«Κατά της αυθαίρετης δόμησης αλλά και υπέρ της ρύθμισης των βεβαιωμένων προστίμων»

oikologoi prasinoi

Πριν από ένα μήνα, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Αντιμετώπιση του ζητήματος των ήδη βεβαιωμένων προστίμων των αυθαιρέτων κτισμάτων». Το ερώτημα που έθεταν στους αρμόδιους υπουργούς αφορούσε τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος των ήδη βεβαιωμένων προστίμων, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες πολίτες, «παγιδευμένοι» στη πολιτική ομηρία των προηγούμενων δεκαετιών, όπως ανέφεραν στο κείμενο της ερώτησης.

Η κατάθεση της ερώτησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μερίδα της κοινής γνώμης. Ένας από τους 13 που συνυπογράψαν την ερώτηση, ο Γεώργιος Δημαράς, βουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση για το θέμα.  

Διευκρινιστική δήλωση του Γιώργου Δημαρά για ρύθμιση οφειλών προστίμων αυθαιρέτων 

Ως Οικολόγος Βουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα ρύθμισης οφειλών προστίμων αυθαιρέτων για πολίτες που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν, δηλώνω την καθαρή θέση μου ότι είμαι κατά της αυθαίρετης δόμησης και εργάζομαι συστηματικά για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Επειδή δημιουργήθηκε θέμα για συνυπογραφή μου σε ερώτηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν ανταποκρίνεται σε σχόλια των κοινωνικών μέσων, την οποία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση προστίμων σε πολίτες που έχουν  υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις «νομιμοποίησης» και αδυνατούν εξ’ αντικειμένου να ανταποκριθούν στην πληρωμή των βεβαιωμένων προστίμων (άνεργοι, μικροσυνταξιούχοι, χρεοκοπημένοι μικροεπαγγελματίες κλπ.),  υποστηρίζω  να μελετηθεί κάποιου είδους ρύθμιση της αποπληρωμής, εφόσον αφορά  σε “νομιμοποιηθέντα” αυθαίρετα σε περιοχές πλήρως αστικοποιημένες εδώ και χρόνια ως θέμα οικονομικής διευκόλυνσης με κοινωνικά  κριτήρια οικονομικά αδύναμων πολιτών. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το φυσικό περιβάλλον (δάση κ.λ.π.). Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω, όπως παραπλανητικά αναφέρεται σε δημοσίευμα, την διαγραφή προστίμων στα αυθαίρετα.

Είναι  γνωστή η ανοχή του Ελληνικού Κράτους στην αυθαίρετη δόμηση και στην καθυστέρηση των διαδικασιών ένταξης περιοχών στο “σχέδιο πόλεως”. Το καθεστώς του δικομματισμού συντήρησε αυτό το φαινόμενο και το χρησιμοποίησε για να κρατά σε ομηρία τους πολίτες. Αυτήν ακριβώς την ανοχή την καταδικάζουμε και καλούμαστε να την ανατρέψουμε. Αυτή η ανοχή όπως επίσης και οι «χαριστικές» ρυθμίσεις του παρελθόντος πυροδοτεί, δικαιολογημένα, τα αντανακλαστικά του Οικολογικού Κινήματος όταν μπαίνει το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης. Ωστόσο, πέρα από τα αντανακλαστικά χρειάζεται μια στρατηγική αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.

Τα αναφερόμενα στην ερώτηση είναι αστικά αυθαίρετα, κυρίως στο Ηράκλειο Κρήτης, σε περιοχή που χρόνια τώρα με ευθύνη της Πολιτείας παραμένει εκτός σχεδίου πόλεως. Αξίζει να σημειωθεί το απίστευτο, ότι πάνω από το 50% των κατοικιών του Ηρακλείου και το 80% του οικισμού “ΓΑΖΙ” πληθυσμού 25.000 κατοίκων είναι αυθαίρετα.

Η Πολιτική Οικολογία θα πρέπει να είναι ευαίσθητη στα κοινωνικά προβλήματα και δεν θα πρέπει να υιοθετεί μια δογματική κοινωνικά αδιάφορη στάση απέναντι στο οικιστικό πρόβλημα.

Η Οικολογία είναι και πρέπει να είναι κοντά στον φτωχό πολίτη, τον άνεργο, τον εργάτη, τον αγρότη, τον επιστήμονα, να διαθέτει την ικανότητα διάκρισης και να κατανοεί τις ειδικές καταστάσεις, και ταυτόχρονα να αναδεικνύει την αξία και την ευθύνη για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

http://www.ecogreens-gr.orgΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: