Χαρτογράφηση καμένης έκτασης στη Χίο

Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών – ΕΠαΔαΠ

Χαρτογράφηση καμένης έκτασης στη Χίο

chios_obam

Το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ιδρύσει το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να λειτουργεί πιλοτικά. Σκοπός του ΕΠαΔαΠ είναι η ανάπτυξη σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών που θα βοηθήσουν τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

Μεταξύ αυτών, έχει αναπτυχθεί και μία υπηρεσία άμεσης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων (NOFFi-OBAM), η οποία βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης εικόνας. Η υπηρεσία αξιοποιεί κυρίως δορυφορικά δεδομένα Sentinel-2 και Landsat 8 OLI, καθώς στοχεύει στην αποτύπωση καμένων εκτάσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την κατάσβεση της πυρκαγιάς και με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια.

Η υπηρεσία εφαρμόστηκε για τη χαρτογράφηση της  πρόσφατης καταστρεπτικής πυρκαγιάς στην περιοχή Ελάτα της Χίου. Η ανάλυση βασίστηκε σε εικόνα Sentinel-2 (χωρικής ανάλυσης 10 μέτρων) με ημερομηνία λήψης 27 Ιουλίου 2016, μία μόλις ημέρα μετά την κατάσβεσή της. Συνολικά κάηκαν 43.431 στρέμματα δασικών, και αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία NOFFi-OBAM εφαρμόζεται συστηματικά κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς που σημειώθηκε στα Δερβενοχώρια στα τέλη Ιουνίου (10.180 καμένα στρέμματα) και σε αυτήν του Όρους Τρόοδος στην Κύπρο (16.400 καμένα στρέμματα). Τα δε αποτελέσματα έχουν επίσης γνωστοποιηθεί σε διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς (π.χ. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά.).

.

.

.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: