WWF: Έκτακτη παρέμβαση για τους δασικούς χάρτες

image

Επιστολή προς τους βουλευτές για το σχέδιο νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» απευθύνει το WWF Ελλάς. Εστιάζοντας στις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, το WWF Ελλάς σημειώνει πως:

«Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα δεν περιέχει μόνο μέτρα που εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους. Εισάγει και ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την απαράδεκτη πολιτική αντίληψη ότι η νομιμοποίηση της περιβαλλοντικής παρανομίας αποτελεί δημόσιο συμφέρον, ενώ η πάταξή της και η διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου είναι ανεπιθύμητη πολυτέλεια. Επίσης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιβάλλονται από ένα νέφος ασάφειας σε σχέση με τα επόμενα βήματα και το πραγματικό όφελος και διακύβευμα για το δημόσιο συμφέρον και τον φυσικό μας πλούτο.

Προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ή απορίας, διευκρινίζουμε ότι σκοπός των δασικών χαρτών δεν είναι κάποια απλή φωτογραφική αποτύπωση της δασικής γης. Οι δασικοί χάρτες έχουν νομική υπόσταση. Αν λοιπόν μια έκταση έχει καταπατηθεί, ο δασικός χάρτης οφείλει να την αποτυπώσει όπως η έκταση θα έπρεπε να είναι, ιδιαίτερα καθώς από το Σύνταγμα καθίσταται σαφές ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται δεν χάνουν τον δασικό τους χαρακτήρα. Μόνο υπό την έννοια αυτή, οι δασικοί χάρτες μπορούν να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον, να προσφέρουν ασφάλεια δικαίου και να εξυπηρετήσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη και τυχόν «τακτοποίηση» αυθαιρέτων οικισμών σε δασική γη δεν μπορεί να είναι αντικείμενο των δασικών χαρτών και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για σαρωτική υποβάθμιση της δασικής νομοθεσίας.»

Το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις αυτές κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Διαβάστε την επιστολή του WWF προς τους βουλευτές.

Πηγή: www.wwf.gr

wwfΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Ε όχι όμως να χαράζουν την πολιτική της πολεοδομίας, ακόμα και σήμερα, εικονικοί καταπατητές, της εποχής του “πωλούνται οικόπεδα με φως νερό και τηλέφωνο”!

  2. κάποτε το κεντρώο της Αθήνας ήταν δάσος κε ολόκληρες πολλής ήταν δάσος άραγε WWF θέλη να ξηλωθούν όλες η πολλής να ξαλέθουν οστέ να γίνουν δασύ κε άκοσμος να μείνουμε στα δάση

    • Έλεος με τους οικοταλιμπάν της WWF. Ωραία λοιπόν να ξανακάνουμε δάσος την Κηφισιά το Χαϊδάρι το Μαρόυσι την Πεντέλη κ.ο.κ. ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΜΕ… Τα Παλικαράκια είναι εκτός πραγματικότητος, τα μέρη δε που χαρακτηρίζονται οικιστικές πυκνώσεις περιλαμβάνουν ακίνητα με τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν δρόμους δίκτυο ρεύματος και ύδρευσης και κοινόχρηστους χώρους, πλατείες κλπ. ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΑΣΟΣ….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: