Αντιδράσεις για την ΔΑΔ Μεταφοράς Δασικών Προϊόντων του Δασαρχείου Ιωαννίνων

Στα κάγκελα έχουν βγει τα μέλη δασικών συνεταιρισμών και οι έμποροι καυσόξυλων, αντιδρώντας στη νέα Δασική Αστυνομική Διάταξη Μεταφοράς Δασικών Προϊόντων του Δασαρχείου Ιωαννίνων που επιβάλλει ωράριο στη μεταφορά των δασικών προϊόντων.

KAUSOXULA2

Αποστόλης Τζελέτας | Ηπειρωτικός Αγών

Σύμφωνα με τη Διάταξη που υπογράφει ο Αναπληρωτής Δασάρχης Ιωαννίνων, η μεταφορά των πρωτογενών δασικών προϊόντων, καθώς και τεμαχισμένων καυσόξυλων θα διενεργείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός εξαιρέσιμων, από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Μαρτίου, και από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, από την 1η Απριλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών και οι έμποροι καυσόξυλων θεωρούν πως το συγκεκριμένο ωράριο θέτει περιορισμούς που ουσιαστικά τους επιβάλλουν ένα ιδιότυπο καθεστώς ημιαπασχόλησης, στο οποίο δε μπορούν να λειτουργήσουν.

«Ουσιαστικά πρέπει να κλείνουμε τα καταστήματά μας το μεσημέρι, καθώς μετά τις 3 ισχύει το ωράριο κοινής ησυχίας και εν συνεχεία απαγορεύεται να παραδίδουμε ξυλεία», τόνισε στον «Η.Α.» ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εμπορίας Καυσόξυλων Ιωαννίνων Γιώργος Πανουσης, λέγοντας πως με αυτό το καθεστώς πολλά από τα 50 καταστήματα που λειτουργούν, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Ο κ. Πανούσης προτείνει να επιτρέπεται η παράδοση ξυλείας στο ωράριο που λειτουργούν τα καταστήματα, καθώς και να επιτρέπεται η μεταφορά των πρωτογενών δασικών προϊόντων ελεύθερα, με τον μόνο περιορισμό να τίθεται στις ώρες που θα πρέπει τα φορτηγά να βγαίνουν εκτός των δασών, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος παράνομης λαθροϋλοτομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου Θεόδωρος Σπανός, που επισημαίνει πως αν δεν ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση, πολλοί θα βγουν εκτός επαγγέλματος και θα κλείσουν καταστήματα. «Με τα ωράρια που θέτει μας αποκλείει από τη δουλειά μας. Θα μας κλείσει. Χάνουμε εμείς, χάνει και το κράτος. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν», σημείωσε, προτείνοντας και αυτός από την πλευρά του να τεθεί περιορισμός μόνο στο να βγαίνουν από το δάσος τα φορτηγά με τη δύση του ηλίου.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Οι ενστάσεις αυτές διατυπώθηκαν από το Σωματείο Εμπορίας Καυσόξυλων Ιωαννίνων και από Ένωση Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου στον Αναπληρωτή Δασάρχη Ιωαννίνων Χρήστο Λαγό, ο οποίος, ωστόσο, δεν τις συμμερίζεται επιμένοντας στην αναγκαιότητα του ωραρίου.

Μιλώντας στον «Η.Α. τόνισε πως ανάλογες διατάξεις, και μάλιστα πιο αυστηρές, έχουν τεθεί σε ισχύ και από άλλα Δασαρχεία στη χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτά της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας, με τους αντιδρώντες, όμως, να αντιπαραθέτουν πως σε άλλα Δασαρχεία, όπως αυτά της Καστοριάς και των Γρεβενών, δεν υπάρχει τέτοιο ωράριο.

«Σε άλλα Δασαρχεία υπάρχουν ακόμη πιο αυστηρές Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις Μεταφοράς Δασικών Προϊόντων, που θέτουν ωράριο 7 το πρωί με 5 το απόγευμα για όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ επιβάλλουν απαγορεύσεις και τις Κυριακές. Η δική μας Διάταξη είναι πιο ελαστική και τους το εξήγησα, αλλά μια μειοψηφία θέλει να επιβάλει τη δική της άποψη. Ουσιαστικά θέλουν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος», τόνισε ο κ. Λαγός, εξηγώντας πως έπρεπε να αναπροσαρμοστεί το κανονιστικό πλαίσιο για πολλούς λόγους, που δεν έχουν σχέση μόνο με το ότι το προσωπικό των Δασαρχείων μειώνεται συνεχώς και άρα δεν υπάρχει και η ανάλογη δυνατότητα ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το ωράριο, αν διαπιστωθεί πως θα προκύψουν προβλήματα στην πορεία.

Σχετικό αρχείο:ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: