Πουλιά του παραδείσου

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Υπάρχουν πάνω από 40 είδη πτηνών που ανήκουν στην οικογένεια Paradisaeidae, γνωστά ως πουλιά του παραδείσου. Τα περισσότερα διακρίνονται για το εντυπωσιακό και έντονο φτέρωμά τους σε κίτρινο, μπλε, έντονο κόκκινο και πράσινο χρώμα. Χάρη σε αυτά τα χρώματα, έχουν χαρακτηριστεί ως κάποια από τα πιο θεατρικά και όμορφα πτηνά στον κόσμο. Τα αρσενικά συνήθως έχουν έντονους φτερωτούς λαιμούς ή εντυπωσιακά επιμήκη φτερά τα οποία είναι γνωστά ως κεραίες ή γιρλάντες. Μερικά είδη έχουν τεράστιο λοφίο ή άλλου είδους χαρακτηριστικό κοσμητικό φτέρωμα όπως η ασπίδα στο στήθος ή η βεντάλια που σχηματίζουν τα φτερά στο κεφάλι τους.

Τα αρσενικά, όταν έρχεται η ώρα να κάνουν επίδειξη στα θηλυκά, φροντίζουν να χρησιμοποιούν στο έπακρο τα ζωηρά και τα κοσμητικά φτερά τους. Οι περίτεχνοι χοροί, οι πόζες τους και άλλα τελετουργικά τονίζουν την εμφάνισή τους ενώ δίνουν μια εκπληκτική παράσταση για τα θηλυκά αλλά και για όποιον άνθρωπο έχει την τύχη να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Για τα αρσενικά πολλών ειδών, τέτοιου είδους επιδείξεις μπορεί να διαρκέσουν ώρες ξοδεύοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους.

Τα πουλιά του παραδείσου συναντώνται στη Νέα Γουινέα και τα γύρω νησιά. Τα είδη του γένους Manucodia και Ptiloris ζουν και στην Αυστραλία. Τα πουλιά του παραδείσου είναι τόσο όμορφα που εξαιτίας της εμφάνισής τους είχαν γίνει κάποτε στόχος κυνηγών οι οποίοι αποδεκάτισαν ορισμένα είδη.

Αυτά τα πτηνά έχουν ακόμη χαρίσει το όνομά τους σε ένα πολύχρωμο καλλωπιστικό φυτό. Το πουλί του παραδείσου (Strelitzia reginae) της Νότιας Αφρικής είναι μέλος της οικογένειας των μουσοειδών (Musacae). Φέρει ένα πανέμορφο άνθος που πιστεύεται ότι μοιάζει με πουλί του παραδείσου εν πτήσει.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Οικονομίδου Μαρία
maria_oiko@yahoo.gr

Οι φωτογραφίες είναι από τα μέλη της κοινότητας Your Shot.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: