Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατεδαφίζουν ισπανικό ξενοδοχείο

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατάφεραν να ανατρέψουν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σχέδια στις ακτές της νότιας Ισπανίας. Δικαστήριο τις δικαίωσε και προχωρούν στο γκρέμισμα ξενοδοχείου.

hotel_espania

Διαθέτει 21 ορόφους και 411 δωμάτια το ξενοδοχείο El Algarrobico. Βρίσκεται στη νότια Ισπανία κοντά στο φυσικό πάρκο Γκάμπο ντε Γκάτα και αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα οικοδομικά σχέδια στη χώρα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές κατάφεραν πάντως ένα σπουδαίο βήμα μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες για την προστασία της φύσης στην περιοχή. Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη κήρυξε παράνομη την ανέγερση του ξενοδοχείου. «Επιτέλους άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το γκρέμισμα του ξενοδοχείου», πανηγυρίζει και ο υπ. Περιβάλλοντος της Ανδαλουσίας Χοσέ Φισκάλ. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν αρχίσει τον αγώνα τους ήδη το 2003 για να προστατεύσουν μια από τις τελευταίες φυσικές παραλίες στην περιοχή της Γκαρμπονέρας.

Μια παλιά δικαστική διαμάχη 

Μαζικό τουρισμός στη Μαγιόρκα

Μαζικό τουρισμός στη Μαγιόρκα

Η ιστορία όμως ξεκινάει πιο παλιά τη δεκαετία του 1980 όταν δόθηκε η πρώτη οικοδομική άδεια. Τότε η παράκτια περιοχή δεν είχε κηρυχθεί ακόμα προστατευόμενη φυσική περιοχή. Το 2003 και την εποχή που είχε αρχίσει να χτίζεται το ξενοδοχείο άλλαξε το νομικό καθεστώς. Το ξενοδοχείο βρισκόταν μέσα στο φυσικό πάρκο Γκάμπο ντε Γκάτα. Τρία χρόνια αργότερα ένα τοπικό δικαστήριο αποφασίζει να σταματήσει η ανέγερση. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες δικαστικές αποφάσεις μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη.

Η κατεδάφιση του ξενοδοχείου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 7 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αποζημίωση για τον ιδιοκτήτη ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής στήριζαν την ανέγερση του ξενοδοχείου υποστηρίζοντας πως δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Καταστροφή για το περιβάλλον ο μαζικός τουρισμός

Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κάνει όμως λόγο και η Greenpeace. Για το γκρέμισμα θα απαιτηθούν 400 θέσεις εργασίας ισχυρίζεται ο Πιλάρ Μάρκος, επικεφαλής της καμπάνιας για την προστασία των ακτών από την Greenpeace. «Το 98% των υλικών μπορούν να ανακυκλωθούν ενώ εκτός αυτού προσφέρονται μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη ήπιου τουρισμού» προσθέτει ο Ισπανός ακτιβιστής.

Εκτιμάται ακόμα ότι θα παραμείνουν στην περιοχή 60.000 κυβικά μέτρα μπάζα και σκουπίδια ενώ 40.000 κυβικά μέτρα σκουπίδια θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές για να διατηρήσει η περιοχή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Για το μέλλον της συγκεκριμένης ακτής υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε δεν θα γίνει καμία παρέμβαση και θα μείνει μια φυσική παραλία είτε θα γίνουν περιορισμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού.

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί πάντως για την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού και εξηγεί πως είναι μια από τις κύριες αιτίες για την καταστροφή της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο.

Ιρένε Μπάνος Ρούζ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche WelleΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: