Μικρόβιο το αίτιο θανάτου των πουλιών της Λίμνης Κάρλας

karla_dead_bird_8

Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρέθηκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό. Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο δασολόγος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας κ. Δημήτρης Μιχαλάκης σημείωσε τα εξής: «Είναι θέμα που μας απασχολεί μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε ξεπεράσει το μήνα, ο φορέας κινήθηκε από την αρχή συντονισμένα και μεθοδικά με τις υπηρεσίες του υπουργείου και τη περιφέρεια.
karla ptina
Προμηθεύσαμε την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας αλλά και το κέντρο ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη με το απαραίτητο βιολογικό υλικό προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση των νεκρών πτηνών. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό ως προς τη γρίπη των πτηνών και σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθούμε να βρούμε την αιτία η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο τόσο μεγάλου αριθμού πτηνών.

Έγινε η περισυλλογή των πουλιών, μεταφέρθηκαν με εξειδικευμένο συνεργείο να καούν σε κλίβανο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία. Δεν είχαμε νεκρά ψάρια, μόνο πτηνά.
Περιμένουμε αποτελέσματα για την αρχική αιτία που προκάλεσε αυτή την «κρίση» και επέφερε το θάνατο 80 έως 90 πτηνών στον ταμιευτήρα».

Τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική θέση του ΦΔ για αποσύνδεση του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα με την παρουσία κυανοτοξινών. Σύμφωνα με τον ΦΔ η υποβάθμιση, ο ευτροφισμός κ.λ.π. ευνοούν την ανάπτυξη-παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το οικοσύστημα.

http://www.ert.grΚατηγορίεςΥδατικοί πόροι

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: