Ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε στις μέγα-πυρκαγιές

purkagia

Την Πρωτομαγιά του 2016, μια πυρκαγιά ξεκίνησε νοτιοδυτικά του Fort McMurray στην Αλμπέρτα του Καναδά. Στις 3 Μαΐου η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα, καταστρέφοντας περίπου 2.400 σπίτια και κτίρια αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν τη μεγαλύτερη εκκένωση λόγω πυρκαγιάς στην ιστορία της Αλμπέρτα. Μέχρι και σήμερα (23 Μαΐου 2016), η φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την βόρεια Αλμπέρτα και στο Saskatchewan, καταστρέφοντας δάση και δασικές εκτάσεις και απειλώντας ακόμα και τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στην Athabasca, απειλώντας να γίνει η πιο δαπανηρή καταστροφή στην ιστορία του Καναδά.

Με αφορμή την τεράστια καταστροφή που συμβαίνει στο Fort McMurray, ο δικτυακός τόπος Gizmodo (www.gizmodo.com) μέσω της αρθρογράφου Maddie Stone παρουσιάζει ένα άρθρο που εστιάζει στην πραγματικότητα της αύξησης της καταστροφικότητας και συχνότητας των πυρκαγιών τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το άρθρο, η ώρα της προσαρμογής στις πυρκαγιές είναι τώρα, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου θα πρέπει να διασφαλίσουν επάρκεια πόρων και προσωπικού και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες της τηλεπισκόπισης για να αντιμετωπίσουν τις μέγα-πυρκαγιές στρατηγικά, αναμένοντας το αναπάντεχο.

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, ουσιαστικά τεκμηριώνοντας το γεγονός πως η αύξηση σε συχνότητα και μέγεθος των πυρκαγιών αποβαίνει ιδιαίτερα δαπανηρή εξαντλώντας οικονομικά τις υπηρεσίες που τις αντιμετωπίζουν, στερώντας τους παράλληλα τη δυνατότητα για δράσεις που είχαν στο παρελθόν.

Στην Αυστραλία, παρόλο που οι πυρκαγιές ήταν πάντοτε μέρος του οικοσυστήματος, φέτος το καλοκαίρι (2015-2016) η φωτιά στο Δάσος Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Τασμανία, έκανε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να αισθανθεί αδύναμη για να την αντιμετωπίσει, ενώ μελλοντικά, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα θα είναι  η έλλειψη διαθεσιμότητας επαγγελματικών πυροσβεστών.

Επιπλέον, η αύξηση της αντιπυρικής περιόδου σε χώρες με μεγάλες εκτάσεις όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς καθιστά δυσκολότερο το διαμοιρασμό των πόρων όπως αεροπλάνα και προσωπικού, κάτι που μέχρι τώρα ήταν δυνατό αφού οι περιοχές ανήκαν σε διαφορετικά ημισφαίρια και οι αντιπυρικές τους περίοδοι μοιράζονταν μέσα στο χρόνο.

Η προετοιμασία για το μέλλον δεν θα έχει να κάνει με την αύξηση των πυροσβεστικών μέσων αλλά με την αύξηση της ανθεκτικότητας των δασών σε πυρκαγιές, κυρίως με σωστή διαχείριση και απομάκρυνση της βιομάζας, μέσω ελεγχόμενων προδιαγεγραμμένων μικρών πυρκαγιών.

Επιπλέον, η παρακολούθηση των γεγονότων πυρκαγιάς μέσω δορυφόρων, τόσο στην εξέλιξη όσο και μετά την κατάσβεση κρίνεται απαραίτητη και είναι αυτή που αλλάζει τα δεδομένα του «παιχνιδιού».

«Η φωτιά είναι ένα φυσικό μέρος του κύκλου ζωής των πολλών οικοσυστημάτων. Ωστόσο, οι αλλαγές που έχουμε δει τα τελευταία δεκαετία με περισσότερες, θερμότερες, μεγαλύτερες πυρκαγιές, και πιο παράξενες στην συμπεριφορά τους, δείχνει ότι όχι μόνο δεν είναι φυσικό, αλλά και ότι δεν θα σταματήσουν. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εγκατασταθούν στην άκρη δασών και δασικών εκτάσεων, χωροκατακτητικά φυτικά είδη να αλλοιώνουν τα οικοσυστήματα και η κλιματική αλλαγή να ευνοεί περισσότερο εξαιρετικά ζεστές μέρες, ήπιους χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια, ο πλανήτης μας γίνεται μια πυριτιδαποθήκη. Οι πυροσβέστες που σβήνουν τις φωτιές το καταλαβαίνουν αυτό. Εναπόκειται στις υπηρεσίες τους να τους παρέχουν τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται για να προσαρμοστούν» αναφέρει ο Paul Gray, εκπρόσωπος του Australian Firefighters Climate Alliance. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αρκετά προφανείς για εμάς ως πυροσβέστες,” είπε ο Gray. “Όταν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την αντιπυρικής περίοδο να διαρκεί τέσσερις μήνες, και αρχίζει να εκτείνεται έως οκτώ μήνες, είναι κάτι που μας ανησυχεί. Πρέπει δε να  συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει και ένα κόστος της αδράνειας».

Επιμέλεια: Ανάργυρος Π. Ρούσσος

Ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά: http://gizmodo.com

.

.

.

.



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις, Περιβάλλον

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Πολύ ενδιαφέρον…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: