Αντιμετώπιση του ζητήματος των ήδη βεβαιωμένων προστίμων των αυθαιρέτων κτισμάτων

syriza

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Αντιμετώπιση του ζητήματος των ήδη βεβαιωμένων προστίμων των αυθαιρέτων κτισμάτων

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Τσιρώνη παρατείνεται μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013 «Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», για συγκεκριμένες κατηγορίες του άρθρου 9 του νόμου.

Επιπλέον, από τους αρμόδιους Υπουργούς έχει γνωστοποιηθεί ότι το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης θα αξιοποιηθεί για τη προετοιμασία του νέου νόμου περί αυθαιρέτων κτισμάτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων στην κατεύθυνση μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα, με κοινωνικό πρόσημο και με οικολογική ευαισθησία.

Ωστόσο, σε όλο το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας και μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων βρίσκεται ήδη καθημερινά αντιμέτωπη με ειδοποιητήρια για ήδη βεβαιωμένα και υπέρογκα πρόστιμα που αποστέλλουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 7.500 κατοίκους, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 5 εκ ευρώ, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου φτάνουν τα 100 εκ ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενός μέσου αυθαιρέτου του Νομού Ηρακλείου, με κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της χώρας, ο μέσος όρος του κόστους τακτοποίησης ανά κτίσμα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Η μεγάλη πλειονότητα ιδιοκτητών αυθαιρέτων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των προστίμων, αφού αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννης Τσιρώνης σχετικά με την ανάγκη αναστολής των ήδη βεβαιωμένων προστίμων εν όψει του νέου νόμου, σε πρόσφατη απάντηση του σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ανέφερε ότι: «το ζήτημα το οποίο επιφυλάσσομαι να το διερευνήσουμε- των υπαρχόντων προστίμων, τα οποία, όπως ξέρετε, αφορούν καθαρά σχεδόν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών». Και σε άλλο σημείο τόνισε: «Από εκεί και πέρα, θα διερευνήσουμε εάν μπορεί να δοθεί, μέχρι να γίνει η τακτοποίηση, μία τέτοια αναβολή ή όχι. Σε αυτό το θέμα επιφυλάχθηκα γιατί ακριβώς δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων μου. Θα το μεταφέρω, όμως, στους αρμόδιους Υπουργούς, για να κοιτάξουν με ανθρωπιστικά κριτήρια τι μπορούν να κάνουν». (1η Φεβρουαρίου 2016)

Επειδή είναι κοινός τόπος ότι με την πολιτική που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) το πρόβλημα των αυθαιρέτων αφενός γιγαντώθηκε και αφετέρου αξιοποιήθηκε στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της «πολιτικής ομηρίας» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων στις φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης.

Επειδή πολιτική με αριστερό αποτύπωμα και κοινωνικό πρόσημο είναι η εξάλειψη των κοινωνικών αναγκών που οδηγούν στην κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων.

Επειδή οι συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής των νόμων που δίνονταν μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ουσιαστικά συνέβαλαν στην διαιώνιση του ζητήματος, κρύβοντας το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και αποφεύγοντας ταυτόχρονα να «σκάσει» το πρόβλημα στα χέρια τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Μέχρι την ολοκλήρωση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και κατά τη διάρκεια της παράτασης, θα αντιμετωπιστεί και με ποιο τρόπο το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες πολίτες, «παγιδευμένοι» στη πολιτική ομηρία των προηγούμενων δεκαετιών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νικόλαος
Ακριώτης Γεώργιος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαρδάκης Σωκράτης
Δημαράς Γεώργιος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουσταφά Μουσταφά
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπγιάλας Χρήστος
Παυλίδης ΚωνσταντίνοςΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d