Τα κρι-κρι στο νησάκι των Αγίων Πάντων και πως απειλούν το περιβάλλον

aigagros_krikri

Προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου δημιουργεί ο υπερπληθυσμός του άγριου αιγάγρου της Κρήτης που ζει εδώ και 40 χρόνια στο νησί Άγιοι Πάντες που βρίσκεται βόρεια του Αγίου Νικολάου και σε πολύ κοντινή απόσταση από την παράκτια ζώνη του.

Αυτός ο υπερπληθυσμός, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών κ. Μανόλη Συλλιγάρδο που μίλησε το πρωί στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ενδέχεται να δημιουργήσει ζημιές στη χλωρίδα και την πανίδα  του νησιού και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Γι αυτό, συνέχισε, ίσως χρειαστεί η μεταφορά ικανού αριθμού κρι-κρι σε άλλα μέρη όπου ζουν επίσης αίγαγροι όπως τη Θοδωρού στα Χανιά ή την Αταλάντη.

«Εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το αρμόδιο υπουργείο» τόνισε ο Διευθυντής Δασών.

Σήμερα πάνω στο νησί ζουν όπως είπε ο κ.Συλλιγάρδος 80 με 100 ζώα, τα περισσότερα αρσενικά με πολλαπλασιαστικές τάσεις και εκτός από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους απειλείται και ο ίδιος ο πληθυσμός των αιγάγρων, αφού πολλές φορές αψιμαχίες μεταξύ αρσενικών οδηγούν στο θάνατο τα ζώα.

Στους Άγιους Πάντες, που έχει τη μισή έκταση από τη Ντία, απαγορεύονται οι επισκέπτες για την προστασία του περιβάλλοντος, παρά μόνο όταν εορτάζει ο ομώνυμος ναός που βρίσκεται στο νησί.

Την ημέρα της εορτής σκάφη από τον Άγιο Νικόλαο μεταφέρουν δωρεάν τους πιστούς για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία και μόνο αυτή την ημέρα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το νησί.

(Η φωτογραφία με τους αίγαγρους των Αγίων Πάντων δημοσίευσε στο Facebook o κ. Μιχάλης Βασιλάκης)

Πηγή: www.ekriti.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: