Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες

DASIKOIXARTES_Δάση

Όπως έγινε την Τετάρτη γνωστό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαβούλευση του οποίου ξεκινά αύριο Πέμπτη:

– Επαναφέρεται στις διευθύνσεις δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων η αρμοδιότητα για την κατάρτιση του δασικού χάρτη και την εκτέλεση όλων των εργασιών έως την κύρωση του η οποία είχε υπαχθεί στο Κτηματολόγιο ( με τον νόμο 4164/ 2013 ).

– Προβλέπεται η αποτύπωση στους δασικούς χάρτες και των δημοσίων χορτολιβαδικων, βραχωδών και πετρωδών εκτάσεων –οι οποίες υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας- ως φυσικά οικοσυστήματα.

– Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την υλοποίηση των προαναφερομένων, προβλέπεται μέσα σε δυο μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου να υποβληθεί χρονοδιάγραμμα από τη Διεύθυνση Δασών.

– Σε περίπτωση μη εκτέλεσης των όσων προβλέπονται, τότε προβλέπεται να αναλάβει ρόλο το Κτηματολόγιο με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών.

– Σε περίπτωση εκτέλεσης του έργου από ανάδοχο, καθιερώνεται η συμμετοχή στην επίβλεψη της σύμβασης και υπαλλήλων του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας Διεύθυνσης Δασών.

– Προβλέπεται η άμεση, μετά τη θεώρηση- του δασικού χάρτη.

– Προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ειδικού διαδικτυακού τόπου στον οποίον θα αναρτώνται οι θεωρημένοι δασικοί χάρτες. Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και τηρείται ο οριστικός κυρωμένος χάρτης.

– Καθιερώνεται ειδική, διοικητική διαδικασία υποβολής, εξέτασης αντιρρήσεων και διακρίβωσης του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, που βρίσκονται εντός εκπονούμενων σχεδίων πόλεως ή πολεοδομικών μελετών. Το ίδιο ισχύει και για εκτάσεις εντός οικισμών προ του 1923 των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί ή έχουν καθοριστεί με άλλες διατάξεις και όχι με Προεδρικά Διατάγματα.

.

.

.

.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: