Ημέρα θλίψης και επιβεβαίωσης της πλήρους εγκατάλειψης του δάσους

dasos_purkagia_peuka

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 

ΗΜΕΡΑ ΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

του Ιωάννη Κακαρά, Δασολόγου, τ. Καθηγητή ΤΕΙ

21 Μαρτίου 2016

Έχει καταντήσει ανιαρό, κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου να γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας με ένα τρόπο που επιβεβαιώνει ότι επικροτούμε την δασική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα, τουλάχιστον  τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Με άλλα λόγια γιορτάζουμε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν συνέταξαν και δεν κύρωσαν νομοθετικά τους δασικούς χάρτες, το δασικό κτηματολόγιο και το εθνικό κτηματολόγιο, ενέργειες που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να σχεδιασθεί το οποιοδήποτε χωροταξικό σχέδιο ανάπτυξης στον τόπο μας. Ακόμα και όταν υπήρξε πακτωλός χρηματοδότησης από Ε.Ε. οι κρατούντες εφάρμοσαν την δική τους δοκιμασμένη τακτική, δηλ. κατακρεούργησαν τις πιστώσεις αυτές σε ιδιοτελείς ενέργειες για τις οποίες η χώρα μας τιμωρήθηκε, πλήρωσε προστίματα (και πιθανόν να πληρώνει ακόμα) και την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι απαλλάχθηκαν αφού φούσκωσαν τις καταθέσεις τους, και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι έχουν το θράσος να διεκδικούν την εξουσία για να μας σώσουν από μια γενική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Αποδεχόμαστε λοιπόν και «γιορτάζουμε»  σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη του δάσους, την παντελή έλλειψη δραστηριότητας αειφορικής διαχείρισης και προληπτικής προστασίας  των δασών μας, την παντελή έλλειψη αναδασώσεων, την πλήρη κατάργηση των δασικών φυτωρίων,  την παύση εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων, γιορτάζουμε τη διάλυση των Δασικών Συνεταιρισμών, την  μετατροπή της άλλοτε ενεργού και αποτελεσματικής Δασικής Υπηρεσίας σε ένα γραφειοκρατικό φορέα έκδοσης πιστοποιητικών διαφόρων τύπων.

Αυτή είναι με δυο λόγια η θλιβερή πραγματικότητα για τις δραστηριότητες που αφορούν το ελληνικό δάσος. Είναι λοιπόν σήμερα η ημέρα να προβληματιστούμε ως ενεργοί πολίτες, να καταγγείλουμε τους υπεύθυνους πολιτικούς και συνεργάτες τους για την ασκούμενη αρνητική δασική πολιτική στη χώρα μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και να απαιτήσουμε αλλαγή δασικής πολιτικής με έργα και όχι με λόγια.

————————————–

.

.

.

.



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading