ΣτΕ για το δάσος Σφηκιάς: Ανάκληση της απόφασης χαρακτηρισμού δάσους ως προστατευτικού

Sfikia

ΣτΕ 645/2016 Ανάκληση χαρακτηρισμού τμήματος δάσους ως προστατευτικού

Η ανάκληση του χαρακτηρισμού του ένδικου δάσους ως προστατευτικού αιτιολογείται επαρκώς ως προς την έλλειψη συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων κατά τον χαρακτηρισμό του, ενόψει, ιδίως, των ήπιων κλίσεων, του ιστορικού της περιοχής σε κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα και της θέσης του δάσους σε σχέση με τον οικισμό Σφηκιάς, όπως αυτά προκύπτουν από την 2.10.2014 εισήγηση-αναφορά του Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και την αιτιολογία της προσβαλλόμενης ανακλητικής απόφασης.

Περαιτέρω και η επιλογή της διαχείρισης του δάσους κατά κύριο λόγο πρεμνοφυώς με παρακράτηση στις καλύτερες θέσεις και μικροπεριβάλλοντα και, ειδικότερα, για μεν την δρυ με αποψιλωτική υλοτομία με παρακράτηση για δε την οξιά με εξυγιαντική-καλλιεργητική υλοτομία, αιτιολογείται επαρκώς ως προς τους λόγους δημόσιου συμφέροντος που την επιβάλλουν και, συγκεκριμένα, την αναγέννηση και ανόρθωση του δάσους, που φέρει εμφανή τα ίχνη της υποβάθμισης και οπισθοδρόμησης. Συνεπώς τα περί του αντιθέτου προβαλλόμενα με την αίτηση ακυρώσεως, με την οποία άλλωστε, δεν αμφισβητούνται ειδικώς οι κρίσεις της Διοικήσεως επί των ανωτέρω ζητημάτων, είναι απορριπτέα ως αβάσιμα.

Επειδή το Δικαστήριο κρίνει ότι για την αποκατάσταση της νομιμότητας δεν είναι αναγκαία η ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης, πριν παρασχεθεί στη Διοίκηση προθεσμία για τη δημοσίευση στην ΕτΚ της απόφασης, συνοδευόμενης από χάρτη της ένδικης έκτασης. Η προθεσμία δε αυτή ορίζεται, κατά την κρίση του Δικαστηρίου (πρβλ. Ολομ. 4003/2014) σε έξι μήνες από την κοινοποίηση της παρούσας στη Διοίκηση.

Πηγή: Νόμος+Φύση


Σχετικό αρχείο:


 

Για το ίδιο θέμα:

.

.

.

 ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: