Ημερομηνίες δημοσίευσης των ΦΕΚ με τις ρυθμίσεις θήρας

adeia_thiras_vivliario

Το Σαββάτο 20 Αυγούστου ξεκινάει η νέα κυνηγετική περίοδος. Πριν μια βδομάδα από σήμερα, την Πέμπτη 11/8, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο μας ενημέρωσε ότι οριστικοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι.

Την ίδια ημέρα η απόφαση υπογράφηκε από τον αρμόδιο υπουργό, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παρότι έμειναν μόλις δυο εργάσιμες ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή) για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, η υπουργική απόφαση με τις ρυθμίσεις θήρας (Ρυθμιστική) δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη.

Μεγάλη μερίδα κυνηγών αναρωτιούνται για τον λόγο αυτής της καθυστέρησης. Οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού και η ετήσια συνδρομή των κυνηγών στους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ το απόγευμα της Τετάρτης (17/8). Όσοι κυνηγοί σκοπεύουν να κυνηγήσουν την πρώτη ημέρα κυνηγιού θα πρέπει το βράδυ της Παρασκευής (19/8) να έχουν θεωρημένο από την αρμόδια δασική υπηρεσία το ατομικό βιβλιάριο θήρας. Η απόδειξη είσπραξης χρημάτων του Κυνηγετικού Συλλόγου σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί άδεια θήρας. Και το κυνήγι επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο θεωρημένης άδειας θήρας.

Με αφορμή την καθυστέρηση αυτή διαβάσαμε διάφορα όμορφα στα κοινωνικά δίκτυα. Επίτηδες, γράφει κάποιος, αργούν τα ΦΕΚ, το κάνουν για να κυνηγήσουμε χωρίς βιβλιαράκι, να μας συλλάβουν ώστε να εισπράξουν πρόστιμα. Με το δίκιο του ο άνθρωπος, αλλιώς πως να εξηγήσει η λογική ότι οι δυο αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεκινήσει η έκδοση των αδειών κυνηγιού (τέλη και συνδρομή) δημοσιεύονται και αποκτούν ισχύ μόλις δυο εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη του κυνηγιού. Είδαμε, επίσης, και αποδείξεις κυνηγετικών συλλόγων. «Ισχύει για δέκα ημέρες», γράφει η απόδειξη ενός μεγάλου συλλόγου. Τι να εννοεί άραγε;

Το ερώτημα που τίθεται αυτόματα είναι εάν το σύστημα «Κυνηγός – Κυνηγετικός Σύλλογος – Τράπεζες – Δημόσιο Ταμείο – Δασαρχείο – Κυνηγετικός Σύλλογος – Κυνηγός», μπορεί να ανταπεξέλθει και να εξυπηρετήσει χιλιάδες κυνηγούς στον λιγοστό χρόνο που απομένει. Μήπως να αλλάζαμε τον τρόπο έκδοσης των αδειών κυνηγιού ώστε να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, αυτόματα και γρήγορα; Μπα ε; Αυτά είναι για τις άλλες χώρες, εμείς γουστάρουμε τις σφραγίδες, τις χειρόγραφες καταστάσεις, τις υπεύθυνες δηλώσεις, το πήγαινε-έλα με τα εκατοντάδες βιβλιάρια θήρας.

Πότε δημοσιεύεται το ΦΕΚ με την Ρυθμιστική;

Επειδή μας αρέσουν τα στατιστικά, σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τις ημερομηνίες των ΦΕΚ με τις ρυθμιστικές των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Βρήκαμε, λοιπόν, για κάθε έτος, από το 2001 μέχρι και πέρσι, το ΦΕΚ με την Ρυθμιστική. Καταχωρήσαμε τις ημερομηνίες των ΦΕΚ και δημιουργήθηκε το παρακάτω γράφημα.

fek

Όπως φαίνεται, στο διάστημα των τελευταίων 15 χρόνων το ΦΕΚ της Ρυθμιστικής έχει συνήθως ημερομηνία 4 έως 13 Αυγούστου. Δυο χρονιές (2012 και 2013) φέρει ημερομηνία Ιουλίου αλλά στη συνέχεια επανέρχεται στις συνηθισμένες ημερομηνίες. Έκπληξη αποτελεί η Ρυθμιστική της κυνηγετικής περιόδου 2006-2007 που ενώ έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου 3 Αυγούστου, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε έχει ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου (δείτε το ΦΕΚ). Δεν γνωρίζουμε για ποιό λόγο καθυστέρησε τόσο πολύ η δημοσίευση της Ρυθμιστικής εκείνη τη χρονιά, πιθανόν να σχετίζεται με την λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου. Ήδη, όμως, από τις 4/8 το κείμενο της Ρυθμιστικής απόφασης είχε δοθεί στη δημοσιότητα (ΕΔΩ…). Βέβαια, την ίδια περίοδο, η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα τέλη έκδοσης αδειών θήρας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 9 Αυγούστου.

Η φετινή Ρυθμιστική μπορεί να άργησε να δημοσιευτεί αλλά ακόμη μπορούμε να ελπίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι η δασική υπηρεσία και υπό αυτές τις συνθήκες θα καταφέρει με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της. Οι κυνηγοί από την πλευρά τους ας δείξουν κατανόηση, δεν είναι υπεύθυνοι οι δασικοί υπάλληλοι για την καθυστέρηση δημοσίευσης των αποφάσεων. Άλλοι είναι υπεύθυνοι και αυτοί οι άλλοι θα πρέπει να αλλάξουν την οπτική γωνία που βλέπουν την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας. Διαφορετικά, κάθε χρόνο θα μετράμε τις ημέρες.

fek_2006



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading