«Η αντιμετώπιση της δόμησης σε δάση και δασικές εκτάσεις θα κρίνει το νομοσχέδιο»

anadasotea_kamena_authaireta

Με ανακοίνωσή του το Tμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει την τοποθέτησή του για το σχέδιο νόμου που αφορά τους Δασικούς Χάρτες, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της δόμησης εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ

Η ύπαρξη κυρωμένων και αδιαμφισβήτητων δασικών χαρτών είναι αναγκαία, όχι γιατί αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά γιατί είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την χάραξη αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Γιατί χωρίς αυτούς η οικιστική ανάπτυξη θα συνεχίσει να γίνεται άναρχα και εις βάρος της φύσης και των ανθρώπων.

Γιατί χωρίς αυτούς ο φυσικός πλούτος της χώρας δεν μπορεί να προστατευθεί αλλά και να αναπτυχθεί προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτό το σχέδιο νόμου λοιπόν περιγράφει την διαδικασία σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό διατάξεις που προϋπήρχαν σε σχετικές νομοθεσίες μέχρι το 2013 με αιχμή την επαναφορά κατ’ αρχήν της αρμοδιότητας στις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Είναι σαφώς αυτονόητο για εμάς ότι στο έργο των δασικών χαρτών θα πρέπει πρωτίστως να εμπλέκονται οι Διευθύνσεις Δασών, οι τοπικές δηλαδή υπηρεσίες παρακολούθησης και προάσπισης και των δασών και της δημόσιας περιουσίας.

Όπως είναι αυτονόητο, ότι στο πλαίσιο συγκροτημένου χρονοδιαγράμματος για τους δασικούς χάρτες υπάρχει πεδίο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είτε υπό την καθοδήγηση των Διευθύνσεων Δασών, είτε υπό την καθοδήγηση της ΕΚΧΑ η οποία θα πρέπει να υποβάλει και τις προτεραιότητες σε σχέση με το πρόγραμμα της κτηματογράφησης.

Η συνεργασία αυτή με τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην σπαταλάται το σπάνιο πλέον δημόσιο χρήμα και να υπάρχει αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές οι προβλέψεις του νομοσχεδίου αυτού, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου, αλλά και το προσωπικό όπου απαιτείται.

Η στερεότυπα επαναλαμβανόμενη πρόβλεψη λ.χ. περί χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς κατάλληλη αναμόρφωση προϋπολογισμών ή και νομοθετική πρωτοβουλία.

Η ανυπαρξία κυρωμένων δασικών χαρτών όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως πολιτική αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων που αναδεικνύει η χαρτογράφηση των δασών.

Είναι γνωστή σε όλους μας η αγωνία και οι πιέσεις όλων όσων επί δεκαετίες ανέπτυξαν οικοδομικές κυρίως δραστηριότητες σε δασικές περιοχές.

Άλλοι νόμιμα, άλλοι νομιμοφανώς, άλλοι ημινόμιμα, άλλοι εντελώς παράνομα, άλλοι εκμεταλλευόμενοι «γκρίζες» νομοθετικές ερμηνείες- και οι συνδυασμοί μπορούν να είναι πολλοί…

Το ζητούμενο λοιπόν, στο οποίο και το παρόν σχέδιο νόμου θα κριθεί, δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητα των αρμοδίων για την διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αμφισβητούμενης δόμησης εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

Το άρθρο 24 αυτό το ζήτημα επιχειρεί να προσεγγίσει με αμήχανο και ασαφή τρόπο.

Είναι πάγια θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα οικιστικά και πολεοδομικά ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα από την διαδικασία των δασικών χαρτών.

Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο, που οι δασικοί χάρτες πρέπει να γίνουν για το σύνολο της χώρας και για το σύνολο των εκτάσεων, να αναδείξουν τα προβλήματα και το μέγεθός τους και έπειτα η πολιτεία να αποφασίσει τον τρόπο επίλυσής τους.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει κατά την άποψή μας και την κατάργηση όλων των πρόσφατων δασοκτόνων διατάξεων που έδωσαν νομιμοποίηση σε πληθώρα αντισυνταγματικών παρεμβάσεων εντός δασών και δασικών εκτάσεων (π.χ. ν.4280/2014 κλπ).

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δασών και δασικών εκτάσεων αλλά και οι χρήσεις γης σε αυτές, μολονότι διαπλέκονται διιστορικά, αφενός έχουν συμβάλει στο να μην προχωρά η ανάρτηση ή κατάρτιση των δασικών χαρτών, αφετέρου δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενα του δασικού χάρτη.

Ταυτόχρονα, η παρατεινόμενη ασάφεια ως προς το τι είναι δάσος σήμερα, ιδιαίτερα όταν αφορά πλήρως οικισμένες εν τω μεταξύ περιοχές με επίκληση στον κατά το 1945 δασικό τους χαρακτήρα, το μόνο που κάνει είναι αφενός να επιβαρύνει επιχειρησιακά χωρίς λόγο τις δασικές υπηρεσίες και να τις διασύρει ως παράλογες και σχολαστικές όταν διεκδικούν ως δασικές και δημόσιες εκτάσεις που εδώ και δεκαετίες είναι πόλεις, αφετέρου μπλοκάρει την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης σε δασικό χάρτη και επιτρέπει την εξακολούθηση της παράνομης ανάπτυξης δόμησης και χρήσεων σε σημερινά υφιστάμενα δάση, δασικές εκτάσεις ή και δημόσια γη.

Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας και η εξαίρεση των περιοχών που χρειάζονται είτε θεσμική είτε συνδυασμένη πολεοδομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση, είναι ένα τολμηρό βήμα που ξεμπλοκάρει την διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές κι αυτό είναι θετικό, αφού μόνο οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες όταν υπάρξουν μπορούν να προστατέψουν στο εξής και τον χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών και την περιουσία του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο πάντως της Αριστεράς και της Οικολογίας, αλλά και στο πλαίσιο υπεράσπισης της έννομης τάξης και του περιβαλλοντικού κεκτημένου δεν μπορεί ούτε να μιλάμε για αναστολή τελεσίδικων αποφάσεων στις αμφισβητούμενες περιοχές που εξαιρούνται της ανάρτησης του δασικού χάρτη, ούτε φυσικά να δημιουργούμε προϋποθέσεις για οριζόντια, άκριτη και δια της πλαγίας οδού νομιμοποίηση αυθαίρετων σε όλες τις πρώην δασικές ή και δημόσιες εκτάσεις. Κι αυτό θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διαμορφωθούν σχετικά και περαιτέρω.

Είναι ανάγκη να φροντίσουμε να μην πέσουμε στην παγίδα που τόσα χρόνια ο δικομματισμός και το πελατειακό κράτος έχουν στήσει. Να δείξουμε  την αναγκαία τόλμη για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων και να εκφράσουμε  τρόπους επίλυσης προς όφελος της κοινωνίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

To Συντονιστικό του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: stokokkino.gr



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: