Η περίπτωση της απόφασης 32/2013 για τον ορισμό του δάσους
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 11 ΜΑΡΤΗ
Γνωρίζαμε ότι το ΣτΕ σε πολλές περιπτώσεις δεν παρενέβαινε για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεχόταν καταγγελίες. Εχουμε και «ιδίαν πείραν» καθώς στις 13 Απρίλη του 2009 είχαμε κάνει αναφορά στην Ειδική Επιτροπή του ΣτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 1470/1984, για το περιβόητο σκάνδαλο των Οικοπάρκων, που σημαδεύτηκε από το θάνατο του γεωπόνου Δ. Παπαϊωάννου, ενός δημοσίου υπαλλήλου που σε σύντομο διάστημα είχε ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο αυτό στα Γιάννενα, αλλά είχε υπονομευτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας που δε δέχτηκε το πόρισμά του. Γνωρίζαμε, βέβαια, και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ για την εφαρμογή των οποίων δεν έκανε τίποτα.
Από την άλλη, όσο πέρναγαν τα χρόνια όλο και λιγόστευαν οι θετικές αποφάσεις του ΣτΕ για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Το ΣτΕ επανερχόταν στην ιδρυτική του φιλοσοφία ως δικαστηρίου που υπερασπίζεται το «δίκαιο του μονάρχη». Πλέον, το ΣτΕ έχει φτάσει στο σημείο να υπονομεύει αποφάσεις του. Αναφερόμαστε στην απόφαση 32/2013, που χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια για να εκδοθεί, σε εφαρμογή της απόφασης 27/1999 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που αποδεχόταν για πρώτη φορά τον επιστημονικό ορισμό του δάσους.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.eksegersi.gr
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.
ΚατηγορίεςΝομοθεσία
Απάντηση