Δασικό ισοδύναμο, απαλλοτρίωση, ανταλλαγή και εξαγορά στο πακέτο των ρυθμίσεων που αφορά 700.000 ιδιοκτησίες. Πρώτο βήμα για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος η άμεση καταγραφή τους.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, από το “ΕΘΝΟΣ”
Λύση στο χρόνιο πρόβλημα που κρατά ομήρους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων «γκρίζων» οικισμών που βρίσκονται σε εκτάσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί δασικές ή έχουν θύλακες δάσους επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ξεκινώντας για πρώτη φορά μια επίσημη καταγραφή τους σε όλη την Ελλάδα.
Στα σενάρια που εξετάζονται -χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση από το υπουργείο- συγκαταλέγονται εκτός της κατεδάφισης για περιπτώσεις που δεν στοιχειοθετείται λόγος τακτοποίησης ή ευθύνη του Δημοσίου, η τακτοποίηση μέσω πληρωμής ισοδύναμης έκτασης για τη φύτευση δάσους και η πολεοδόμησή τους, η απαλλοτρίωση από το Δημόσιο, η ανταλλαγή αλλά και η εξαγορά έναντι ποσοστού της αντικειμενικής αξίας τους.
Η λύση της απαλλοτρίωσης με την έννοια της αποζημίωσης των ιδιοκτητών και της ανταλλαγής δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται, καθώς έχει αποτελέσει αίτημα οικοδομικών συνεταιρισμών ενώπιον των δικαστηρίων. Ωστόσο, στο θέμα αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η οικονομική δυνατότητα του Δημοσίου να αντεπεξέλθει.
«Δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών. Θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με 700.000 αντιρρήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να εξεταστούν. Με την καταγραφή της πραγματικότητας προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον και σταματάμε την παρανομία από δω και στο εξής, καθώς, εάν ένας δήμος προβεί σε δήλωση αυτών των πυκνώσεων μετά δεν θα μπορεί να προσθέσει άλλα ακίνητα» λέει στο «Έθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της καταγραφής, διαδικασία η οποία προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου συζητείται ήδη στη Βουλή. Στη συνέχεια το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά αλλά ξεχωριστά από το σχέδιο νόμου που καταρτίζεται για αυθαίρετα που δεν θεωρούνται δασικά.
Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τον αριθμό των συγκεκριμένων οικισμών, τον οποίο εκτιμήσεις ανεβάζουν σε 700 σε όλη την Ελλάδα (περίπου 400 στην Αττική και 300 στην υπόλοιπη χώρα). Σαφής εικόνα δεν υπάρχει ούτε για τον αριθμό των αυθαίρετων κτισμάτων σ΄αυτούς, τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 700.000.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στην Αττική, την Εύβοια, τη Χαλκιδική και την Κρήτη. Στην Αττική μάλιστα συναντάται κυρίως στο Σούνιο, στη Λαυρεωτική, στα Βίλλια, στον Μαραθώνα αλλά και στη Σαλαμίνα όπου αυθαίρετα είναι πάνω από 5.000 ακίνητα! Την ίδια στιγμή, στη Ραφήνα υπάρχουν περί τα 15 αυθαίρετα που περικλείονται από άλλα που έχουν νομιμοποιηθεί ύστερα από αποχαρακτηρισμό της περιοχής από τη Δασική Υπηρεσία.
Αμέσως μετά την καταγραφή θα ακολουθήσει κατηγοριοποίηση των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε μετά να γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα στο κείμενο επισημαίνεται ότι η εταιρεία του Κτηματολογίου θα δώσει στους δήμους μέσω διαδικτυακής εφαρμογής δυνατότητα πρόσβασης στα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση δασικών χαρτών, προκειμένου οι υπηρεσίες δόμησης εντός τεσσάρων μηνών να εφαρμόσουν με ξεχωριστού χρώματος περίγραμμα τα όρια των οικισμών. Για τους παντελώς αυθαίρετους οικισμούς που περιγράφονται με τον όρο «οικιστικές πυκνώσεις» προβλέπεται ότι το περίγραμμα θα είναι ιώδες και πρέπει να έχει αποτυπωθεί σε διάστημα έξι μηνών ή δύο για τις περιοχές για τις οποίες υπάρχει θεωρημένος δασικός χάρτης.
Θα έχει προηγηθεί απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια διαχωρισμού των οικιστικών πυκνώσεων, στα οποία συγκαταλέγεται ο χρόνος ανέγερσής τους, η τοποθεσία των ακινήτων, ο αριθμός τους, η μεταξύ τους απόσταση, η ισχύς των εμπράγματων δικαιωμάτων των ιδιοκτητών τους και των τίτλων, το αν η αλλαγή χρήσης γης έγινε με επαχθή αιτία κ.λπ. Για την κατηγοριοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων θα ληφθεί υπόψη και η χρήση γης κατά την αγορά τους, δεδομένου ότι πολλά ακίνητα έχουν ανεγερθεί σε εκτάσεις που αγοράστηκαν ως αγροτεμάχια και την περίοδο εκείνη δεν ήταν δασικές.
Αν για παράδειγμα σε μια περιοχή το 90% των εκτάσεων αποκτήθηκαν ως αγροτεμάχια, διπλανά ακίνητα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, λένε στελέχη του υπουργείου.
Τα περιγράμματα των δήμων θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Δασών προκειμένου να εξαιρεθούν από την ανάρτηση στον δασικό χάρτη και στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική και πολεοδομική τους διαχείριση.
Σαλαμίνα: Σε θολό καθεστώς 5.000 σπίτια
«Όταν αγοράζαμε τη δεκαετία 1970 τα οικόπεδα, τα αγοράζαμε ως αγροτεμάχια με νόμιμα συμβόλαια και σε κανένα δεν αναφέρεται ότι είναι δασική έκταση».
Με τα λόγια αυτά περιγράφει την κατάσταση στη Σαλαμίνα ο Μάνος Δερτούζος, πρόεδρος του Πανσαλαμίνιου Συλλόγου για την επίλυση του Δασικού Προβλήματος.
Ο ίδιος είχε αγοράσει το οικόπεδό του το 1970 και έχτισε το σπίτι του το 1981. Θεωρεί το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ως ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρο το νησί υποστηρίζοντας ότι αν κάποιος έχει καταπατήσει δασική έκταση και έχτισε, σαφώς το κτίσμα θα πρέπει να κατεδαφιστεί: «Εμείς όμως αγοράσαμε αγροτεμάχια. Είναι 5.000 σπίτια σ΄αυτήν την κατάσταση στη Σαλαμίνα. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες νομιμοποίησαν το σπίτι που έχτισαν το 1983 επί Τρίτση, πολλοί δε από αυτούς έκτισαν με άδεια της Πολεοδομίας λυόμενο. Δεν είμαστε καταπατητές. Είμαστε απλοί πολίτες και μάλιστα φτωχοί. Πολλοί μάλιστα από μας διώκονται με πρόστιμα και έχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης» λέει στο «Εθνος».
Στα χρόνια που πέρασαν όλοι προσπαθούν να βρουν μια λύση στο χρόνιο ζήτημα, το οποίο, όπως λένε, η Πολιτεία κάνει ότι δεν βλέπει: «Εθελοτυφλεί. Εδώ υπάρχουν ολόκληροι οικισμοί σε εκτάσεις που θεωρούνται δασικές με αεροφωτογραφίες του 1945 και φωτοερμηνείες των Δασαρχείων. Κι όμως εμείς έχουμε κανονικά συμβόλαια, έχουμε παρακρατήσεις φόρων, έχουμε φως, νερό, τηλέφωνο και συγκοινωνία που έφερε η ίδια η Πολιτεία στην περιοχή. Πώς γίνεται αυτό; Είμαστε αυθαίρετοι, αλλά δεν είμαστε καταπατητές».
Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών στη Σαλαμίνα έκαναν προσπάθειες να ενταχθούν και στους νόμους για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποιήσεις σε Αγ. Στέφανο, Διόνυσο, Ανοιξη
Τον δρόμο για τη νομιμοποίηση οικισμών στον Αγιο Στέφανο, τον Διόνυσο και την Ανοιξη αλλά και άλλων οριοθετημένων με νομαρχιακές αποφάσεις ανοίγει το άρθρο 154 το σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες. Στις περιοχές αυτές οι περίπου 20.000 κάτοικοι αντιμετώπιζαν σειρά προβλημάτων καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν «παγώσει» οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών και οι μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί περιγράφεται ακριβώς στην παράγραφο 10 και αφορά ουσιαστικά στα κτίσματα τα οποία αγοράστηκαν την τελευταία διετία, μετά δηλαδή την ψήφιση του νόμου 4280 αλλά και αυτά που ήταν ήδη χτισμένα.
Αυτά θα αποτυπωθούν με πορτοκαλί χρώμα στους δασικούς χάρτες, ενώ όλες οι υπόλοιπες εκτάσεις αυτών των περιοχών θα αποτυπωθούν με κίτρινο χρώμα.
Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές με πορτοκαλί χρώμα δεν καταρτίζεται δασικός χάρτης αφού θεωρούνται ξεκάθαρες και ο έλεγχος για τον δασικό τους χαρακτήρα έχει διενεργηθεί κατά τη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών καθώς και κατά τη διαδικασία έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων για τα σχέδια πόλης.
Αντίθετα για τις περιοχές με κίτρινο χρώμα ακολουθείται η διαδικασία ελέγχου του δασικού χαρακτήρα από τις προβλεπόμενες επιτροπές και δεν αναρτάται δασικός χάρτης.
Λύση δίνεται και για την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, αλλά η έκταση είχε διεκδικηθεί και από το Δημόσιο. Για τις περιπτώσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν παλαιότερες διατάξεις αλλά τροποποιείται το όριο των 2 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ώστε να τις συμπεριλάβει, καθώς αρκετές ιδιοκτησίες είναι μεγαλύτερες και δεν καλύπτονταν από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Πηγή: “ΕΘΝΟΣ“
ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο
Απάντηση