Χωρίς παυλώνια, ψευδακακία και ευκάλυπτο το πρόγραμμα δάσωσης

acacia_fiteia

Κοντονής Γιώργος | www.agronews.gr

Ανοίγει το πεδίο των επιλέξιµων εκτάσεων στα Μέτρα ∆άσωσης των Προγραµµάτων, σύµφωνα µε το νέο πλαίσιο που ζυµώνεται. Χορτολίβαδα, βοσκοτόπια και περιοχές «υπό κίνδυνο ερηµοποίησης και διάβρωσης» κάτω από την οµπρελά των µη γεωργικών γαιών, δύναται να πριµοδοτηθούν για την καλλιέργεια δέντρων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Βέβαια, ο οριστικός χαρακτήρας των επιλέξιµων εκτάσεων µένει να αποσαφηνιστεί στις διατάξεις των επερχόµενων προκυρήξεων. Ωστόσο τα παραπάνω ανοίγµατα και η «ασάφεια» που προς το παρόν χαρακτηρίζει τους ορισµούς, αφήνει ενδεχόµενο «φωτογράφισης» ορισµένων αγροτεµαχίων που είτε για παράδειγµα δεν καλλιέργηθηκαν ποτέ, είτε αφορούν µεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η επιλεξιµότητα των µη γεωργικών γαιών στη δάσωση είχε περάσει και στον οδηγό του «Μπαλτατζή», ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ η εφαρµογή της σχετικής δράσης (Μέτρο 223). Στο πλαίσιο αυτό, ως «µη γεωργικές γαιές» είχαν ορισθεί τα χωράφια που δεν ασκούνταν γεωργική δραστηριότητα για µία τριετία, και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονταν στα πεδινά ή σε ανώµαλα και λοφώδη εδάφη σύµφωνα µε τις διατάξεις του Νόµου 998/79.

∆ασολιβαδικά συστήµατα και βοσκοτόπια

Ειδικότερα όσον αφορά τους βοσκότοπους σύµφωνα µε τον οδηγό των Προγραµµάτων, έχει δηµιουργηθεί ξεχωριστό Μέτρο εκτός της «κλασσικής» ∆άσωσης. Συγκεκριµένα θα υπάγονται στο «Υποµέτρο 8.2 ∆ηµιουργία γεωργοδασοκοµικών συστηµάτων», µε διαφορετικές δεσµεύσεις (µέγιστος αριθµός τέσσερα δέντρα ανά στρέµµα), πριµ και κατάλογος επιλέξιµων ειδών δέντρων και θάµνων. Επιπλέον ο κατάλογος των ενισχύσεων θα συνοδεύεται και από επιδότηση για ποτίστρες (225 ανά τεµάχιο) και τη δηµιουργία στέγαστρου (125 ευρώ ανά τµ). Η επιδότηση για τις υπόλοιπες δράσεις θα έχει ως εξής:

  •   Εργασίες δάσωσης: έως 2.530 ευρώ
  •  Συντήρηση: έως 230 ευρώ ετησίως
  •   Περίφραξη: έως 3.610 ευρώ.

Χρονοδιάγραµµα πρόσκλησης

Αναφορικά µε το χρονοδιάγραµµα της πρόσκλησης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει βγει καν η υπουργική απόφαση για την εκχώρηση αρµοδιοτήτων στη ∆ασική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση του Μέτρου. Το παραπάνω είναι προαπαιτούµενο για την εφαρµοστική ΥΑ, ώστε να τρέξουν µετά από κάποιο διάστηµα οι προσκλήσεις, οπότε ακόµα και το 2017 είναι εξαιρετικά αµφίβολο αν θα υπάρχει κάποια προκήρυξη.

Μέσα η Αγριελιά, με επέκταση του προγράμματος και σε χέρσα

Τα 109 θα φτάσουν τα είδη δέντρων και θάµνων που θα περιλαµβάνει ο κατάλογος των επιλέξιµων ειδών στο Υποµέτρο 8.1 «∆άσωση και δηµιουργία δασικών εκτάσεων» σύµφωνα µε την επίσηµη λίστα (πίνακας ΕΔΩ), ο οποίος αυξάνεται κατά 50 είδη σε σχέση µε το Πρόγραµµα του «Μπαλτατζή». Ο κατάλογος δεν περιλαµβάνει είδη που χρησιµοποιήθηκαν ευρέως κατά το παρελθόν όπως η Ψευδακακία και οι Ευκάλυπτοι (Eucalyptus spp), καθώς και την Παυλώνια (Paulownia spp) για την οποία υπήρξε αυξηµένο ενδιαφέρον εάν θα περιλαµβάνεται στα επιλέξιµα είδη. Ωστόσο, στα επιλέξιµα είδη συνεχίζουν να βρίσκονται η βελανιδιά, η καρυδιά, η καστανιά και τα µαστιχόνδεντρα, ενώ νέα στη λίστα είναι η αγριελιά και η κρανιά.

Σηµειώνεται ότι για όσους ενταχθούν στο Υποµέτρο 8.2 που αφορά τα ∆ασολιβαδικά Συστήµατα ο κατάλογος των δέντρων είναι διαφοροποιηµένος περιλαµβάνοντας 40  είδη δέντρων και θάµνων όπως: αχλαδια, καρυδιά, καστανιά, κερασιά, συκιές, κρανιά, µηλιά, χαρουπιά, δρύ, σφένδαµο, λεύκη (όλους τους κλώνους και τα υβρίδια).

Ζώνες βλάστησης

Επισηµαίνεται ότι ο κατάλογος εκτός από τα επιλέξιµα είδη περιλαµβάνει και τις ζώνες βλάστησης στις οποίες θα πριµοδοτείται η φύτευση για συγκεκριµένα είδη δέντρων. Οι ζώνες αυτές έχουν ως εξής:

Α. Ευµεσογειακή ζώνη βλάστησης (παραλιακή, λοφώδης, υποορεινή)
Β. Παραµεσογειακή ζώνη βλάστησης (λοφώδης, υποορεινή)
Γ. Ζώνη δασών οξυάς-ελάτης και ορεινών παραµεσογειακών κωνοφόρων (ορεινή-υπαλπική)
∆. Ζώνη ψυχρόβιων κωνοφόρων (ορεινή υπαλπική)
Ε. Εξωδασική ζώνη υψηλών ορέων

Η πρόβλεψη φύτευσης ειδών προτεραιότητας του καταλόγου, όπως και η φύτευση αυξηµένου ποσοστού πλατύφυλλων αποτελούν κριτήριο επιλογής των δικαιούχων.

Σηµειώνεται ότι στον κατάλογο βρίσκονται 14 κωνοφόρα και 94 πλατύφυλλα δέντρα και θάµνοι (Υποµέτρο 8.1) αυτόχθονα είδη της µεσογειακής βιογεωγραφικής ζώνης.

http://www.agronews.gr



ΚατηγορίεςΔάσωση Γεωργικών Γαιών

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading