Κατασκευή διαδρόμου άγριας ζωής για την προστασία απειλούμενων αιλουροειδών

perasma_agrias_zois

Οι απειλούμενες με εξαφάνιση τίγρεις και λεοπαρδάλεις του Αμούρ, του ομώνυμου ποταμού που αποτελεί σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του ενδιαιτήματός τους από τον άνθρωπο. Οι μεταναστευτικές διαδρομές τους περνούν από το πέρασμα Ναρβίνσκι, αλλά μέχρι πριν από 15 χρόνια, στο σημείο αυτό υπήρχε μόνος ένας χωματόδρομος. Πλέον ένας αυτοκινητόδρομος τεσσάρων λωρίδων δεσπόζει στην περιοχή και απειλεί τα σπάνια αιλουροειδή, με αποτέλεσμα οι αρχές της Ρωσίας να λάβουν ειδικά μέτρα για την προστασία τους.

Το γεγονός ότι το πέρασμα Ναρβίνσι είναι ζωτικής σημασίας για αυτά τα ζώα ανακαλύφθηκε κατά σύμπτωση μόλις πριν από δέκα χρόνια από δύο ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, μέσω εξέτασης δειγμάτων DNA. Ο νέος αυτοκινητόδρομος κατασκευάστηκε για να συνδέσει τη Σιβηρία με μια αναπτυσσόμενη κινεζική πόλη, αλλά περνά ακριβώς μέσα από την περιοχή από όπου μεταναστεύουν οι λεοπαρδάλεις και οι τίγρεις.

leopard-primary

Δεδομένου ότι τα δύο είδη αιλουροειδών μετακινούνται μεταξύ Σιβηρίας και Κίνας, είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός τους, αλλά οι εκτιμήσεις και των δύο χωρών, κάνουν λόγο για περίπου 80 λεοπαρδάλεις. Οι Ρώσοι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου 50 από τις λεοπαρδάλεις ζουν στη δική τους πλευρά και οι Κινέζοι ομόλογοι τους αναφέρουν μια εκτίμηση μεταξύ 33 και 42 στη πλευρά της Κίνας. Πρόσφατα, οι ερευνητές των δύο χωρών συμφώνησαν να μοιράζονται τα στοιχεία τους με σκοπό μια κοινή εκτίμηση του πληθυσμού. 

Ο επικεφαλής προσωπικού του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Ιβάνοφ, είναι υπεύθυνος για την πρωτοβουλία κατασκευής μίας σήραγγας κάτω από την μεταναστευτική οδό της άγριας ζωής. Η σήραγγα έχει μήκος 500 μέτρα και θα επιτρέπει στα απειλούμενα αιλουροειδή να μετακινούνται στο βιότοπό τους, χωρίς να είναι αναγκασμένα να διασχίσουν τον αυτοκινητόδρομο.

Εξάλλου το 2011, ο Ιβάνοφ είχε δεσμεύσει περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου Λεοπαρδάλεων.

Πληροφορίες: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,  www.atlasobscura.comwww.takepart.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: