Η μαφία των δασών

Οπλισμένοι λαθροϋλοτόμοι αποψιλώνουν δασικές εκτάσεις και δεν διστάζουν να επιτεθούν σε δασοφύλακες

alysopriono_ylotomia

«Μια νέα μαφία, που συνδέεται με τη λαθροϋλοτομία, δρα με ένταση τα τελευταία χρόνια στα δάση της ελληνικής περιφέρειας, ενώ πυκνώνουν τα κρούσματα της εγκληματικής δράσης επιτήδειων ακόμη και εντός οικισμών. Τους τελευταίους μήνες τα βίαια περιστατικά επίθεσης λαθροϋλοτομίας σε δασικούς υπαλλήλους έχουν πολλαπλασιαστές», αναφέρει άρθρο με τίτλο «Η μαφία των δασών» στο Βήμα της Κυριακής (ρεπορτάζ: Μάχη Τράτσα).

«Μάλιστα, εδώ και μια τετραετία, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταγράφεται το εξής παράδοξο: ενώ ο αριθμός των περιστατικών λαθραίας υλοτομίας κλιμακωτά μειώνεται, οι επιθέσεις παράνομων ομάδων που λυμαίνονται τα ελληνικά δάση γίνονται ολοένα και πιο άγριες και αφορούν μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις.

»Με όπλα και τσεκούρια επιβάλλουν τον νόμο του πιο δυνατού, καθώς οι εποπτικές και αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, ελέω μνημονίων και περικοπών, ολοένα και αποδυναμώνονται. Πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Κόνιτσας δύο δασοφύλακες δέχθηκαν επίθεση με τσεκούρια από επιτήδειους που είχαν αποψιλώσει ολόκληρη δασική έκταση».

Στην Άγρια Δύση της Ηπείρου

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) κ. Βαγγέλη Γκουντούφα, στην περιοχή της Ηπείρου, οι δασικοί υπάλληλοι έχουν έρθει πολλάκις σε αντιπαράθεση με οπλισμένους λαθροϋλοτόμους. Στα δάση που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας η πλειονότητα των δραστών προέρχεται από τις γειτονικές χώρες των Σκοπιών και της Αλβανίας. «Μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, αποψιλώνουν μεγάλες εκτάσεις, επιστρέφουν με τα παράνομα φορτία στις χώρες τους και στη συνέχεια τα εισάγουν στην Ελλάδα ως αλβανική ή σκοπιανή ξυλεία» αναφέρει ο κ. Γκουντούφας.

«Τα 1,4 εκατ. ευρώ που δεσμεύθηκαν και εφέτος από το Πράσινο Ταμείο για την κάλυψη του Προγράμματος Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών 2016, μπορεί να αποτελούν μια ανάσα για τις δασικές υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για υπερωριακή εργασία κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο δεν λύνουν τα προβλήματα υποστελέχωσης, τις ελλείψεις σε οχήματα και καύσιμα. Στην ευθύνη των τοπικών δασαρχείων ανήκουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και προστατευόμενες περιοχές, ενώ υπολογίζεται ότι σε όλους τους δασικούς κλάδους υπηρετεί λιγότερο από το 1/4 του προσωπικού που προβλέπουν τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα».

«Αρματωμένοι σαν… αστακοί»

Δασολόγος σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ότι η λαθροϋλοτομία ήταν ανέκαθεν «διαδεδομένη» πρακτική και πάντα δρούσαν οργανωμένα κυκλώματα. Εξαιτίας όμως της παρατεταμένης ύφεσης και του υψηλού κόστους του πετρελαίου, το φαινόμενο έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις. Και όπως λέει χαρακτηριστικά, «οι λαθροϋλοτόμοι έρχονται αρματωμένοι σαν… αστακοί και εμείς προσπαθούμε με πενιχρά μέσα να τους αντιμετωπίσουμε».

Τα λεγόμενό του βρίσκουν σύμφωνο και τον κ. Γκουντούφα, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι λαθροϋλοτόμοι έχουν μαζί τους αλυσοπρίονα, τσεκούρια και όπλα. Και αφού ξέρουν ότι αν τους πιάσουμε θα κατασχεθούν όλα τα μηχανήματα που έχουν μαζί τους, τα παίζουν όλα για όλα». Γι΄ αυτό, όπως τονίζει, οι δασικοί υπάλληλοι θα πρέπει να περνούν από ειδική εκπαίδευση ώστε να είναι προετοιμασμένοι.


Αποσπάσματα από το άρθρο: [«Η μαφία των δασών» στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Ρεπορτάζ: ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ)]

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

1 reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: