Βραβεία αντιοικολογικής δράσης

perivallon oikologia

Με καυστικό χιούμορ και φέτος η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης προκηρύσσει τον καθιερωμένο πια διαγωνισμό για τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν… διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς με πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα απέναντι σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

Είναι η τρίτη χρονιά που οι υποψηφιότητες μπαίνουν σε ανοιχτή ψηφοφορία για κάθε κατηγορία, πριν από τα τελικά αποτελέσματα

Επίσης, μπορείτε να προτείνετε και τις δικές σας υποψηφιότητες για να ενταχθούν στην ψηφοφορία που θα διεξάγεται έως τις 3 Ιουνίου.

Βραβείο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ»

Η επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεσίλια Μάλμστρεμ- Bayer AG - Volkswagen

Πρώτη υποψήφια η εταιρεία Bayer AG, η οποία προσπαθεί να κλείσει συμφωνία εξαγοράς της ανταγωνιστικής Monsanto, με την τελευταία να αντιστέκεται επιδιώκοντας μεγαλύτερο τίμημα.

Πέρυσι η Monsanto είχε πάρει αντιβραβείο για την εξαγορά της Syngenta, η οποία με τη σειρά της είχε πάρει αντιβραβείο πρόπερσι για την προσφυγή της κατά των απαγορεύσεων νικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες.

Εν τω μεταξύ, σάλο έχει ξεσηκώσει η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει το glyphosate, την κύρια δραστική τοξική ουσία του ζιζανιοκτόνου Round Up της Monsanto για άλλα 15 χρόνια.

Δεύτερη υποψήφια είναι η εταιρεία αυτοκινήτων Volkswagen, για το γνωστό σκάνδαλο των πειραγμένων μετρητών ρύπων.

Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στην επίτροπο Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία δήλωσε για τη δημοσίευση από την Greenpeace ντοκουμέντων από την εν κρυπτώ διαπραγματευόμενη -μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ- μυστική συμφωνία TTIP: «Τα έγγραφα αντικατοπτρίζουν τις θέσεις κάθε πλευράς και τίποτα περισσότερο».

Βραβείο «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

Καμμένος, Μαυρομάτης, Μάρδας, ΓΑΙΟΣΕ, Πόρτο Καρράς

Πρώτος υποψήφιος είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, για τους αδιαφανείς σχεδιασμούς σχετικά με τα πρώην στρατόπεδα.

Η δεύτερη υποψηφιότητα ανήκει στην εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ για τα σχέδια ανάπλασης και τσιμεντοποίησης του Παλιού και του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

Ειδικά ο Παλιός Σταθμός αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης για την πόλη, με κηρυγμένα μνημεία από το υπ. Πολιτισμού που πρέπει να προστατευτούν και όχι να ισοπεδωθούν με διαδικασίες fast track.

Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στον δήμαρχο Θερμαϊκού Γ. Μαυρομάτη:

α) για τη φαεινή ιδέα να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον σημαντικό για τα πουλιά υγρότοπο Τσαΐρια, δίπλα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (ευτυχώς οι αντιδράσεις αιφνιδίασαν τον δήμαρχο, που φαίνεται να άλλαξε στάση) και

β) για τις εκχερσώσεις στην προστατευόμενη περιοχή του Ποταμού Επανομής.

Τέταρτος υποψήφιος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ, Ι. Λανταβός, για τη νομιμοποίηση του συγκροτήματος με βίλες του «Πόρτο Καρράς» στο παράκτιο δάσος της Σιθωνίας που επιχείρησε πέρυσι τον Αύγουστο.Πέμπτος υποψήφιος είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, για τις εμπνευσμένες προτάσεις του σχετικά με την «ανάπτυξη» του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»

Στ. Πιτσιόρλας-Π. Σκουρλέτης-Γ. Τσιρώνης

Πρώτος υποψήφιος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος σχεδιάζει να «αξιοποιήσει», μεταξύ άλλων, 12 περιοχές της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις οποίες πρώην στρατόπεδα, το λιμάνι και προστατευόμενοι υγρότοποι (Επανομή).

Εν τω μεταξύ, ήδη είχε κομβικό ρόλο στην κατασκευή τερατώδους τουριστικής εγκατάστασης σε ένα ανέγγιχτο μέρος της Χαλκιδικής, στην άκρη της Κασσάνδρας.

Δεύτερος υποψήφιος ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος υποστηρίζει πλήρως μια ρυπογόνο ενεργειακή πολιτική, με πρόσκληση για πετρελαϊκές επενδύσεις και προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, με κυβερνητικούς πανηγυρισμούς στα εγκαίνια και σύμπλευση με μια εταιρεία η οποία θεωρείται «κοινής ωφέλειας», ενώ κινείται στις τοπικές κοινωνίες με τουλάχιστον «περίεργους τρόπους» για επηρεασμό της συνείδησης των πολιτών.

Επίσης, ο υπουργός αποφεύγει κρίσιμα ερωτήματα για την «επένδυση» στις Σκουριές, η οποία συνεχίζει να καταστρέφει δάση και κοιλάδες, ενώ κάλεσε την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής σε συμβιβασμό.

Τρίτος υποψήφιος ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Τσιρώνης, ο οποίος δείχνει να μην μπορεί να προστατέψει τον αιγιαλό (έπειτα και από διαβούλευση, αλλά και περιπτώσεις σαν της Ιου, του Ερημίτη Κέρκυρας και του Αγ. Μάμα Χαλκιδικής), προστατευόμενες περιοχές, όπως στην περίπτωση του Κάβο Σίδερο ή της Ροδόπης, και τον θεσμό των Φορέων Διαχείρισης, η λειτουργία των οποίων εξασφαλίστηκε για ακόμα ένα χρόνο μόλις λίγες μέρες πριν κλείσουν, ενώ από τότε η συζήτηση για την άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων τους χάθηκε μαζί με τις εξαγγελίες περί «αστυνομίας φύσης».

Επίσης, για τη διγλωσσία της συμμετοχής στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι και την απραξία για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αεροπορία και τη ναυτιλία ζήτησε «οι κανόνες να καθοριστούν και να υιοθετηθούν από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό», ο οποίος «μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών της ναυτιλίας».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στον κ. Τσιρώνη είχε απονεμηθεί απλά «κίτρινη κάρτα».

Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ για τα Αντι-οικολογικά Βραβεία 2016

www.efsyn.gr

 ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: