράφει το Δημόσιο με τον εαυτό του. Δηλαδή η ΕΚΧΑ Α.Ε. με τη Γενική Διεύθυνση Δασών.

Όμως και όλες οι παραπάνω εργασίες μπορούν να εκτελούνται και από τις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού υποβάλλουν πρώτα τις προτάσεις τους στην κεντρική Διεύθυνση Δασών και στη συνέχεια θα εγκρίνει ο υπουργός ασκώντας τον… επιτελικό ρόλο του τμηματάρχη οποιασδήποτε υπηρεσίας του Δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό, η κατάρτιση, η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του, καθώς βάσει του δασικού χάρτη υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας του Δημοσίου λόγω ισχύος του τεκμηρίου του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα έχει οριστικοποιηθεί -κυρωθεί- μόλις το 0,56 των δασικών χαρτών και έχει αναρτηθεί μόνο για το 1,12% της χώρας, παρ’ ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών από τη δεκαετία του 1990 για 330 ΟΤΑ. Έχει ανατεθεί η κατάρτιση και σε πολλές περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί για το 55% και εκκρεμεί η προκήρυξη για το υπόλοιπο της επικράτειας…

Λούλη ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ  Πηγή: ΑΥΓΗΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: