
(www.west-crete.com)
Συντάκτης: Φάνης Νίκος Σακελλαράκης*
Mια από τις πιο μαζικές ανακαλύψεις φυτών στην πρόσφατη ελληνική -και πιθανότατα μεσογειακή- βοτανική επιστήμη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό. Οχι ένα, αλλά 39 νέα είδη φυτών έρχονται να προστεθούν στα περίπου 5.760 είδη της ελληνικής χλωρίδας, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Phytotaxa».
Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν συλλογιστεί κανείς ότι τα 38 από τα 39 είδη είναι ελληνικά ενδημικά.
Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στη χώρα μας.
Η μονογραφία, 212 σελίδων, των Salvatore Brullo από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια και Matthias Erben από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αφορά αποκλειστικά το γένος Λιμόνιο (Limonium) στην ελληνική επικράτεια, ένα έργο ζωής του πρώτου συγγραφέα, ο οποίος τα τελευταία 27 χρόνια έχει επικεντρωθεί στη μελέτη των συγκεκριμένων ειδών στην Ελλάδα.
Αν και αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο γένος, κατά τη συστηματική ταξινόμησή του, οι ερευνητές, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά και τη μορφολογία από 3.000 δείγματα προσωπικών και μουσειακών συλλογών, ανέβασαν τον συνολικό αριθμό ειδών στην Ελλάδα στα 86.
Οντας τυπικά μεσογειακά, με περίπου 400 είδη προσαρμοσμένα σε συνθήκες υψηλής εδαφικής αλατότητας και κλιματικής ξηρότητας, τα Λιμόνια εξαπλώνονται κυρίως σε παράκτιους βιότοπους.
Ορισμένα από τα νέα είδη έχουν εξαιρετικά μικρή γεωγραφική εξάπλωση, όπως το Limonium schinousae, το οποίο συναντάται μόνο στο μικρό κυκλαδίτικο νησί της Σχοινούσας, ή το L. athinense που συναντάται μόνο στην περιοχή της Βούλας, μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής.
Οπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βοτανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αρτελάρη Πανωραία, ειδική στο γένος Limonium, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: «Κίνδυνος εξαφάνισης υπάρχει για τα είδη εκείνα που έχουν μικρούς πληθυσμούς σε θέσεις όπου η τουριστική ανάπτυξη είναι έντονη και ο βιότοπός τους κινδυνεύει να περιοριστεί ή και να καταστραφεί».
Οσο για το ενδεχόμενο νέα είδη να περιμένουν την ανακάλυψή τους από την επιστημονική κοινότητα, συμπληρώνει: «Οπωσδήποτε θα ανακαλυφθούν και άλλα νέα είδη Limonium. Ιδιαίτερα ο χώρος του Αιγαίου, με τα τόσα πολλά νησιά, νησάκια και βραχονησίδες, κρύβει θησαυρούς. Νέα είδη περιγράφονται συνέχεια και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και από άλλες περιοχές παγκοσμίως».
*φοιτητής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
Πηγή: www.efsyn.gr
ΚατηγορίεςΧλωρίδα
Με συγχωρείτε, αλλά το εν όψει φυτό είναι πασίγνωστο και ευρέως συναντώμενο στην ελληνική ύπαιθρο – αν δε με απατά η όρασή μου. Μήπως η παρουσίασή του στη συγκεκριμένη σελίδα απλώς για να συνοδεύει το κείμενο; Πρόκειται μόνο για ερώτηση, χωρίς διάθεση μομφής
Πρόκειται για το Limonium graecum, είδος κοινό στις παραθαλάσσιες περιοχές. Για τεχνικούς λόγους, κάθε άναρτηση πρέπει να συνοδεύεται και από τουλάχιστον μια εικόνα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό να βρεθεί ή και να χρησιμοποιηθεί η πλέον αντιπροσωπευτική.