Δάση στο χάος των νόμων δύο αιώνων

fek_nomothesia

Στις δαιδαλώδεις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας που έφερε στο φως της δημοσιότητας το έργο της κωδικοποίησής της αναφέρεται σημερινό, ολοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Παρακάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα.

Δάση στο χάος των νόμων δύο αιώνων 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Σύγχυση, αντιφάσεις, κενά, ανενεργές διατάξεις που επιτρέπουν «παρασπονδίες», αλλά και επαναλήψεις και ευτράπελα στη δασική νομοθεσία που βαίνει προς κωδικοποίηση

Θυσία στον λαβύρινθο της δασικής πολυνομίας γίνονται οι φυσικές εκτάσεις της χώρας. Σήμερα, κοντά δύο αιώνες μετά τις πρώτες ρυθμίσεις που αφορούσαν τα ελληνικά δάση, η δασική νομοθεσία αποτελεί ένα συνονθύλευμα από αποσπασματικές, δυσεφάρμοστες, φωτογραφικές και συχνά αντιφατικές διατάξεις, οι οποίες προκαλούν σύγχυση, υποθάλπουν την παρανομία και οδηγούν στην καταστροφή πολύτιμων εκτάσεωv και στην καταπάτηση εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης. Στον κυκεώνα των νομικών ασαφειών, κενών, επαναλήψεων, πλεονασμών έχουν ξεχαστεί και βρίσκονται ακόμη σε ισχύ διατάξεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, παράλληλα προς τις νεότερες διατάξεις (Ν. 3852/2010), εξακολουθούν να ισχύουν, συχνά αυτούσιες, όπως αρχικά ψηφίστηκαν, διατάξεις του παλαιού Δασικού Κώδικα του 1929 και του μεταγενέστερου του 1969.

Νομικά… φαινόμενα

Ετσι ουδέποτε καταργήθηκε η διάταξη που ορίζει ότι «δασικός υπάλληλος επανελθών εκ της αιχμαλωσίας προβιβάζεται αναδρομικώς»! Αφορούσε εκείνους που επέστρεφαν στην υπηρεσία από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Σε αδράνεια έχει περιέλθει, αν και ουδέποτε καταργήθηκε, και η ρύθμιση για την εντοπιότητα των δασικών υπαλλήλων. «Οι (δασοφύλακες) δασοκόμοι, δασονόμοι και δασάρχαι δεν δύνανται να υπηρετώσιν εις την επαρχίαν εξ ης κατάγονται ούτοι, ή αι σύζυγοι αυτών, ή εις ας εξασκούν ή εξήσκησαν κατά την τελευταίαν τριετίαν τα πολιτικά αυτών δικαιώματα». Το ίδιο και η διάταξη που όριζε ότι «δασικοί υπάλληλοι, παραιτηθέντες ή απολυθέντες της υπηρεσίας, δεν δύνανται να αναλάβουν εκμεταλλεύσεις δασών» στην περιφέρεια που υπηρέτησαν για μία διετία.

Αυτά και ποικίλα άλλα νομικά… φαινόμενα (αποσπασματικότητα, έντονη περιπτωσιολογία, παράλληλη ισχύς διατάξεων με επικαλυπτόμενο περιεχόμενο, ή με ταυτόσημο περιεχόμενο, επαναλήψεις, ασάφειες και κενά) καταγράφονται για πρώτη φορά στο έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας», το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε σιις 6 Ιουλίου.

Η ύλη της δασικής νομοθεσίας μάλιστα εμπλουτίστηκε από τις κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων με εκατοντάδες διάσπαρτες δασικές διατάξεις σε διάφορους άσχετους με το ανακείμενο νόμους ή ακόμη σε υπουργικές αποφάσεις, ώστε σήμερα καθίσταται σχεδόν αδύνατη η εφαρμογή τους.

Γι’ αυτό προτείνεται συγχώνευση διατάξεων οι οποίες ισχύουν παραλλήλως. Για παράδειγμα, τα καθήκοντα των δασικών υπαλλήλων ρυθμίζονται από τρεις νόμους, του 1929, του 1969 και του 1989. Αλλες τόσες διατάξεις ισχύουν και για την προσήμανση υλοτομητέων δέντρων, τους επιθεωρητές δασών, τη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών κ.λπ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτει και σύγκρουση αρμοδιοτήτων μέσω δύο διαφορετικών νόμων, όπως ως προς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του έργου της κωδικοποίησης, χρειάζεται επίσης να γίνει προσαρμογή γλώσσας (από καθαρεύουσα σε δημοτική), δραχμών σε ευρώ, μονάδων μέτρησης (αντικατάσταση της οκάς ή ζυγίας), οργάνων και αρμοδιοτήτων με νέες δομές (υπάρχουν αναφορές σε νομάρχες, κοινότητες, χωροφυλακή, Αγροτική Τράπεζα κ.λπ.) και, σε πολλές περιπτώσεις, προσαρμογή των διατάξεων στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Η εξαίρεση της εξαίρεσης

Ενα αλαλούμ επικρατεί ακόμη στη νομοθεσία για τους παράνομους οικισμούς. Αν και υπάρχει το άρθρο 24 του Ν. 3889/2010 για τις δασικές εκτάσεις εντός οικισμών στερούμενων νόμιμης έγκρισης το οποίο προβλέπει ειδική διαδικασία αντιμετώπισης του ζητήματος της πολεοδόμησής τους, με τον Ν. 4280/2014 οικισμοί που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία αντιμετωπίζονται ως νομίμως εγκεκριμένοι. Εισάγεται δηλαδή εξαίρεση της εξαίρεσης, όπως αναφέρουν οι μελετητές.

Με τον ίδιο νόμο, παρ’ όλο που καθιερώνεται κατ’ αρχήν γενική απαγόρευση επεμβάσεις στις αναδασωτέες εκτάσεις, στη συνέχεια εισάγονται 11 εξαιρέσεις αναφορικά με έργα και δραστηριότητες.

Αλλο ένα «αγκάθι» του Ν. 4280/2014 αφορά δάση και δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε υπό πολεοδόμηοη περιοχές οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων. Αυτές προσμετρούνται στη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου, αλλά παραμένουν εκτός σχεδίου. Ετσι παρακάμπτουν το Σύνταγμα και τη νομοθεσία που ορίζει ότι τέτοιες εκτάσεις δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο πολεοδόμησης.

Σε νέες περιπέτειες

Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις επί ανωμάλων εδαφών ή λόφων ως το 1979 εξαιρούνταν της δασικής προστασίας. Αυτό άλλαξε με τον Ν. 4280/2014 και πλέον προστατεύονται, πλην όμως εμφανίζεται αρρύθμιστη η περίπτωση των εποικιστικών χορτολιβαδικών εκτάσεων επί ημιορεινών, ορεινών και ανωμάλων εδαφών. … Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: www.tovima.gr

.


.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.

.

.ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: