Δασαρχείο Βόλου: Εντατικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση των παράνομων υλοτομιών

ylotomia

«Πόλεμο» κατά της παράνομης υλοτομίας και της παράνομης μεταφοράς δασικών προϊόντων κήρυξε το Δασαρχείο Βόλου. Επειτα από τα αυξημένα κρούσματα που σημειώθηκαν πανελλαδικά από το 2012 και μετά, το Δασαρχείο Βόλου σε τοπικό επίπεδο, άσκησε συνολικά 224 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία και μεταφορά, θέτοντας το σύνολο του προσωπικού στη διενέργεια διαρκών ελέγχων, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Το έργο του δεν σταματά, καθώς με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου συνεχίζει τους διαρκείς ελέγχους, ενώ προέβη και στην έκδοση νέας Δασικής Αστυνομικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ  | www.taxydromos.gr

Σημαντικό ρόλο τώρα στον περαιτέρω περιορισμό του φαινομένου θα διαδραματίσουν οι αποθήκες εμπορίας καυσόξυλων (μάντρες) οι οποίες δεν θα πρέπει να δέχονται προϊόντα, χωρίς να γνωρίζουν την προέλευσή τους και χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα παραστατικά. Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν τόσο από την Δ.Α.Δ. όσο και από τον Κανονισμό Ξυλείας της Ε.Ε. 995/2010.

Ο Δασάρχης Βόλου Νικόλαος Ντίτορας υπενθυμίζει την υποχρέωση των εμπόρων καυσόξυλων για την εγγραφή τους στο Περιφερειακό Μητρώο Εμπόρων Εκμετάλλευσης που εδρεύει στη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας και τους καλεί να ζητούν και να κατέχουν παραστατικά στοιχεία κατά το στάδιο της αγοράς και διακίνησης της ξυλείας, με σκοπό αφενός μεν την αποφυγή των σε βάρος τους συνεπειών και αφετέρου της προστασίας του δασικού πλούτου.

Εξάλλου, οι έλεγχοι έχουν καταστεί αποτελεσματικότεροι τόσο λόγω της αυστηρότητας του νομικού πλαισίου όσο και της Δασικής Αστυνομικής Διάταξης. Ο Δασάρχης Βόλου επισημαίνει ότι «επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα στο πενταπλάσιο της αγοραίας τιμής των προϊόντων, ενώ κατάσχονται τα μέσα μεταφοράς και τα διπλώματα οδήγησης, όπως βέβαια και τα παράνομα προϊόντα. Αν πληρωθούν τα διοικητικά πρόστιμα, τότε τα διπλώματα επιστρέφονται μετά από τρεις μήνες και τα αυτοκίνητα ανάλογα με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων». 

Οι έλεγχοι

Η αισθητή μείωση στο φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας και της μεταφοράς παράνομων δασικών προϊόντων αποδίδεται στην αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση που επέδειξε το Δασαρχείο Βόλου και διεξήγαγε συνεχείς ελέγχους για την εξάλειψη του φαινομένου.

«Διαθέσαμε το σύνολο του προσωπικού μας με στόχο την προστασία των δασών μας τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά», αναφέρει ο Δασάρχης Βόλου, Νικόλαος Ντίτορας.

Με τον τρόπο αυτό το Δασαρχείο Βόλου είναι πεπεισμένο ότι θα εξαλείψει το φαινόμενο. «Επιδεικνύοντας και στο μέλλον τον ίδιο ζήλο στους ελέγχους που πραγματοποιούμε και με την παραδειγματική τιμωρία των δραστών επιτυγχάνουμε το στόχο μας που είναι αποκλειστικά η αντιμετώπιση των παράνομων υλοτομιών στην περιοχή ευθύνης μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την τελευταία τετραετία (2012 – 2015) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σημειώθηκε μαζικότερη κατανάλωση καυσόξυλων για τις θερμαντικές ανάγκες πανελλαδικά.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την έξαρση των παράνομων υλοτομιών των δασικών εκτάσεων της χώρας μη εξαιρούμενων αυτών της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Βόλου», προσθέτει.

Στατιστικά στοιχεία

Για την εξέλιξη του φαινομένου είναι ενδεικτικά τα στατιστικά στοιχεία από το Δασαρχείο Βόλου.

* Από την αρχή του 2016 μέχρι και σήμερα ασκήθηκαν πέντε μηνύσεις και κατασχέθηκαν 38 τόνοι καυσόξυλα.

* Το 2015 ασκήθηκαν 40 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 663 τόνοι καυσόξυλα, τέσσερα αλυσοπρίονα και δέκα αυτοκίνητα. Αξίζει να αναφερθεί, ότι από την ποσότητα των 663 τόνων, 297 τόνοι κατασχέθηκαν από μάντρες οι οποίες δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα χωρίς να αποκλείεται η ποσότητα αυτή να προέρχεται από περιοχές εκτός της αρμοδιότητάς του Δασαρχείου Βόλου.

* Το 2014 ασκήθηκαν 42 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 573 τόνοι καυσόξυλα, 7 αλυσοπρίονα και 12 αυτοκίνητα.

* Το 2013 ασκήθηκαν 61 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 914 τόνοι καυσόξυλα, 2.160 κιλά φυτοχώματος, τρία αλυσοπρίονα και έντεκα αυτοκίνητα.

* Το 2012 ασκήθηκαν 72 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 171 τόνοι καυσόξυλα, 2.445 κιλά φυτοχώματος, 2 αλυσοπρίονα και πέντε αυτοκίνητα.

Πηγή: www.taxydromos.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: