Προστασία των δασών με πολυαρχία αρμοδιοτήτων

ktimatologio

Ναι μεν οι δασικές υπηρεσίες ανακτούν τις αρμοδιότητες στην “παραγωγή” των δασικών χαρτών -εργαλείο προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων από αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση- με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης, εισάγεται, όμως, η πολυαρχία, με παράλληλους και αδιευκρίνιστους ρόλους που δεν εγγυώνται ότι η χώρα θα αποκτήσει κάποτε οριστικούς δασικούς χάρτες.

Σήμερα οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες αντιπροσωπεύουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό της επικράτειας, παρ’ ότι έχουν εκπονηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν προαπαιτούμενο για την κτηματογράφηση ώστε το Δημόσιο να δηλώσει τα δικαιώματά του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που δόθηκε για διαβούλευση έως τις 4 Μαΐου, για τις νέες αναθέσεις που αφορούν την κατάρτιση και όλες τις εργασίες μέχρι την κύρωση του δασικού χάρτη αρμόδια είναι η η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ως γνωστόν επίκειται προκήρυξη του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση του 65% της έκτασης της χώρας).

Τις εργασίες αυτές εκτελούν είτε οι περιφερειακές διευθύνσεις είτε με αναθέσεις σε ιδιώτες αναδόχους κατόπιν απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης). Αυτό, όμως, προϋποθέτει έγκριση από την Κεντρική Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και απόφαση του υπουργού.

Για τις περιοχές όπου έχει καταρτιστεί ήδη δασικός χάρτης, τη συμπλήρωση, διόρθωση και ανάρτησή του, όπως και όλες τις εργασίες μέχρι την κύρωση, αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Δασική Υπηρεσία. Όλες, όμως, τις παραπάνω αρμοδιότητες μπορεί να τις αναλάβει και η Εταιρεία του Κτηματολογίου, η ΕΚΧΑ Α.Ε., με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία, σε συνεννόηση με την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΝ, για να εισηγηθούν από κοινού στον υπουργό και αυτός με τη σειρά του να εγκρίνει.

Όπως είναι γνωστό, με τον Ν. 4164/2013 στις δασικές υπηρεσίες είχε μείνει μόνο η θεώρηση των δασικών χαρτών και η Εταιρεία του Κτηματολογίου είχε την ευθύνη για την κατάρτιση, τη συμπλήρωση και τη διόρθωση του δασικού χάρτη, την ανάρτησή του, την παραλαβή του, την τήρηση, την καταχώρηση, την επεξεργασία και την προετοιμασία εξέτασης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε και την αναμόρφωσή του.

Ερωτηθείς ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης ανέφερε ότι μέχρι το 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, χωρίς να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα ανάρτησης των χαρτών που έχουν καταρτιστεί στο παρελθόν, ούτε επίσης κάποιον προγραμματισμό για τις επόμενες αναρτήσεις ή αναθέσεις. Ανέφερε ότι απαιτούνται περί τα 70 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση των δασικών χαρτών, τα οποία μπορούν να εξευρεθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου, από τα τέλη της εξέτασης των αντιρρήσεων, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράνομοι οικισμοί στα δάση

Με άλλη διάταξη, εκτός της διαδικασίας ανάρτησης του δασικού χάρτη, θεσπίζεται ειδική διοικητική διαδικασία για την αποτύπωση των ορίων οικισμών και σχεδίων πόλης στους δασικούς χάρτες, όπως και των παράνομων οικισμών στα δάση. Έτσι μέσα σε έξι μήνες οι πολεοδομίες οφείλουν να αποτυπώσουν (με πορτοκαλί χρώμα) στα υπόβαθρα του Κτηματολογίου που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση των δασικών χαρτών τα όρια όλων των νόμιμων οικισμών.

Στα ίδια υπόβαθρα θα αποτυπώνονται (με κίτρινο χρώμα) όλοι οι οικισμοί που δεν έχουν εγκριθεί νομίμως, για τους οποίους οι Διευθύνσεις Δασών πρέπει, εντός οκταμήνου, να επισημάνουν τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Στη συνέχεια συγκροτούνται επιτροπές (με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που θα αποτελούνται από δύο μηχανικούς της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης και του δήμου, έναν εκπρόσωπο της Δασικής Υπηρεσίας και έναν δικηγόρο).

Οι επιτροπές αυτές θα πρέπει, εντός ενός έτους, να κάνουν αυτοψία στις περιοχές που υποδείχθηκαν ως δασικές και να συντάξουν έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει τους λόγους “μεταβολής της δασικής μορφής”, όπως:

* Η νόμιμη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί επιτρεπτών επεμβάσεων ή σύμφωνα με τις διατάξεις της εποικιστικής νομοθεσίας.

* Η παράνομη αλλαγή χρήσης, η κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, η πρόσκληση απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών, η απόφαση κατεδάφισης και τυχόν πρωτόκολλα κατεδάφισης.

* Η υπάρχουσα δόμηση, η εξέταση και ο έλεγχος όλων των δεδομένων, όπως ο αριθμός των νόμιμων οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί, ο χρόνος έκδοσής τους, τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα προ του 1955, τα δηλωμένα με τον Ν. 4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, εγκρίσεις γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ΖΟΕ, εγκρίσεις ρυμοτομικών σχεδίων, εγκρίσεις κατά παρέκκλιση όρων δόμησης, πολεοδομικές μελέτες επεκτάσεων κ.λπ.

Μετά τη διαβούλευση και την κατάθεση αντιρρήσεων από τους πολίτες, οι οποίες θα εξετάζονται από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, η διορθωμένη έκθεση θα αποστέλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών και με εισήγησή της θα εγκρίνεται από τον συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε στη συνέχεια να συμπληρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Πηγή: ΑΥΓΗΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: