Δασικές πυρκαγιές: Πρόληψη και Καταστολή.

dasopyrosvesi

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος συνεδρίασε στις 18/5 με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Δασικές πυρκαγιές: Πρόληψη και Καταστολή».

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από:

Τον κ. Φοίβο Θεοδώρου, Διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Τους κ.κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών, Δημήτριο Βακάλη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, Αθανάσιο Γκουντούφα, Προϊστάμενο του Τμήματος Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιστοίχως,

Την κυρία Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Συνεργάτη του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Τον κ. Αθανάσιο Σερεντέλλο, Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και ο κ. Ιωάννης Φωστιέρης, Διευθυντής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος,

Τον κ. Θεοχάρη Ζάγκα, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.,

Τις κυρίες Αντιγόνη Καραδόντα και Σοφία Κολλάρου, Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, αντιστοίχως,

Τον κ. Νικόλαο Γρηγοριάδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας,

Τον κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλο, Αναπλ. Ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» και

Τον κ. Νικόλαο Μπόκαρη και την κυρία Ελένη Γιακουμή, Πρόεδρο και Οργανωτική Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, αντιστοίχως.

 

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες για το θέμα των δασικών πυρκαγιών, καθώς οι πιστώσεις κατανεμήθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, με εντολή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, αλλά ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος.

Παρότι έχουν αξιοποιηθεί  πόροι κι από το Πράσινο Ταμείο, το ΠΑΑ- 2007-13, τον τακτικό προϋπολογισμό η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας,  έχει δημιουργήσει προβλήματα, όπως επεσήμαναν υπηρεσιακοί παράγοντες. Τα εναέρια μέσα κι όχι μόνο, είναι παλιά, έχουν καταπονηθεί επί χρόνια,  υπάρχουν προβλήματα γενικότερα συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ χρειάζεται να στελεχωθούν οι υπηρεσίες και με  ανθρώπινο δυναμικό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς τη δασοπροστασία και ζητήθηκε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη  κι ενίσχυση  των υπηρεσιών, με μέσα, μηχανολογικό εξοπλισμό, στολές και ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, Νικόλαος Μπόκαρης αναφέρθηκε στο ζήτημα του κατακερματισμού των υπηρεσιών και σημείωσε ότι προκύπτουν προβλήματα από τη γραφειοκρατία, αφού ακόμη κι από το Πράσινο Ταμείο υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παρόχων. Επιπλέον, ότι ενώ μερικές φορές εκταμιεύονται χρήματα για την πρόληψη των δασών,  ωσότου να φτάσουν στον τελικό τους αποδέκτη, έχουν χαθεί για να καλύψουν άλλες ανάγκες των υπηρεσιών.

Η Αντιγόνη Καραδόντα, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων αναφέρθηκε στην αλλαγή του καθεστώτος δασοπυρόσβεσης, το 1998, όταν μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες για τα δάση  στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σημείωσε πως με το χρόνο απαξιώθηκαν τα πυροφυλάκια, η Δασική Υπηρεσία πήρε ελάχιστους πόρους οι οποίοι κατανέμονται στους ΟΤΑ  ενώ παραγκωνίστηκαν μελέτες, για κλαδέματα και απορρόφηση της καύσιμης ύλης. Υποστήριξε πως λόγω της άγνοιας στη διάνοιξη δασικών δρόμων δημιουργήθηκαν και προβλήματα διάβρωσης.

Ο Γιώργος Αμυράς από το ΠΟΤΑΜΙ αναφέρθηκε στο θέμα του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών και σημείωσε πως δεν υπάρχει  ευρωπαϊκή οδηγία – πλαίσιο για τις πυρκαγιές. Επεσήμανε πως μόνο το 10% του δικτύου της ΔΕΗ, είναι υπογειοποιημένο,  ακόμη και σε δασικές εκτάσεις που ευθύνεται εν πολλοίς για αρκετές δασικές πυρκαγιές  και  αναφέρθηκε στην ανάγκη για  σταδιακή υπογειοποίηση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πάνω από 50%-65%  των πυρκαγιών, εκδηλώνονται  σε περιοχές με επενδυτικό ενδιαφέρον,  σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, από το ΚΚΕ και μίλησε για πολιτική εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων.

Πηγές: hellenicparliament.gr και ypaithros.grΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: