Έναρξη Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι

Kunigos oplo

Λίγες ημέρες μετά την λήξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου και ο πολυαναμενόμενος, εδώ και καιρό, εθνικός διάλογος για το κυνήγι παίρνει σάρκα και οστά.

Με πρόσκληση προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τις κυνηγετικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα και πολιτικά κόμματα που απέστειλε σήμερα η Ειδική Σύμβουλος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κου Τσιρώνη, ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι, προκειμένου να συν-διαμορφωθεί ένα νέο εθνικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο σχέδιο νόμου.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10/03/2016 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κ. Τσιρώνης, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, είχε προαναγγείλει τον διάλογο και επικείμενες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία όταν ερωτώμενος για την έντονη κριτική που δέχθηκε τότε από τους Οικολόγους Πράσινους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το κυνήγι (ρυθμίσεις θήρας κυν. περιόδου 2015-2016), είχε αναφέρει ότι προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία, πρέπει να προηγηθεί διάλογος.

dasarxeio.comΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

13 replies

 1. «3) Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι με τις φιλοζωικές οργανώσεις που απελευθερώνουν άκριτα λύκους, φίδια και τσακάλια.»
  http://dasarxeio.com/2016/03/07/623-8/#comment-3768

  **************************************
  Ενημέρωση για τις απελευθερώσεις ζώων, τι είναι και πώς και γιατί γίνονται, για να μην μας λένε μύθους οι πονηροί.
  https://docs.google.com/document/d/1B8qwDNFFrD4hqjUrCjKF8okhYux7RtyjfIBXjOCfFTY/pub

 2. 1) Αναπροσαρμογή του δασικού κώδικα έτους 1969 (έχει ξεπεραστεί χρονικά, κοινωνικά, θηραματολογικά, τεχνολογικά ) με σύγχρονο. (Όποιαδήποτε ευρωπαικής χώρας να υιοθετήσουμε, θα είναι ενδεχομένως καλύτερου του δικού μας, άλλωστε Ευρώπη είμαστε σωστά ?).
  2) Σφράγιση των όπλων των κυνηγών από την αστυνομία ή δασαρχείο (δεν δέχομαι ως κυνηγός να ”χρεώνομαι” τις παράνομες και ηλίθιες πράξεις οποιουδήποτε κατέχει κυνηγετικό όπλο, δήθεν για την ασφάλεια του, έτσι ώστε να ξεχωρίσουμε ποιός πυροβολεί, πότε και τι .Δεν μπορεί να χρεώνονται οι κυνηγοί την ”σκοποβολή” / ”επίδειξη” / ”παράνομη χρήση κυνηγετικών όπλων” ηλιθίων και επικινδύνων ατόμων).
  3) Πλήρη και απόλυτη διαφάνεια στο που πηγαίνουν τα χρήματα των αδειών των κυνηγών (πόσα χρήματα πηγαίνουν στους κυνηγετικούς συλλόγους, σε ΜΚΟ, στα ταμεία του κράτος και πόσα απο αυτά, ανταποδοτικά επιστρέφουν στο κυνήγι ή σε τομείς που αφορούν το κυνήγι κτλ)
  4) ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ποινές για ανθρώπους που συλλαμβάνονται για παράνομη θήρα με δημόσιοποίηση στοιχείων τους και εφ όρου ζωής απαγόρευση κατοχής όπλου, άδειας κυνηγιού κτλ (είτε για απαγορευμένο θήραμα, είτε για εκτός ημερομηνιών, είτε για απαγορευμένες τοποθεσίες).
  5) Απελευθέρωση της εισαγωγής μη ενδημικών θηραμάτων στο περιβάλλον (Εννοώ εισαγωγή μη ενδημικών θηραμάτων, ΠΑΝΤΑ υπό την συνεργασία δασαρχείων και κυνηγετικών συλλόγων.Θηραμάτων που μπορούν να διαβιώσουν στο κλίμα της Ελλάδος, να μην υπάρχει υβριδισμός με ντόπια γηγενή είδη και αν και εφόσον υπάρχει περιβαντολογική και θηραματολογική μελέτη από Έλληνες μελετητές και επιστήμονες για την χρησιμότητα και επιβίωση αυτών ).
  6) Εισαγωγή εναλλακτικών τρόπων άσκησης θήρας. (Με τόξο, με ραβδωτά όπλα – Πολλοί κυνηγοί θα στραφούν στους συγκεκριμένους τρόπους κυνηγιού που δίνουν την δυνατότητα επιλογής θηράματος με αποτέλεσμα να μην θηρεύονται θηλυκά άτομα , ήτοι αναπαραγωγικά άτομα , όπως άλλωστε γίνεται σε χώρες με μεγαλύτερη περιβαντολογική κουλτούρα από εμάς).
  7) Συντονισμένη, υπό τους δασικούς υπαλλήλους, καταπολέμηση επιβλαβών ειδών (κορακοειδή, αλεπούδες κτλ).
  8) ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ χρήση ανακλαστικών γιλέκων για όλες τις συναφείς δραστηριότητες με το κυνήγι .
  9) Δημοσιοποίηση στοιχείων κοινής ωφελείας. (Χάρτες με απαγορευμένες περιοχές, θηραματολογικές μελέτες, στοιχεία προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ , δηλαδή στοιχεία που αφορούν τους κυνηγούς , γίνονται για τους κυνηγούς και από κυνηγούς δεν είναι ΠΟΤΕ ή σχεδόν ποτέ προσβάσιμα σε αυτούς ).
  10) Κυνηγετικός ”ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” , ήτοι άμεσο κλείσιμο και ”συμμάζεμα” πενήντα κυνηγετικών συλλόγων ανά νομό σε μόλις έναν, όπώς και εκλογές σε συνομοσπονδίες , διάφορα άλλα όργανα κτλ απο την βάση κυνηγών, με ποινή μη συμμετοχής, την μη δυνατότητα έκδοσης άδειας).
  Καλοδεχούμενες οποιεσδήποτε παρατηρήσεις.

 3. Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του Αλέξη και θα συμπληρώσω ορισμένες προτάσεις. Βέβαια οι ανάγκες ανά θήραμα και ανά περιοχή αλλάζουν. Εγώ κυνηγάω λαγό.
  1) Εχθροί της φύσης και της πανίδας δεν είναι οι κυνηγοί αλλά οι λαθροκυνηγοί!!!!
  Σε αυτό το θέμα το Δασαρχείο είναι παντελώς ανύπαρκτο!!! Την όποια δουλειά στην πάταξη της λαθροθηρίας την κάνουν μόνο κάποιοι “τρελοί” θηροφύλακες των ομοσπονδιών και των κυνηγετικών συλλόγων. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο είναι εύκολο νομικά οι κυνηγετικοί σύλλογοι να βοηθηθούν στο έργο τους, θεωρώ πως το κράτος πρέπει να ενισχύσει το Δασαρχείο και τις ομοσπονδίες στην πάταξη της λαθροθηρίας με έμψυχο δυναμικό αλλά και μηχανικά μέσα και γιατί όχι αυστηροποίηση των ποινών για τους λαθροθήρες. Για όσους μας διαβάζουν αλλά δεν έχουν σχέση με το κυνήγι, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι μια -δύο επιτυχημένες έξοδοι ενός λαθροθήρα λαγού (στο χιόνι ή την νύχτα) ισοδυναμούν με την κάρπωση ενός νόμιμου, έμπειρου και τυχερού κυνηγού σε μια κυνηγετική σεζόν.
  2) Τσιπ σε όλα τα σκυλιά με ελέγχους και αυστηρές ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται.
  3) Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι με τις φιλοζωικές οργανώσεις που απελευθερώνουν άκριτα λύκους, φίδια και τσακάλια. Είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα κυνηγούς και κτηνοτρόφους.
  4) Οι ζώνες απαγόρευσης εκπαιδευτικών εξόδων ή θα πρέπει να αλλάζουν κάθε χρόνο ή να καταργηθούν. Η εμπειρία έχει δείξει ότι στις ζώνες που επιτρέπονται οι εκπαιδευτικές έξοδοι παρατηρείται μείωση των πληθυσμών.
  5) Υποχρεωτική χρήση φίμωτρου στους σκύλους άνω του ενός έτους κατά την έξοδό τους τους μήνες εκτός κυνηγετικής περιόδου.
  6)…….
  7) Για λόγους ασφαλείας θεωρώ πως στους κυνηγούς κάτω της πενταετίας (έστω διετία – τριετία) δεν θα πρέπει να επιτρέπονται κάποια κυνήγια όπως το κυνήγι του αγριογούρουνου, το περπατητό κυνήγι της τσίχλας, η πέρδικα, το ορτύκι, η μπεκάτσα.
  8) Να νομιμοποιηθούν τα κουτιά μεταφοράς σκύλων αλλά να θεσπιστεί πλαίσιο συγκεκριμένων προδιαγραφών και για την οδική ασφάλεια αλλά και για την υγεία του σκύλου.
  Υ.Γ. Το κυνήγι δεν είναι επάγγελμα ούτε ψυχική διαταραχή. Είναι χόμπυ και τρόπος ζωής. Ο κυνηγός είναι ο πιο άμεσος φύλακας του δάσους. Προσωπικά με την παρέα μου, έχουμε σβήσει 3 φωτιές

  • Καρπονεστε ενβια οντα που δεν σας ανηκουν .Ειστε μειοψηφια και ομως επιβαλλεται το σιχαμερο χομπυ ; σας σε ολο τον πληθυσμο που σας ανεχεται .Εχετε σκορπισει πληθος νεκρους ,πολλοι απο αυτους ανηκουν στο συγγενικο η φυλικο σας περιβαλλον .Με τον πιο κτηνωδη τροπο διχως δευτερη σκεψη και διχως ντροπη καθαριζετε την υπαιθρο απο την λιγοστη αιμοραγουσα πανιδα και χλωριδα .Αν εισασταν πολιτισμενοι θα πραγματοποιουσατε τις εξοδους σας αναιμακτα οπλισμενοι με καμερες να αποθανατισετε την ομορφια και να την δειχνετε στα εγγονια σας .Κηρυξατε τον πολεμο σε ανυπερασπιστα πλασματα .Αν σας αρεσουν τοσο πολυ τα εργαλεια του θανατου κλειστητε μεσα στα σκοπευτηρια ωστε να μην ενοχλειτε τους συμπολιτες σας με την εκκωφαντικη σας ηχορυπανση . Οι σκεπτομενοι ανθρωποι δεν ενοχλουν τους αλλους με την συμπεριφορα τους .

  • “3) Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι με τις φιλοζωικές οργανώσεις που απελευθερώνουν άκριτα λύκους, φίδια και τσακάλια. Είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα κυνηγούς και κτηνοτρόφους.”

   Σοβαρά τώρα, πηγαίνετε ξανά σε σχολείο για να μάθετε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν απελευθερώνουν άγρια ζώα. Αντιθέτως όμως οι κυνηγοί απελευθερώνουν, και ήδη έχουμε αρνητικά αποτελέσματα όπως ο υβριδισμός του αγριόχοιρου.

 4. Αλέξη μπορουν να γινουν παρα πολλά για την καλύτερη διαχείριση της θήρας, της βελτίωσης της ποιότητας της θήρας και την ανάπτυξη της θηραματικής οικονομίας και παράλληλα να επωφεληθεί η φύση…… και μάλιστα όλα αυτά χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τον κρατικο προυπολογισμό.

 5. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΡΑΧΤΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ.ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.ΚΑΘΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ.Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΣ.ΣΕ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΩΡΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΡΠΗ.ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΚΥΝΗΓΟΥ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑΣ,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ,ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΘΗΡΑΜΑΤΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΟ ΚΥΝΗΓΟ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΑΕΙ.ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟΙ.ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΟΒΙΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.Ο ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ.ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΟΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ,Η ΓΑΛΛΙΑ,Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ,Ο ΚΑΝΑΔΑΣ,Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

 6. Τι γινονται τα σχολια μας?

  • Το πρώτο σχόλιο κάθε χρήστη εγκρίνεται από διαχειριστή της σελίδας, η έγκριση δεν γίνεται αυτόματα, με αποτέλεσμα η εμφάνιση του σχόλιου να καθυστερεί από λίγα λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες. Μετά την έγκριση όλα τα μετέπειτα σχόλια του ίδιου χρήστη εμφανίζονται αυτόματα. Στην περίπτωση σας, το σχόλιο εμφανίστηκε σε μόλις ένα λεπτό.

 7. Οι κυνηγοι αν θελουν να πυροβολησουν πουλια, ας πυροβολήσουν το δικό τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: