Ο Δ/ντης Δασών Ηλείας για την καλλιέργεια της Παυλώνιας

pavlonia

Νέες μορφές αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των εδαφών της χώρας προτείνει ο διευθυντής Δασών Ηλείας, κ. Παναγιώτης Κορισιάνος, με την καλλιέργεια του δένδρου «Παυλώνια», το οποίο ήδη έχει φυτευτεί πειραματικά στο νομό Ηλείας.

Ο κ. Κορισιάνος μιλώντας στην ΕΡΑ Πύργου τόνισε ότι το δένδρο αυτό παράγει ξυλεία υψηλής ποιότητας αλλά και βιομάζα, γίνεται παραγωγικό μετά από 8 χρόνια και μπορεί να αποδώσει μεγάλα εισοδήματα στους καλλιεργητές του.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια καινοτόμο καλλιέργεια που έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης με θεαματικά αποτελέσματα. Η Δ/νση Δασών Ηλείας ξεκίνησε εδώ και δυο μήνες να δοκιμάζει το είδος αυτό με σκοπό να αναδείξει και τις άλλες αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας. Να αναδείξει τον παραγωγικό της ρόλο στα πλαίσια μιας προσπάθειας στήριξης του πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Κορισιάνος, τονίζει ότι το συγκεκριμένο είδος έχει μεγάλα πλεονεκτήματα και διαφέρει από τα άλλα ταχυαυξή είδη που εγκαταστάθηκαν παλιότερα σε αγροτικές εκτάσεις. Αυξάνει σε ύψος 3-4 μέτρα το χρόνο και με φυτευτικό σύνδεσμο 4 επί 4, δηλαδή με 62 δέντρα στο στρέμμα, αποδίδει μετά από 8-10 χρόνια ένα κυβικό μέτρο ξυλείας το κάθε δέντρο ή 60-60 κυβικά μέτρα στο στρέμμα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη πατώντας στην παρακάτω εικόνα

pavlonia_

dasarxeio.comΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , ,

1 reply

  1. Δίχως διάθεση αμφισβήτησης ή κριτικής του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά για την πληρέστερη πληροφόρηση κάθε ενδιαφερομένου, και επειδή έχω διαβάσει αρκετά άρθρα για το είδος αυτό (Παυλώνια) και σε όλα διαβάζω περίπου τα ίδια πράγματα, ίσως να βοηθούσε, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, να διευκρινίζονταν και τα εξής:

    1. Υπό ποιές συνθήκες άρδευσης και λίπανσης επιτυγχάνονται τα νούμερα που αναφέρονται στο άρθρο και για τι είδους εκτάσεις (χωράφια) μιλάμε, από άποψη γονιμότητας κλπ. χαρακτηριστικών (κλίση κλπ.)

    2. Περιπτώσεις αποτυχίας φυτειών Παυλώνιας και ποιοι ήταν (ή εικάζεται ότι ήταν) οι λόγοι, συμπεριλαμβανομένου και των περιπτώσεων που λόγω ιδιαίτερα κακής απόδοσης της φυτείας (συγκριτικά με το αναμενόμενο και ανωτέρω περιγραφόμενο), δύναται να θεωρείται αποτυχημένη.

    Βέβαια τα ανωτέρω δεν είναι τα μόνα στοιχεία/διευκρινίσεις που έχουν σημασία, αλλά κατά την άποψη μου, είναι τα ελάχιστο που θα έπρεπε να αναφέρονται, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αλλά και για να γίνεται κατανοητό για τι ακριβώς μιλάμε, όταν μιλάμε για την ίδρυση φυτείων Παυλώνιας.

    Μιλάμε για πραγματική δασική φυτεία, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα στο έδαφος κλπ. ή για φυτεία που ακολουθεί (λίγο – πολύ) τους κανόνες της γεωργικής εκμετάλλευσης, δηλαδή συνεχή λίπανση και άρδευση, εντατικοποίηση της χρήσης των εδαφικών πόρων (θρεπτικών στοιχείων κλπ.), μικρούς περίτροπους χρόνους κλπ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: