Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

megaleiodi_dentra

Τα ιερά δάση της Ηπείρου λειτούργησαν ως καταφύγια διατήρησης της βιοποικιλότητας, πολύ πριν ακουστούν λέξεις όπως «αειφορία» ή «προστασία της φύσης», που πια έχουν ενταχθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Αυτό σημειώνουν στην εισαγωγή του βιβλίου «Τα μεγαλειώδη δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας» οι συγγραφείς, τονίζοντας τη σημασία παραδοσιακών πρακτικών και τη βαθιά σοφία που αυτές εμπεριείχαν, στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα ιερά δάση απαντούν σε πολλές χώρες του πλανήτη και συνήθως σχετίζονται με την αφιέρωση σε κάποιον λατρευτικό χώρο (εκκλησία, μοναστήρι, εικόνισμα). Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ήπειρο με το έντονο ανάγλυφο, τα δάση αυτά, συνήθως έχουν προστατευτικό ρόλο, προφυλάσσοντας οικισμούς από την εκδήλωση επικίνδυνων πλημμυρών, χιονοστιβάδων και λιθοπτώσεων. Κατά το παρελθόν, άγραφοι κανόνες τα προστάτευαν μέσω της ολοκληρωτικής απαγόρευσης των καρπώσεων ή επιβολής συγκεκριμένων κανόνων στη διαχείρισή τους. Ως εκ τούτου, σήμερα φιλοξενούν δέντρα μεγάλης ηλικίας και εντυπωσιακών διαστάσεων, καθιστώντας τα νησίδες βιοποικιλότητας.

Το βιβλίο «Τα μεγαλειώδη δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας» καθώς και το υλικό δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» εκδόθηκαν στο πλαίσιο του έργου ΘΑΛΗΣ – SAGE «Η διατήρηση της Φύσης μέσω της Θρησκείας – Τα Ιερά Δάση της Ηπείρου», το οποίο συντόνισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Μπορείτε να κατεβάσετε τις εκδόσεις:

Τα μεγαλειώδη δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας

Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας – Παιδαγωγικές δραστηριότητες

Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας – Οδηγός για τον εκπαιδευτή

Πηγή: http://forestlife.grΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: