Τσιρώνης: Σε δασικούς συνεταιρισμούς η εκμετάλλευση των καμένων δένδρων στη Β. Εύβοια

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης συνομιλεί με φορείς και κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας, την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016, κατά τη διάρκεια της  επίσκεψής του στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Εύβοιας.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΦΟΥΤΗΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης συνομιλεί με φορείς και κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας, την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Εύβοιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΦΟΥΤΗΣ

Την ανάγκη να ενισχυθούν αποφασιστικά τα μέτρα πρόληψης ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, που επισκέφτηκε σήμερα την πολύπαθη Λίμνη Ευβοίας, η οποία δοκιμάστηκε από την πύρινη λαίλαπα τις τελευταίες ημέρες.

“Η πρόληψη κοστίζει το ένα εκατοστό των πόρων για την πυρόσβεση και την αποκατάσταση της καταστροφής στο δάσος”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιρώνης, μιλώντας σε σύσκεψη τοπικών φορέων στη Λίμνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι ντόπιοι ρητινοσυλλέκτες και οι δασικοί συνεταιρισμοί κατά τα επόμενα 4 χρόνια στο έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε περισσότερα από 28.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι τα καμένα δένδρα δεν θα δοθούν για εκμετάλλευση σε εμπόρους, αλλά μόνο στους δασικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να κατασκευαστούν κορμοφράγματα και άλλες υποδομές για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων τον χειμώνα και ό,τι περισσέψει θα δοθούν στους κατοίκους για καυσόξυλα.

“Για την αποτροπή πυρκαγιών πρέπει να ζωντανέψει το βουνό,να μπει κόσμος,να αυξήσουμε τη βοσκησιμότητα, να υπάρξει σχεδιασμένη και ελεγχόμενη δραστηριότητα. Τα βουνά καίγονται γιατί έφυγε ο κόσμος. Έχουμε βουνά πυριταδαποθήκες, με πολύ μεγάλη πυκνότητα, με αποτέλεσμα να αποτελούν άβατο και να καθίσταται πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης”, τόνισε ο κ.Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα τα έσοδα από τη δασοπονία είναι μόλις το 0,1%του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν το 2%.

Τα μέτρα που ζήτησαν οι φορείς

Ο δήμαρχος της Λίμνης, Χρήστος Καλυβιώτης, τόνισε την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων από την πυρκαγιά ρητινοσυλλεκτών και κτηνοτρόφων, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά. Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ρητινοσυλλεκτών, Βαγγέλης Γεωργαντζής, σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στα αρμόδια δασαρχεία για τη συντήρηση και επέκταση των αντιπυρικών ζωνών.”Σε μια περιοχή με τεράστιο δασικό πλούτο έχουμε έναν απηρχειωμένο πυροσβεστικό στόλο τριών οχημάτων”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργαντζής, αφού τόνισε ότι στη Βόρειο Εύβοια συλλέγεται το 85% της παραγωγής ρυτίνης της χώρας, ζήτησε την άμεση αποζημίωση των ρητινοσυλλεκτών που ουσιαστικά μένουν χωρίς δουλειά για τα επόμενα 4-5 χρόνια, την απαλλαγή των συναδέλφων του από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον καθορισμό της τιμής της κρατικής επιδότησης της ρητίνης στα 50 λεπτά το κιλό από 17 λεπτά που είναι σήμερα. Την άμεση χορήγηση ζωοτροφών για τα κοπάδια τους ζήτησαν και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.

www.imerisia.grΚατηγορίεςUncategorized

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: